Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor az állásinterjú után megérkezünk az ajánlathoz, azaz felkínálják nekünk a kinézett állást, általában a bérezésről is szó esik. A leggyakrabban ilyenkor bruttó összeg szerepel az ajánlatban: ennek az oka, hogy a -számunkra érdekesebb- ténylegesen kézhez kapott fizetés (azaz a nettó fizetésünk) összege több dologtól is függ.

Nettó és bruttó – mennyi az annyi?

A Profession.hu bérkalkulátora segít kiszámolni az alkalmazottként ténylegesen hazavihető összeget.

„A kollégám ugyanannyira van bejelentve, mint én, a számlájára mégis sokkal több pénz érkezik minden hónapban. Hogy lehet ez?” Bizony meglepő különbségek lehetnek ugyanolyan bruttó bér mellett a ténylegesen kézhez kapott fizetésben.

Ezek a tényezők játszanak szerepet a nettó fizetés alakulásában:

- A gyermeket nevelő munkavállalók családi kedvezményben részesülnek, mely mértéke a gyermekek számától függően is változik.

- Az elmúlt két éven belül házasodott, első házasságukat kötők is részesülnek házassági adókedvezményben.

- A négy vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó alóli mentességgel élhetnek: a kedvezmény vér szerinti és örökbe fogadott, valamint már felnőtt gyermekek után is jár.

Jutalékok és bónuszok

A havi fix bér mellett sok munkahelyen számolhatunk egyéb juttatásokkal is: a teljesítmény alapú díjazásnál, pl. az értékesítői munkakörökben a megkötött üzletek alapján kaphatunk jutalékot. Ez sok esetben többszöröse is lehet a fix fizetésnek, de érdemes mindig alaposan körüljárni a kérdést, mielőtt aláírjuk a szerződést.

Vannak munkahelyek, ahol jelenléti bónuszt ígérnek a fizetés mellé: ezeken a helyeken akkor kapja meg a dolgozó a plusz juttatást, ha adott időszakon (pl. egy hónapon vagy negyedéven) belül minden munkanapon megjelent.

Egyre több cégnél jelenik meg a belépési bónusz is: a korábban főleg IT-körökben, mára már gyáriparban is elterjedt megoldás egy egyszeri ösztönző. A közelmúltban 50.000 Ft és 1.200.00 Ft-os belépési bónuszokról is hallottunk, ez a bónusz általában egy fix összeg, vagy a fizetés egy előre meghatározott hányada. Célja, hogy motiváljanak a maradásra, ezért gyakran a több hónapos próbaidő végén fizetik ki.

Az év végi bónusz is népszerű és gyakori megoldás a munkáltatók körében: a karácsonyi jutalmak a pár tízezer forintos kifizetésektől a többszázezres összegekig terjednek. Bár az év végi pénz csak akkor biztos, amikor már a zsebünkben van, annyit tehetünk, hogy az állásinterjún vagy ismerősökön keresztül informálódunk arról, hogy a korábbi években milyen bónuszokat osztott a cég.

A Profession bérezéssel kapcsolatos 2021-es kutatásában a bónuszokról is érdekes eredmények születtek: azok a munkavállalók, akik valamilyen formában részesülnek bónuszban, általában csak extra teljesítmény mellett kapnak pénzt jövedelmükön felül. A megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozta, hogy magas, 21 százalékuk pedig, hogy kimagasló teljesítmény szükséges a többletjuttatáshoz; 38 százalékuk esetében ez a bérezés része. A jutalmazásban részesülő munkavállalók 39 százaléka egy havi fizetésének megfelelő vagy annál magasabb, 36 százalékuk ennél alacsonyabb díjat vár, 8 százalékuk pedig valamilyen tárgyi juttatásra számít éves prémiumként. 17 százalékuk viszont egyáltalán nem számít jutalomra az idei évben.

Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatások bár nem részei a fizetésünknek, tetemes összeget jelenthetnek akár havonta is.

Ilyen lehet például az albérlet vagy lakhatási támogatás:

  • a munkáltató saját ingatlanjában vagy munkásszállásán helyezheti el a dolgozót
  • vagy hozzájárulhat a dolgozó által kifizetett lakbér összegéhez (ehhez hiteles, tanúk előtt aláírt bérleti szerződés szükséges)

Támogathatják a munkába járást is: bérlettel vagy autós közlekedés esetén költségtérítéssel. Ezeknek jogszabályban meghatározott minimuma van, amelytől a munkáltató felfelé eltérhez.

Nem ritka a dolgozói kockázati élet-, baleset, -rokkantsági és balesetbiztosítás, de egyre többen támogatják a munkatársakat magánegészségügyi biztosítással is.

Gyakori még az iskolakezdési támogatás (évente a minimálbér 30%-áig gyermekenként), az étkezési utalvány (meleg- vagy hideg étel) havi 18 ezer Ft-ig, SZÉP kártyára utalt összeg (évente max.300 e Ft-ig) is.

Jól látható tehát, hogy sok összetevője van annak a kérdésnek, mennyit fogunk keresni? Számoljunk figyelmesen, és vegyük figyelembe a fentieket, mielőtt elfogadunk egy állásajánlatot.

Ha még csak keressük a nekünk való új munkahelyet, frissítsük vagy egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala