Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyesek igen jól leplezik a stresszes szituációk közbeni idegességüket. Legyen szó egy fontos prezentációról, teljesítményértékelésről vagy állásinterjúról, senki nem mondaná meg, hogy valójában a torkukban dobog a szívük. Másokon viszont látványosan úrrá lesz a feszültség: a hajukat csavargatják, hangjuk elcsuklik, de az is az idegesség jele, ha valaki egyfolytában „bólogat”.

Mindenkinek megvannak a maga szokásai és tünetei, amiket stresszes szituációkban produkál, de ez nem jelenti azt, hogy az interjúztatónál emiatt hátrányba kerülünk.

„Tapasztalataim alapján a jelöltek egyik legnagyobb félelme, hogy az idegesség jelei miatt az interjúztató megbélyegzi őket, pedig a HR-es szemében ezek nem jelentik azt, hogy az illető nem elég képzett a munkára, vagy nem képes nagy nyomás alatt dolgozni” - véli Marietta, aki pszichológus végzettséggel kiskereskedelmi áruházak HR tanácsadójaként dolgozik.

Mit kezdjünk az idegességgel az állásinterjún?

A szakértő szerint a jó hír, hogy az idegesség miatti apró rossz szokások nem befolyásolják nagy mértékben az interjú sikerességét.

„Interjúztatási tréningen és továbbképzésen is azt hangsúlyozzák, hogy HR-esként ellen kell állnunk annak, hogy listában gondolkozzunk és gondolatban olyan kategóriákat pipáljunk ki, mint „maníroktól mentes, felszabadult viselkedés”. Ehelyett arra törekszem, hogy megismerjem a jelöltet és megnézzem, hogyan kezeli a nem ideális helyzeteket, mint amilyen egy állásinterjú. Ha a jelölt egy jó cégnél interjúzik, akkor ott számtalan szempont alapján alkotnak róla képet: a készségei, a felkészültsége, a pozíció iránti lelkesedése és még sok más egyéb alapján. Ha az illető a megfelelő kérdésekkel és válaszokkal érkezik a beszélgetésre, akkor az interjú drukk miatti stressz jeleit a felvételiztetők figyelmen kívül hagyják, vagy észre sem veszik."

A szakértő szerint a relaxációs gyakorlatok mellett a legfontosabb dolog, amit az interjú alatti idegesség csökkentésének érdekében tehetünk, az nem más, mint a felkészülés.

„Minél felkészültebben érkezik valaki az interjúra, annál jobb teljesítményt nyújt, és annál kényelmesebben érzi magát a beszélgetés közben, függetlenül attól, hogy alkatilag mennyire hajlamos az idegeskedésre. Készüljünk fel a nehéz vagy trükkösebb kérdésekre adandó válaszokból, nézzünk utána alaposan a vállalatnak minden platformon és legyen a tarsolyunkban minimum 3 releváns és precíz kérdés, amit fel szeretnénk tenni a felvételi végén. Ha ezeket megtesszük, akkor még a stressz miatti apróbb baklövések mellett is 80 százalékkal jobbak leszünk, mint azok, akik felkészületlenül érkeznek az interjúra.”

Mit kezdjünk az idegességgel az állásinterjún?

De mit tehetünk akkor, ha az interjú során a stressz átveszi az irányítást, leblokkolunk, zavarba jövünk, esetleg elkezd remegni a hangunk és tudjuk, hogy ezt az interjúztató is észrevette?

Megéri ilyenkor szóba hozni, vagy tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna? Marietta szerint attól függ, hogy mitől érezzük magunkat jobban, de sok aggodalomtól szabadíthatjuk meg magunkat, ha lazán szóba hozzuk azt, amit egyébként leginkább takargatnánk. Tegyük fel, hogy tudjuk magunkról, hogy nagyfokú stressz alatt piros foltok jelennek meg az arcunkon. Ilyenkor bátran kezelhetjük a dolgot azzal, ha így fogalmazunk: „Tudom, hogy elpirultam, de ez nem jelenti azt, hogy könnyen megtörök egy-egy nehéz helyzetben. Előző munkahelyemen számtalanszor kerültem nagy nyomás alá és jól kezeltem, például...”
Ez a megoldás sokkal szimpatikusabb és számunkra is megnyugtatóbb, mintha azon gondolkoznánk, hogy vajon észrevették-e, hogy zavarunkban teljesen elpirultunk.

Az őszinteségnek van egy másik előnye is: azt mutatja a felvételiztető számára, hogy magabiztosak vagyunk és tisztában vagyunk gyengeségeinkkel.

„Egyik ügyfelem kiváló szakember volt, de egy feltűnő beszédhibával küzdött: bizonyos időközönként a mondatok elején dadogni kezdett. Amikor állásinterjúra készültünk, kidolgoztunk egy stratégiát, mely szerint már a felvételi beszélgetés elején közölni fogja az interjúztatóval, hogy egy ilyen jellegű beszédhibája van, és ezáltal teljesen tiszta viszonyokat teremt. Mivel a beszélgetésben résztvevőket előre tájékoztatta, nem érte őket meglepetésként, ráadásul ő maga is teljes mértékben a válaszok tartalmi részére tudott koncentrálni.”

Fontoljuk meg a szakértő tanácsait és figyeljük meg a pozitív változásokat az interjúszituációkban. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala