Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Március 5-én a Ferencvárosi Művelődési házban rendezett állásbörzére, kizárólag csak olyan munkavállalókat vártak, akik már elmúltak 45 évesek, és kiszorultak a munkaerőpiac aktív állományából.

A rendezvényre 14 potenciális munkaadó cég, vállalat képviseltette magát, több száz konkrét állásajánlattal a tarsolyukban. A délelőtt 10 órai nyitáskor már valóságos tömegek igyekeztek az épületbe, hogy leadják önéletrajzukat és jelentkezésüket a kiállítók standjainál.

Az állásbörzét Martini Katalin, a Művelődési Ház főmunkatársa hívta életre, hogy kézen fogja és segítse visszavezetni az aktív foglalkoztatás mindennapjaiba a munkájukat vesztett középkorúakat. Ez a korosztály még a szocializmus hangulatában tanult meg dolgozni, szokta meg a foglalkoztatást, aminek következtében nehezebben viselik a munkahely változtatás, a munkakeresés nehézségeit - mondta Martini Katalin, aki legfőképpen azért támogatta három éve a Foglalkoztatási Szövetség megalakulását, hogy lehetőségeivel átlendítse ezt a korosztályt a kapitalizmus világába. Ahol a munkahelyváltás természetes, sőt, még a létbizonytalanság hangulata is a mindennapok része, amiről az előtt, csak a külpolitikai hírekből lehetett hallani.

Foglalkoztatási Szövetség és Klub

A kezdeményezésből alakult országszerte 50 Foglalkoztatási Klub, ahol hozzáértő szakemberek segítik át a fizikai és lelki nehézségeken az állásukat vesztett középkorúakat. Terápiás foglalkozásokon, vezető szakemberek irányítása mellett beszélik meg a problémákat és készítik fel lelkileg a bajba került munkavállalókat az álláskeresés hercehurcájára.

Az első klub Kecskeméten alakult, Budapesten pedig az első a Ferencvárosi Művelődési Ház kötelékében jött létre. Ez a jelenség több társadalmi és gazdasági ok következtében keletkezett - hangsúlyozza a Klub és a Börze főszervezője, aki szerint elsősorban azért vannak veszélybe a 45 évnél idősebb munkavállalók, mert a munkaadók csak harminc éves korig vesznek komolyan egy állásra jelentkezőt. Ez a rossz beidegződést kell feloldani és elfogadni, hogy ez a korosztály is képes és akar fejlődni, tanulni, tovább képezni magát a saját szakmájában. A Foglalkoztatási Szövetség segítségével, oktatásokon, továbbképzéseken és tanfolyamokon frissíthetik és fejleszthetik a tudásukat a középkorú munkájukat vesztett emberek.

Az állásbörze

A művelődési ház állásbörzéjére lényegesen nagyobb volt az érdeklődés, mint azt a szervezők remélni merték. Kígyózó sorok kunkorodtak a kiállítók standjainál, ahol minden érdeklődő leadhatta az önéletrajzát, sőt voltak olyan munkaadók is, ahol helyben az első interjút is le tudták bonyolítani.

A gazdaság minden szegmenséből érkeztek reprezentáns cégek és szinte minden munkakörbe kerestek 45 évnél idősebb munkavállalót. Többek közt mérnököt, pénzügyi tanácsadót, hegesztőt, tervezőt, biztonsági őrt, takarító személyzetet kerestek a kiállító cégek. A rendezvény sikeréről az mond el a legtöbbet, hogy nem volt olyan pult, ahol nem volt sorban állás. Szolgáltató, foglalkoztató intézetek, biztosító társaságok, de kisebb vállalkozások is kitelepültek, és ott volt a Regionális Munkaügyi Központ képviselője is.

Állásbörze 45 év felettieknek

Az Aegon Magyarország Biztosító Társaság asztalánál folyamatosan vették fel a jelentkezők adatait. Már délben túl voltak a századik jelentkezőn, akik értékesítő, tanácsadói munkára adták le a jelentkezéseiket. Kiss Lászlóné a társaság Dél-budai régiójának toborzási menedzserétől megtudtuk, hogy a cégük kifejezetten hisz ebbe a korosztályba. Magyar Gergely menedzser szerint megbízhatóbbak, jobb a kommunikációs tapasztalatuk, meggyőzőbbek, ezért sales pozícióban hatékonyabbak az idősebbek, mint a húszévesek. Kiss Lászlóné, a tapasztalatai alapján kijelenti, hogy a középkorúak statisztikailag többet és jobban termelnek, mint fiatalabb kollégáik, ezért ők átlagosan, évente több 45 évnél idősebb embert vesznek fel a kötelékeikbe.

A munkakereső

Nánási Gabriellával éppen ma közölték, hogy a csoportos létszámleépítésbe az ő neve is belekerült. Munkanélküliként lépett be az állásbörzére és fél óra múlva már egy konkrét állással indul haza. Szerencsésnek érzi magát? - kérdeztem, mire ő csak annyit mondott: Nagyon!

A rendkívüli érdeklődést nem feltétlenül köti a gazdasági világválsághoz, inkább a korosztály rossz beidegződéseivel indokolja. Jellemző erre a korosztályra, hogy ha megszűnik az állása apátiába zuhan és merevgörcsbe rándul - mondja a szerencsés állásvadász. Ebből a helyzetből viszont nehéz talpra állni. Ebben próbál segíteni a Foglalkoztatási Szövetség, aki a következő állásbörzét március végén rendezi meg a XI. kerületi Művelődési Központban, mi után májusba Csepel ad otthont a következőnek.

Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu