Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az emelés mértéke kérdéses, ahogyan az is, hogy a kormány egyedül hirdeti-e ki, vagy a vállalkozókkal és a szakszervezetekkel közösen jut megoldásra - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára egy szakmai fórumon.

Ha a kabinet egyoldalúan, a választásokra készülve határozza meg a bérminimumokat, vállalnia kell a következményeit is - például akár a munkahelyvédelmi program is megbukhat. Dávid hozzátette, a munkavállalói oldal követelései irreálisak, ám az is szégyellni való, hogy a minimálbér nettó összege 10-15 ezer forinttal kisebb a létminimumnál - írja a Szakszervezetek.hu.

A vállalkozói oldal attól tart, hogy a három, közelmúltban bejelentett Matolcsy-csomag elviheti a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv pozitív hatásait. A VOSZ képviselője előadásában kritizálta a közmunkaprogramokat és a presztízsberuházásokat, illetve rámutatott, hogy a vállalkozók devizahiteleivel is kellene kezdeni valamit.

A munkavállalól 100 ezer feletti minimálbért szeretnének

Mint arról a Profession.hu korábban beszámolt: 115 ezer forintos minimálbérre és 120 ezer forintos garantált bérminimumra tett javaslatot a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) október elején. A béremeléssel kapcsolatban a MOSZ úgy foglalt állást, hogy annak az átlagkereset alatti körben kompenzálnia kell az adóemeléseket. (A MOSZ egy későbbi nyilatkozatában kissé kevesebb összeggel is megelégedett volna, október közepén bruttó 105 ezer forintos minimálbérre, illetve 120 ezer forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot.)

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete korábban azt javasolta, hogy a minimálbér 100 ezer, a bérminimum pedig 116 ezer forintra emelkedjen 2013-tól. 

Ahhoz, hogy az átlagkereset reálértéke 2013-ban ne csökkenjen, legalább bruttó 5 százalékos, az átlagnál alacsonyabb keresetűeknél ezt meghaladó mértékű béremelést javasolt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.

A LIGA Szakszervezetek szerint 6 százalék körüli béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy az infláció legyőzhető legyen. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nemcsak az inflációt is le kell győznie a béremelésnek, hanem egy pici reálkereset növekedést is el kell érni, a minimálbéreknél pedig még ennél is erősebb béremelésre van szükség. A minimálbérből élő emberek teljesen ellehetetlenültek, nem lehet megélni ennyi pénzből - közölte.

A létminimum 93 ezer lesz jövőre

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, Borsik János szerint jövőre tovább nőhet a különbség a létminimum és a minimálbér nettó összege között, pedig ennek éppen az ellenkezője lenne kívánatos. A létminimum jövőre mintegy 93 ezer forint lesz, a minimálbér nettó összege ezzel szemben jelenleg 60 ezer 915 forint - írtuk korábbi cikkünkben.

Ugyan még nem tudni, mennyi lesz a minimálbér 2013-ban, de mivel annak összegéről a kormány a korábbi ,,klasszikus háromoldalú egyeztetés nélkül dönt", és a munkaadók nem akarnak emelni, nagyobb lehet a differencia a legalacsonyabb fizetés és a legszerényebb megélhetéshez szükséges összeg között.

Az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: a probléma 700-800 ezer embert érint, akiknek a 6 százalék körüli infláció, valamint a jelenlegi adó- és járuléknövekedés mellett a minimálbér már nagyon kevés ahhoz, hogy eltartsák a családjukat. Ez Borsik szerint egyre növekvő szegénységet eredményez.