Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyárak szinte folyamatosan vesznek fel embereket, így bárki, aki munkát keres, könnyen találhat magának állást, a legtöbb helyen már akár 8 általánossal is. Tapasztalatot, végzettséget tehát nem kérnek, a munkahelyre való bejutást általában céges buszjárat segíti, de vannak olyan cégek, ahol szállást is biztosítanak.

Nem mindegy, hány műszakban dolgozunk

„Nem egy álommunka, az biztos, de nem szégyellnivaló, ha az ember gyárban dolgozik. Szerintem egészen elviselhető.” – mondja Ilona, aki 20 évig dolgozott egy postán, mielőtt operátori munkába kezdett volna. „A műszakozás az, amit nagyon nehéz megszokni, néha azt sem tudom milyen nap és milyen napszak van. A család sem tudja, mikor leszek épp otthon, bár már nagyok a gyerekek, azért jó néha találkozni velük a konyhában… Másként fárasztó ez a munka, mint a postán, ott azért kellett gondolkodni, pénzt számolni, fejben ott lenni, itt inkább fizikailag fáradok el – de lehet, hogy a fiatalok jobban bírják!”

A műszakozás, mint nehézség gyakran feljön beszélgetőpartnereink között: „A munka még elviselhető lenne, a műszakpótlékkal együtt a fizetés sem rossz”- magyarázza Enikő, aki egy Pest megyei üzemben dolgozik – „de a váltott műszak nem embernek való! Nem tudok mellette tanulni, mert sehogy sem jön ki úgy a beosztásom, nem tudok rendesen edzésekre járni. Remélem, mielőbb találok olyan munkát, ahol nappalosban tudok dolgozni végig.”

Meg lehet találni a gyári munka előnyeit

Sokan tekintenek a gyári munkára ideiglenes megoldásként, ami addig megfelelő, amíg nem találnak jobb munkát. Nem mindenki van azonban így, az sem ritka, hogy valaki hosszú éveken keresztül megmarad az operátori állásnál: Laci első munkahelye Egerben volt, amire máig jó szívvel gondol vissza. „Jó pár évet lehúztam ott, nem éreztem, hogy robotolnék. Megvolt persze mindig, hogy mit kell elvégezni, de nem volt rabszolgamunka, tisztességesen meg lehetett csinálni. Mindig kaptunk jutalmat is, ha sikerült megcsinálni a tervet.”

Sokan a vendéglátásból keveredtek a koronavírus megjelenése után a gyárakba, és nem is tervezik, hogy visszatérnének a konyhákra és éttermekbe: „Tavalyelőtt már gondolkodtam rajta, hogy ott hagyom a vendéglátózást, és megcsináltam a targoncás vizsgát. Tavaly áldottam az eszem, mert így az elsők között mentem át a falunk melletti üzembe, nem vártam meg, amíg lehúzza főnök a rolót az étteremben.” – meséli a szakács Gábor, aki egyelőre úgy látja, hogy marad a targonca kormányánál. „Kevesebb a pénz, de ahol dolgozom, ott hétvégén nem kell bemenni. Ezt egy vendéglátósnak sem kell magyarázni…”

A gépnél állók munkája általában úgy van kitalálva, hogy ugyanazt a pár mozdulatot végezzék egy-egy műszakon át, majd így megy tovább a termék a következő emberhez: „Monoton, hát persze, hogy monoton. Néha még álmomban is dolgozok!” – mondja Laci. „Engem nem zavar, hogy ugyanazt kell csinálni, pattintok, csavarozok, aztán mehet tovább az alkatrész.”

Szigorú szünetek

A más területekről érkezőknek a szünetek szigorú betartatása lehet meglepő: „Az első napokban rendesen nekikeseredtem, hogy itt aztán nem lesz kávézás meg cigizés, mosdóra is csak szünetben lehet menni, és a wc-k nincsenek is közel a soromhoz, szóval meg kell gondolni, mit mikor.” – meséli Ilona. Hiszen a szalag mellett egymásra vannak utalva a dolgozók, ha valaki kiszalad szünetre, akkor áll minden, ezért komolyan veszik a munkaközi pihenőket: sok üzemben dudaszó jelzi a szüneteket, van, ahol pedig a hangjelzés mellett egy szünetjelző óra számolja vissza a munkakezdésig hátralévő perceket.

És hogy milyenek a körülmények? Erről is megoszlanak a vélemények. Többen panaszkodtak a zajos, levegőtlen csarnokokra, ugyanakkor vannak, akik klimatizált, jól szellőző, kényelmes állomásokon dolgoznak. Mielőtt jelentkeznénk egy munkahelyre, érdemes ismerősöknél vagy a közösségi médiában utánajárni, milyen körülményekre számíthatunk. Változatos a kép a munkaruhák terén is: sok helyen munkavédelmi előírások követelik meg a munkavédelmi bakancsot és ruhát is biztosítanak, más helyeken saját ruhában, de láthatósági mellényben kell dolgozni. Vannak gyárak, ahol mindenkinek van saját zárható öltözőszekrénye, de van, ahol nem jut mindenkinek. Bár a legtöbb helyen van lehetőség zuhanyzásra, beszélgetőtársaink szerint sokan nem használják ki ezt, mert a műszakok kezdetéhez és végéhez igazított buszjáratokat nem érnék el.

Mennyi az annyi?

Elég nagy különbségek láthatók az ország különböző részein található gyárak, illetve az azokban kínálkozó munkák fizetései között. A jelenleg elérhető hirdetések között az operátori munkák nettó havi 350 ezer forint körüli fizetést mutatnak, de van ahol ez pótlékokkal együtt akár 600 ezer forint is lehet. 

Nemcsak a fizetést érdemes figyelembe venni, hanem az egyéb juttatásokat is: ilyen lehet a lakhatás vagy munkába járás támogatása, a fizetésen kívüli juttatások is A gyári munkáknál sem ritka teljesítménybónuszokról korábban már írtunk, emellett munkatárs ajánló bónuszt, törzsgárdát is gyakran kínálnak, de sokszor a cég saját termékeire is szoktak dolgozói kedvezményt, esetleg termék juttatást adni.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala