Sokan úgy gondolják, hogy az interjú akkor kezdődik el, amikor kezet fognak a HR-es kollégával és helyet foglalnak az irodában. Ez azonban tévedés, ugyanis az interjú már a céghez való belépésünkkor megkezdődik. - hívja fel a figyelmet Bertha Renáta, az Aurum Recruitment munkatársa.

Azt tanácsolja, hogy figyeljünk oda, milyen stílusban kérjük meg a recepcióst/portást, hogy igazítson útba minket, mosolyogjunk, hangosan köszönjünk, legyünk udvariasak. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy kivel találkozunk a folyosón, és hogy kinek a szava mennyit fog jelenteni a döntéshozatal során.

Vannak olyan a dolgok, melyeket mindenképpen be kell tartani, hogy semmiképpen ne rontsa a pályázó az esélyeit. A tanácsadó cég munkatársa 10+1 tippet hozott.

1. Ne késsünk el!

Érdemes az interjú előtt 5-10 perccel korábban érkezni. Nem veszi túl jól ki magát, ha az interjúztatónak várakoznia kell a jelöltre, aki elvileg komoly szándékkal érkezett az állásinterjúra. Még az épület előtt halkítsuk le a telefont és kapcsoljuk ki a rezgő funkciót is. Ha valaki jóval korábban érkezik az interjúra, akkor lehetőleg ne álljunk le a vállalat elé dohányozni. A tanácsadó szerint nem nyerő bagószagúan interjúzni. Azt javasolja, hogy inkább menjünk be a mosdóba, szedjük rendbe magunkat, vagy sétáljunk még egy kicsit a környéken.

2. Koncentráljunk!

Az udvariasság és az illemtudó viselkedés kötelező. Az interjúztatónál korábban sose foglaljunk helyet. Abban az esetben, ha férfi az interjúalany és nő az interjúztató, akkor a férfinak egy kicsi késéssel illik helyet foglalnia. A tanácsadó szerint figyeljünk oda arra is, hogyan ülünk: ne rángassuk a lábunkat, ne matassunk a kezünkkel. "Mindkét talpad a talajon legyen, zárd össze a lábadat, ülj kényelmesen, húzd ki magad" - tette hozá.

3. Dress code

Fontos az összkép, oda kell figyelni az öltözékre és a kiegészítőkre is. Nemcsak a ruha számít, hanem az ápoltság és az elegancia is. Hölgyek nadrágkosztümöt, vagy térd alá érő szoknyát viseljenek, harisnya időjárástól függetlenül mindig kötelező. Blúz, ing, nem túl magas zárt cipő, kevés smink és parfüm. Törekedjünk a természetességre.

Férfiaknak öltöny, ing, nyakkendő, öltönycipő a megfelelő, lehetőleg ne fehér zoknival. Bertha Renáta szerint nyáron eltekinthetünk a zakótól, de az inghez és nyakkendőhöz lehetőleg ragaszkodjunk. Figyeljünk arra is, hogy ne a kétnapos borostánk mosolyogjon vissza a HR-es kollégára és ne vigyük túlzásba az illatszereket és a hajzselét sem.

4. Udvariasság

Ha megkínálnak, kávéval, vízzel, teával, fogadjuk el. Ezzel is oldódik a hangulat. Ha valaki esetleg valamilyen oknál fogva nem fogyaszthat kávét, teát, mindenképpen udvariasan utasítsa vissza.

5. Szemkontaktus

Ez nagyon fontos. A tanácsadó szerint mindig az interjúztató szemébe kell nézni, de figyeljünk arra, hogy ez természetes legyen.

6. Mindig a feltett kérdésre válaszoljunk!

Ne kerüljük ki a válaszadást halandzsával, hatalmas körülírásokkal. A rizsára nem kíváncsiak. Röviden, tömören, lényegre törően fogalmazzunk. Ha valami nem egyértelmű, ne féljünk visszakérdezni.

7. Próbáljunk meg feloldódni!

Ha nem sikerül feloldódnunk, akkor sajnos a teljesítményünk is rosszabb lehet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Adjuk önmagunk!

Ne azt próbáljuk meg az interjú közben kitalálni, hogy milyen embert szeretne a cég, hogy aztán egy maszkot felvéve eljátszhassuk - főleg ha a pályázó nem olyan a valóságban. Mert annak nem lesz jó vége. Bertha Renáta úgy véli: a szakmai tudás és a személyiség együttesen adják a végső döntést.

Ha például nincsen még az adott pozícióban szerteágazó tapasztalatunk, ne próbáljuk meg elhitetni a HR-essel, hogy mégis van. Ha szakmai kérdésekre terelődik a szó, akkor simán kiderül, hogy a sajátként említett projektben valójában nem is vett a pályázó részt. A tanácsadó szerint ez nem éri meg. Jelezhetjük viszont, hogy készek vagyunk tanulni. Ez nem szégyen, bátran vállaljuk fel.

9. A váltás oka

Őszintén mondjuk el a valódi okot, miért szeretnénk váltani. Egy általános, sablonos, motiváció nélküli válaszon könnyedén átlátnak a HR-esek. Soha ne illessük negatív kritikával, rosszmájú megjegyzésekkel előző munkahelyet, főnököt.

Ne hazudunk azért, hogy jobb fényben tüntessük fel magunkat. Ha például elküldtek az előző munkahelyünkről, őszintén valljuk be, előfordulhat bárkivel. Ennek az oka több minden lehet. Javíthatunk a helyzeten, ha elmondjuk, hogyan látjuk utólag a helyzetet, mit tanultunk belőle.

10. Motiváció

Tisztán és érthetően fejtsük ki, mi motivál. Ne általánosságban beszéljünk, hanem konkrét példákkal ecseteljük, miért szeretnénk a céghez tartozni.

10+1 Interaktivitás!

Az interjú végén bátran tegyük fel kérdéseket a munkakörrel kapcsolatban. Ha más kérdések is felmerültek az interjú közben, akkor ezeket is a beszélgetés végén kell feltenni. A lényeg, hogy lássák: valóban érdekel a lehetőség és a pályázó komolyan akarja. Ezzel nagyon sok jó pontot szerezhetünk.

A munkakörrel, feladatokkal, céggel kapcsolatban megkérdezhetjük, hogy mi a legsürgetőbb cél, amit el kellene érni, a megpályázott pozíció milyen mindennapi felelősségekkel, elvárásokkal jár. Az is releváns kérdés lehet, hogy mi a legfontosabb feladat, változtatás, amit végre kellene hajtani, vagy milyen terveik, céljaik vannak a vállalatnak hosszabb távon. Ha korábban olvastunk valamit a cég jövőbeni terveiről, ezt is bátran megemlíthetjük.

"Kötelező" kérdés az, hogy mi lesz a kiválasztás során a következő lépés. Ezzel lezárul az interjú, a felek megbeszélhetik, mi a következő állomása a kiválasztási folyamatnak.

Fizetésről, béren kívüli juttatásról, túlóráról, annak kompenzálásáról nem szabad kérdezősködnünk, ezt a témát, mindig az interjúztató indítja el. Bertha Renáta úgy véli: pályázóként ne ez legyen az első dolog, ami valakit foglalkoztat, hiszen ez azt sugallja a munkáltató felé, hogy csupán a pénzre hajt a jelölt. És ez nem jó pont.

Ne faggassuk az interjúztatót a vállalatról, a munkavállalói elégedettségről vagy arról, hogy ő miért dolgozik a vállalatnál. Ne kérdezzük az önéletrajzunkról sem, hiszen valószínűleg megfelelő volt, ugyanis a pályázó bejutott az interjúra.


Bertha Renáta szerint a fenti tanácsok segíthetnek abban, hogy nagyobb esélyekkel induljunk a többi pályázóval szemben. Fontos, hogy a pályázó nyugtassa meg magát az interjú előtt, legyen higgadt. A természetes izgatottság, a vizsgadrukk még a segítségére is lehet, de ehhez egy fontos dolognak feltétlenül társulnia kell: hinni kell magunkban!