Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjú a személyes bemutatkozás lehetősége, mindkét fél számára. Ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, előzetes felkészülés és proaktivitás szükséges, ellenkező esetben könnyen véthetünk olyan hibákat, amelyek kizárhatnak bennünket a potenciális jelöltek közül. Hogy melyek ezek, és hogyan kerülhetjük el őket, azt Hinterstein Anikó, a Magyar Telekom toborzási csapatának vezetője árulta el nekünk.

Kerüljünk be

Ahhoz, hogy kíváncsiak legyenek ránk személyesen is, az első, és legfontosabb lépésként az álláshirdetésre kell szabnunk az önéletrajzunkat. „A legnagyobb öngól, amit egy álláspályázat során rúghatunk, ha CV-nk nincs összhangban a vágyott állás követelményeivel. Ne egy sablon-önéletrajzot küldözgessünk az összes álláshirdetésre, igyekezzünk minden egyes munkakör esetén igazolni alkalmasságunkat” – hívja fel a figyelmet Hinterstein Anikó.

Ne lőjünk öngólt az állásinterjún! - álláskeresés, állásinterjú, munka

És hozzáteszi: minden álláshirdetést mentsünk le, amire jelentkezünk, így sok kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak. „Nincs annál kínosabb, mint amikor telefonos megkereséskor, vagy az állásinterjún fogalma sincs a jelöltnek, milyen munkakört pályázott meg. És ha már a telefont említjük, ez is az a pont, amire ajánlott odafigyelni. Álláskeresőként számítsunk rá, hogy ismeretlen számról hívnak majd minket. Lehetőleg legyünk elérhetőek, de mindenképp hívjuk vissza az elmulasztott hívást. Minden esetben mutatkozzunk be, és ha épp nem alkalmas számunkra a beszélgetés, kérjünk vagy ígérjünk visszahívást 1-2 órán belül, ahelyett, hogy feszélyezve, zajban próbálnánk válaszolni az esetleges kérdésekre. Ha a másik fél nem ajánlja fel, kérjünk e-mailt az interjú részleteiről, így lesz egy közvetlen kontaktunk is a céghez, aki felé jelezhetjük, ha valamiért nem tudunk elmenni az interjúra.

Készüljünk fel

Tartsuk szem előtt, hogy első benyomást csak egyszer tehetünk! „Ez mindenekelőtt a megjelenésünkre igaz. A legfontosabb az ápoltság. A rossz illat, a koszos köröm vagy az elhanyagolt frizura nagyon rossz fényt vet ránk, még akkor is, ha szakmailag megfelelnénk. Az öltözékünket is ajánlott körültekintően megválasztani, ami általában visszafogott, üzleties összeállítást jelent. Nőknek nem szükséges a kiskosztüm, ahogy férfiaknak az öltöny sem, kivéve, ha a pozíció jellege, szintje ezt megkívánja” – fejti ki a szakember.

Úgy festhetjük a legjobb képet magunkról, ha felkészülünk a beszélgetésre, ezzel is erősítve magabiztos kisugárzásunkat. „Az interjú előtt fussuk át a lementett hirdetést, legyünk tisztában, milyen feladatokra jelentkeztünk és milyen követelményeknek kell megfelelnünk. Tájékozódjunk a cégről is, ahová megyünk – ez az internet korában a legegyszerűbb. A cég weboldala, facebook profilja nagy segítségünkre lehet, vagy akár a Munkatársaim.hu oldal információira is támaszkodhatunk. Vannak azonban munkakörök, ahol még ennél is magasabb az elvárás. Ha például valaki értékesítőnek vagy marketingesnek jelentkezik hozzánk, magától értetetődő, hogy ismeri a termék-szolgáltatás portfóliónkat, mi több, képes hinni is ezekben, hiszen csak így lehet majd eredményes a munkájában” – osztja meg Anikó.

Legyünk meggyőzőek

Akármilyen rutinos interjúzók vagyunk, bizonyos kérdéseket ajánlott minden beszélgetés előtt végiggondolnunk, pontosan azt az elvet követve, ahogy önéletrajzunkat az álláshirdetéshez igazítottuk. „Az állásinterjúk alap kérdése, hogy a munkakör szempontjából milyen releváns szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Soha ne az érettségitől induljunk! Tudatosan építsük fel mondandónkat, és azokat a feladatainkat, eredményeinket osszuk meg, amelyek alátámasztják hozzáértésünket. Számíthatunk arra is, hogy a pozícióval kapcsolatos motivációnkra is kíváncsi lesz az interjúztató. Sokakat mintha ez váratlanul érne, a válaszuk terjengős lesz, és szinte független a kérdéstől. A szakmai hitelességet ez nagyban rontja. Mindig fogalmazzunk röviden és strukturáltan. Ez igaz az olyan tipikus kérdésekre is, amelyek a kudarcélményeinkre, gyengeségeinkre vonatkoznak. Sablonválasz helyett támaszkodjunk önismeretünkre, és bátran mondjuk el, miben látjuk szükségesnek a fejlődést, sőt akár arról is érdeklődhetünk, hogy a munkáltató tudna-e ebben segíteni” – tanácsolja a HR-es.

A megfelelő mértékű proaktivitás nélkülözhetetlen a sikerhez a szakember szerint: „fontos az interaktivitás, vagyis hogy legyenek kérdéseink, ne csak a feltett kérdésekre válaszoljunk. Persze ne essünk túlzásba, de elköteleződésünket fejezheti ki, ha az adott cégről a pozícióval kapcsolatban megpróbálunk egy képet alkotni magunkban. Például ha HR területre jelentkezünk a felvételi eljárás alapján lehetnek benyomásaink a folyamatokra vonatkozóan, és levonhatunk következtetéseket. Az ilyen meglátások tehetik komollyá és szakmaivá a beszélgetést.

Mindig mérlegeljük a fizetési igényünket, mert erről is szó eshet az interjún, azonban soha ne követelőzzünk. „Borítékolható, hogy nem mi leszünk a befutók, ha kizárólag az előrelépési lehetőség és a béren kívüli juttatások miatt jelentkeztünk az adott helyre. Természetesen az anyagiakat is tisztázni kell, de a mérleg másik serpenyőjét sem hagyhatjuk üresen, vagyis láttatnunk kell, hogy milyen kihívások inspirálnak bennünket, mi az, amit általunk nyerhet a munkaadó” – emeli ki a vezető.

Fogadjuk meg a tanácsokat, hogy legjobb formánkat hozhassuk az interjún, a visszajelzésre pedig várjunk türelmesen, és ne hívogassuk naponta a céget. Amennyiben még keressük a nekünk való munkát, nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkatFrissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók megtalálhassak minket. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, felkészülés