Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az első és legfontosabb tudnivaló ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hogy nem szabad szó szerint érteni. Az interjúztató valójában nem arra kíváncsi, hogy a jelölt szempontjából miért lenne előnyös, ha megkapná az állást, hanem arra, hogy a vállalat számára miért pont az illető lenne a legideálisabb.

Ne feledjük, hogy az álláskeresők általában igen egyszerű okoknál fogva keresnek új állást: van munkahelyük, de ott nem érzik jól magukat, karrierjükben fejlődnének, magasabb fizetést szeretnének vagy munkanélküliek.

A HR-esek tisztában vannak ezzel és nem az indokok részletezését szeretnék hallani, hanem arra kíváncsiak, hogy a sok hasonló jelölt közül kiemelkedünk-e motivációban, hozzáállásban, ambícióban és készségekben. Felejtsünk el tehát minden olyan választ, amely arra vonatkozik, hogy mi miért járnánk jól és miért létfontosságú számunkra a munka.

Bármilyen őszintén is hangzik, a „Miért akarja ezt az állást?” című kérdésre soha ne kezdjük a választ az alábbiak szerint:

„A házastársam ebben a városban talált munkát, így nekem is munkahelyet kell váltanom…”
„Muszáj fix jövedelemmel rendelkeznem, mert lakáshitelem van…”
„Ilyen munkát végzek jelenleg is, de itt magasabb a fizetés…”
„Elbocsátottak és nem akarom kivárni a felmondási idő végét az álláskereséssel...” 
„A párom munkanélküli, így egy jobban fizető állást kell találnom…”
„Tíz éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen és úgy érzem, hogy megérett az idő a váltásra…”

A fenti válaszok mind „én-központúak”, ráadásul olyan információt közvetítenek a munkaadó számára, hogy kétségbeesettek és kiszolgáltatottak vagyunk.

A nyerő jelölt nem az lesz, aki leginkább bizonyítja, hogy mennyire „rászorul” a munkára, hanem az, aki meggyőzi a HR-est arról, hogy a vállalat céljait érti és értékeli, valamint a cég aktuálisan megoldandó problémájára képes lesz megfelelő választ adni.

Állásinterjú

Íme, a jó válasz lépésről-lépésre:

1. lépés

„Az Önök vállalatát nagyszerűnek tartom, mert…”
Mindenki szereti a bókot, éppen ezért fontos, hogy kezdésként elmondjuk, mi fogott meg a vállalatban, mi az, ami miatt lelkesedünk az általuk előállított termékekért, vagy a szolgáltatásért, amit nyújtanak.

2. lépés 

Jellemezzük a kihívást, amit a megpályázott pozíció jelent! Még ha egy viszonylag rutin feladatról van is szó, mondjuk el, mi az, amire figyelni kell, mitől lesz jó valaki az adott munkakörben. Ha így teszünk, a munkáltató látni fogja, hogy pontosan értjük, kit akar felvenni és alkalmasak vagyunk a feladatra.

3. lépés 

Adjunk egy kis ízelítőt abból, amit jelenleg csinálunk, a kihívásokból, amelyekkel szembesülünk és hozzunk fel néhány rövid példát is ezekre. Ebből a munkáltató látni fogja, hogy az elmélet mellett gyakorlatban is megálljuk a helyünket.

4. lépés

Gondoljuk át, hogy mi lehet az a kifogás, ami ellenünk szól, ami miatt esetleg hezitálnak felvenni minket és menjünk elébe!

Most pedig nézzük, hogyan is néz ki egy ilyen válasz! Balázs, aki nemrég nyert felvételt egy kiskereskedelmi lánc eladói munkakörébe, korábban szülei családi vállalkozásában dolgozott egy ideig. Két évvel ezelőtt adta be jelentkezését egy bolti eladói állására, melyből később boltvezetővé léptették elő, és mind a mai napig emlékszik rá, mit válaszolt a „Miért akar itt dolgozni?” című kérdésre az állásinterjún. „Nagyon felkészültem, hiszen ez volt az első olyan munkalehetőségem, amely már a versenyszellemű munkaerőpiacon volt, nem pedig a családi vállalkozás keretei között” – árulta el.

A válasza pedig így nézett ki:

„Mindig is nagyszerű szervezetnek tartottam X áruházláncot és nagyon sokat jelent számomra, hogy Önök az elsők között voltak, akik az etikus kereskedelemből származó, fair trade minősítéssel ellátott termékeket elkezdték hazánkban forgalmazni. Ez a felelősségteljes szemlélet rendkívül közel áll hozzám, lelkesít és egy ilyen helyen a maximumot tudnám nyújtani!

Tisztában vagyok vele, hogy olyan munkaerőt keresnek, aki váltott műszakban tud dolgozni, aki magas fokon ki tudja szolgálni a vásárlókat, és aki folyamatosan rendben és feltöltve tartja a polcokat.

Élvezem a vásárlókkal való munkát, szeretek nekik segíteni abban, hogy megtalálják a keresett terméket és örömmel elmagyarázom nekik a különböző árucikkek közti különbséget is. Ami nagyon kiborít, az a higiénia hiánya, így a tisztaság az egyik legfontosabb dolog számomra az üzletben.

Az udvariasság és a barátságosság számomra szintén alap. Amikor a családi garázsüzletben dolgoztam, figyeltem rá, hogy minden vásárló mosollyal az arcán távozzon! Igaz, hogy azóta már eltelt néhány év és egy időre kiestem ebből, de úgy gondolom, hogy az ember nem veszíti el a vásárlók kiszolgálása iránti lelkesedését. Én legalábbis biztos, hogy nem!”

A fentiek alapján próbáljuk megfogalmazni saját „válaszunkat”, és annak érdekében, hogy minél több helyre hívjanak be minket, kísérjük figyelemmel a  friss álláslehetőséget!

De ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján is. Sőt, kipróbálhatjuk a legfrissebb alkalmazást, a Mobilmunkát, ahol még önéletrajzot sem kérnek! A mobilalkalmazás segítségével azonnal lecsaphatunk a lakhelyünkhöz legközelebb eső szakmunkára, fizikai munkára vagy adminisztrációs állásra!

Készítette: Khojaste K

Címkék: hirdetés, álláshirdetés, pályázó, állásinterjú, felvételi, szakmunka, betanított munka