Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az íróasztalon található rend alapvetően a belső rend kivetülése, tárgyi megjelenése. Ha rend van belül, akkor ez az íróasztalon is megfigyelhető - véli Süle Judit pszichológus. A rend fogalma nem feltétlenül jelenti ugyanazt, inkább egyfajta struktúra, ami egyénenként változik. Ha nincs rend, akkor káosz van, és ez valószínűleg adott esetben az belső, lelki életre is igaz – tette hozzá a szakember.

A zsonglőrtől a stílusos topmenedzserig

A Logitech egy korábbi felmérésében az európai íróasztalokat vizsgálta az egyik legnevesebb európai pszichológussal, Cary Cooper-rel közösen készített tanulmányában.

Öt alapvető íróasztal-típust különböztettek meg, amelyek segítségével a munkaadók, kollégák, és partnerek azonnali következtetéseket vonhatnak le azok tulajdonosáról.

A „Munka és magánélet között egyensúlyozó zsonglőr típusnak” rendezett az íróasztala, rajta a barátokról, családról készült fotókkal. Minden nap rendet rak az asztalán, annak jeléül, hogy befejeződött a munkanap, és innentől a családé a főszerep. 9-től 5-ig dolgozik, nem különösebben motiválja az előrejutás lehetősége, nem túlzottan ambiciózus, viszont lojális a munkaadójához.

 Mutasd az íróasztalod, megmondom, ki vagy! 

A „Tiszta, rendezett típus” már szinte túlzottan igényes és kényes a rendre, íróasztalán még a tollak és a ceruzák is vigyázban állnak. Az ilyen típusú munkavállaló rendszerezett, hatékony, mindig betartja a határidőket, de pont emiatt rugalmatlanabb is és nehezebben boldogul több egyidejű feladattal.

Az „Irodai mókamester típus” vicces figura, jó érzés a környezetében lenni, ezt a felfogását az íróasztalán tréfás apróságokkal, színes irodaszerekkel fejezi ki.
Multimédiás „csodagyerek”, tele CD-kkel, magazinokkal, videókkal. Rendszerető és jól szervezett kolléga, aki feldobja a társaságot, de gyakran nem veszik komolyan.

A „Stílusos topmenedzser típus” kifejezetten elegáns, stílusos egyéniség, irodájában a legmodernebb technológia és luxus bútorok találhatók. Kapcsolataiban őszinte és magabiztos, munkája során jó hallgatóságnak bizonyul, de nehezen osztja meg érzelmeit másokkal.

A „Káosz és villámcsapás típus” állandó, totális káoszban dolgozik, a papírok szanaszét hevernek az asztalon és a földön. Nyitott személyiség, ennek ellenére a munkakapcsolatai kaotikusak. Jellemző, hogy rendszeresen túl sokat vállal, folyamatosan nyomás alatt dolgozik, viszont jól kezeli az egyidejű feladatokat.

    Mutasd az íróasztalod, megmondom, ki vagy!    

 

Farkas Lajos pszichológus szerint lényeges azt is vizsgálni, hogy miért jött létre az íróasztalon található rend, illetve a rendetlenség az illető esetében. Lehet ugyanis kaotikus egy asztal a gyakori "alkotási láz", a koncentrált agyműködéssel járó eredményes problémamegoldás, vagy kreativitás következményeként. Lehet azonban azért is rendetlen, mert valamilyen érzelmi szétesés, depresszív motiválatlanság, vagy végletes határozatlanság áll a háttérben.

Hasonlóképpen, a rendezett asztal is létrejöhet akár kényszeresség, de az általános és pozitív értelemben vett rendezettség, letisztultság, összeszedettség természetes velejárójaként is - állítja a szakember.

A „személyes káosz” nyomasztja a kollégákat

Mindem közös térhasználat esetén a munkatársak együttműködését a kevésbé erőteljes személyes jelenlét segíti elő – emelte ki Farkas Lajos pszichológus. Az egyén túlzó"jelenléte" a közös térben az illető túlzott dominanciájához vezethet, és ezáltal kellemetlenné válhat a munkatársai számára.

A rendetlen, zsúfolt íróasztal is hasonló hatást válthat ki, mert az optimálishoz képest több ingert szolgáltat az asztal gazdájáról és a "személyes káosz" nyomasztóan hathat a kollégákra – véli a szakember. Ha kifejezetten közös tevékenység színtere az asztal, akkor határozottan előnyös a "minimalista" irányzat alkalmazása, mert kevésbé „telepszik rá" a jelenlévőkre, így azok természetesebben tudnak megnyilvánulni is a közös tevékenység során – tette hozzá.