Külföldi munkavállalókat bemutató sorozatunk legújabb részében a Frankfurthoz közeli Offenbach városában élő fiatal magyar pár osztja meg tapasztalatait arról, milyen az élet kétgyermekes szülőként német nyelvterületen. 

Lénárt Andor 2008-ban még frissdiplomásként vágott neki Németországnak azzal a céllal, hogy szakmai gyakorlatot szerezzen, és projekttervező épületgépész-mérnökként sikerült is a szakmájában elhelyezkednie. Története jól illusztrálja, milyen az, amikor egy magasan képzett, nyelvet beszélő szakember rögtön külföldre indul, majd "ott ragad".

Németország: egymillióból könnyen megél a család

"A kereset abszolút értékben jóval nagyobb, mint amelyet Magyarországon kapnék hasonló beosztásban, körülbelül 960 ezer forintnak megfelelő összeg áll rendelkezésre havonta adózással, a gyerekek után járó támogatással és adókedvezménnyel együtt" - számol be Andor a családi költségvetésről, majd hozzáteszi, hogy ezért az összegért átlagban 42-45 órát kell dolgoznia.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kereset több, mint fele elmegy a fix kiadásokra, ez alatt a lakbért, rezsit, áramot, telefont, internetet és az élelmiszer vásárlást kell érteni. A szabadidős tevékenységekre és az utazásra a kereset körülbelül 20 százalékát költi a család. "A lazább és magasabb életszínvonal miatt viszonylag keveset teszünk félre" - vallja be Andor.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a hazatérést, sejtelmes választ ad: "A szakmámból adódóan nekem az a feladatom, hogy tervezzek. A kérdés csak az, hogy érzelmekkel vagy logikával kell-e."

A legfontosabb tanács, amellyel útnak indítaná a jelenleg külföldre készülőket, az a nyelvtudás, ez legalább az angolt és/vagy a fogadó ország nyelvét jelenti.

enlightened A Profession.hu-n ilyen németországi állásokat kínálnak!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Andor a magyar és a németországi közhangulat és szokások közti eltérésekről is beszélt. "Németországban az emberről alapvetően a jót feltételezik. Ha csak nézelődni mész be a boltba, akkor nem követ árgus szemmel a biztonsági őr." Az is jellemző, hogy sokszor a bemondásokat nem kell bizonyítani (pl. adóbevallásnál van egy keretösszeg, amire nem kell számlát felmutatni). Andor szerint a bizalom mellett a felelősségvállalást is nagyon komolyan veszik. Ha valakit csaláson/bliccelésen kapnak rajta, nincs kegyelem vagy kibúvó, büntetnek és fizetni kell.  

Néhány fontos tudnivaló a németországi munkavállalásról:

enlightened A német kormány a bevándorlási szabályok szigorításáról döntött. Fél évet adnak a munkakeresésre, valamint kitilthatják azt, aki visszaél a szociális ellátórendszerrel.

enlightened A szakmunkásokat tárt kapukkal várják Németországban, még az unión kívülről is.

 enlightened Ezeket a dolgokat kell elintézni külföldi munkavállalás előtt!

Olvassa el cikksorozatunk korábbi részeit:

Ez várja a magyar mérnököket Németországban!

Rémálommá vált a németországi munka

Ahol 5200 forint az átlagos órabér!

Ahol közel 500 ezret keres egy ügyfélszolgálatos!

Címkék: Németország, külföldi munka, fizetés, bérek, mérnök, projekttervező

Összeállította: Fogas Krisztina