Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kicsik és nagyok

Ferencz Sándor egy közért tulajdonosaként nyolc alkalmazottal működteti vállalkozását. Nálunk évtizedes szokása van annak, hogy a dolgozók egymás közt döntik el és osztják be a nyári szabadságaikat. Természetes érdeke mindenkinek, hogy igazságosan történjen mind ez, amiben a közért és a dolgozók érdek-egyensúlyának megteremtése a cél - hangsúlyozza a tulajdonos. A nyári szezon a belvárosi közértben, mint a szolgáltatóipar egészében erősebb, mozgalmasabb a többi évszakhoz viszonyítva. Ezért számunkra különösen fontos a precíz nyári beosztás elkészítése, ami hagyományosan már május elején körvonalazódik - mondja a tulajdonos, aki szerint a kisebb, kevesebb embert foglalkoztató cégek ezt a problémát könnyebben oldják meg, mint a nagyok.

Ő maga is vezetett harminc-negyven dolgozóval működő vendéglátóipari egységet, ahol ugyanez viták, veszekedések közepette zajlott le, vagy szélsőséges esetekben a konszenzus teljes hiányával végződtek. Sokszor nekem kellett eldönteni, hogy ki, mikor mehet szabadságra, mert ha ebben szabadkezet adtam a munkavállalóknak, abból csak vita, harag lett, ami a működés hatékonyságának kárára ment - vallja Sándor.

Minél több ember van egy gazdasági egységben, annál több az egyéni vélemény, akarat, szándék, impresszió, ami fokozottan nehezíti a nyári szabadságolások beosztását - szögezi le Horváth László munkapszichológus, aki szerint a létszám növekedése - ebben az értelemben - egyenes arányosan csökkenti a demokratikus alapon születő "közös nevező" felállításának lehetőségét. Éppen ezért van szükség házon belüli szabályokra, melyek határidőket állítanak például a szabadság igények bejelentésére is.

Kelemen Gáspár kétszáznál is több munkavállalót foglalkoztat könnyűipari termelő vállalatában, ahol a nyári szabadságok beosztását nagyon komolyan veszik, és precíz könyvelést vezetnek róla. Március 31-én legkésőbb minden dolgozónak le kell adnia a HR osztályon a tervezett szabadságolási időpontokat, amiket egyenként vitatnak meg. Május végére készül el a beosztás, amiben még mindig építünk rugalmas elemeket, mert ahány dolgozó, annyi kiszámíthatatlan lehetőség, amikre a működési hatékonyság egyenletességének fenntartása miatt muszáj felkészülni.

Mikor menjük nyaralni?

Ahol a nyár a főszezon, ott feszesebb a szabadságolás

A gazdaság szegmenseiben más és más szabályok érvényesülnek a nyári szabadságolások vonatkozásában. Az nehéz- és könnyűipar reprezentánsainál inkább jellemző, hogy csökkentett kapacitással működnek a nyári hónapokban, aminek köszönhetően a dolgozók viszonylag rugalmas vetésforgó szerint vehetik ki szabadságaikat. Természetesen itt is van különbség. A szezonálisan kiemelt termékeket (üdítő, ásványvíz, fagylalt, sör) gyártó cégek, vagy az ezek kereskedelmére szakosodott vállalkozások fokozott üzemmódban működnek nyáron, ezért a szabadságolások tekintetében is szigorúbbak. A kereskedelem, vagy a vendéglátóipar résztvevői sem pihennek a nyári hónapokban, ami miatt az itt dolgozók jó előre kénytelenek megszervezni a nyaralásuk terminológiáját.