Külföldi munkavállalás esetén vannak olyan dolgok, amelyeket még azelőtt el kell intéznünk, hogy elindulnánk.

1. Kössünk EU-s egészségbiztosítást!

Még itthon, az utazás előtt célszerű kiváltani az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. (Innen tölthető le a nyomtatvány.) Érdemes biztosítást is kötnünk legalább arra az időre, amíg munkába nem állunk, és meg nem győződünk arról, hogy a munkaadó fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.

2. Ismerjük meg azt az országot, a települést és a céget, ahová dolgozni megyünk!

Elutazás előtt mindig tájékozódjunk a fogadó ország viszonyairól. Az EU foglalkoztatási portálján is hasznos tudnivalókat olvashatunk.

Célszerű tisztázni, kell-e valamilyen munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni. Kell-e regisztráltatni magunkat valamilyen hivatalnál? Van-e ennek valamilyen költsége? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, és körülbelül mennyiből lehet megélni?

Próbáljuk meg a leendő munkahelyet is "leinformálni". Ehhez kérhetjük egy EURES-tanácsadó segítségét. A magyar tanácsadó megkérdezheti külföldi kollégáját, hogy az adott munkaadóra szokott-e panasz érkezni vagy sem, fizetett-e munkaügyi bírságot valamilyen címen az utóbbi időben vagy sem. Ily módon még időben kiszűrhetők a nem korrekt foglalkoztatók.

A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat találhatunk!

3. Tanuljuk meg a legfontosabb szavakat a fogadó ország nyelvén!

Nulla nyelvtudással nagyon kockázatos belevágni a külföldi álláskeresésbe. Hiszen érteni kell a főnöktől kapott utasításokat, el kell tudni olvasni, és meg kell érteni a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat. A munkaszerződés általában nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és egy szerződést aláírni úgy, hogy nem tudjuk, pontosan mi áll benne, nagyon nagy felelőtlenség.

6 dolog, ami kötelező a külföldi munkavégzéshez

Ha magyar kollégák, magyar főnök van a cégnél, illetve ha egy magyar munkaerő-közvetítőn keresztül vállal valaki külföldi munkát, akkor ők segíthetnek. (Vannak olyan munkaerő-közvetítők, amelyeknél a szerződéseik is kétnyelvűek, magyar csapatok dolgoznak a külföldi munkahelyen.)

Egy idegen országban azonban nemcsak dolgozni kell, hanem a hivatalos ügyeket is el kell majd intézni, a hivatalokban pedig nem fognak magyarul beszélni. Ha a munkavégzéssel, illetve a foglalkoztatóval kapcsolatos panaszunk van, az ottani munkaügyi felügyelőségnél vagy a bíróságon sem jelenthetjük be magyarul a visszásságokat. Ha eltévedünk a városban vagy épp be akarunk vásárolni a boltban, ahhoz is szükségünk lehet egy csekélyke nyelvismeretre.

4. Ne induljunk úgy el, hogy nem tudjuk, lesz-e szállásunk!

Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, előfordulhat, hogy annak ellenértékét a keresetből levonja. Ha a dolgozó nem tisztázza előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy alig marad a fizetéséből.

A munkáltató cégnek előre kell jeleznie, hogy ő fizeti-e a szállást, vagy a munkavállalónak magánúton kell lakást vagy szobát keresnie. Az esetek többségében kulturált lakást vagy panziót fizetnek a cégek, amelyek nem, azok is segíthetnek szállást keresni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Fordíttassuk le a bizonyítványainkat!

Jobb eséllyel pályázhatunk egy állásra, ha a bizonyítványokat még itthon lefordíttatjuk a fogadó ország nyelvére.

6. Legyen nálunk annyi pénz, hogy haza tudjunk jönni!

A munkavállalás nem a fizetéssel kezdődik, a pénzre legalább egy-két hetet, de akár egy hónapot is várni kell. Ám addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. A lakásért akár több havi kauciót is kérhetnek, ami már egy jelentős összeget is kitehet. A komolyabb cégek közül sokan megelőlegezik még a kiutazást is, és néhol az első fizetésig kérhető fizetési előleg is.

Ha pedig nem válik be a számításunk, akkor gondolni kell arra is, hogy a hazautazás is pénzbe kerül. Ha valaki bajba jut külföldön, a magyar konzulátus vagy nagykövetség anyagilag nem tudja támogatni a hazajutását.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, EU, biztosítás, segítség, EURES