Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kézikönyv segít azoknak, akik állást keresnek: Herczku Mónika kötete lépésről lépésre végigvezeti a munkakeresés útvesztőjén.
Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a lelki problémákkal, a kompetenciákkal, illetve azzal, hogy hogyan kezdjünk bele a keresésbe. Arról is szó esett, hogy hogyan kell pályáznunk, és mi történik az állásinterjún.

Miért nem én?

A pályázót behívták az állásinterjúra, a beszélgetés végén a HR-es biztosította arról, hogy mindenképpen értesítik a döntésről. Ám a várva várt hívás az esetek 80 százalékában elmarad. Ha sok hasonló csalódás ér valakit, akkor hajlamos arra, hogy magában keresse a hibát. Herczku Mónika felhívja olvasói figyelmét: ez nem így van, nem szabad elkeseredni a visszajelzés hiánya miatt.

A visszajelzést a vállalatok rossz szokása - azaz a visszautasítás küldésének "elfelejtése" - ellenére ki lehet erőszakolni. Ennek legjobb módja az, ha egy-két hét elteltével telefonon érdeklődünk. Akkor még reménykedhetünk, ha azt mondják, hogy elhúzódott a kiválasztás és nincs döntés, ám fontos, hogy akkor sem szabad elveszíteni a fejünket, ha negatív választ kapunk, hiszen a cég adatbázisába került az önéletrajzunk, és ha a kiválasztott nem válik be, akkor talán még lehet esélyünk. Azt javasolja a tanácsadó, hogy csak annyit közöljünk szemrehányóan, hogy "azt ígérték, értesítenek, vártam a hívásukat".

Az elutasításkor legtöbbször nem arról van szó, hogy nem volt elég jó szakmailag a jelentkező, hanem más okok húzódnak meg a háttérben. A könyvében felsorol több lehetőséget is: lehet, hogy túlképzettek vagyunk, talán a cég képviselője megijedt, hogy a nála jobb munkaerő könnyen "kitúrhatja" az állásából, belülről töltötték fel a létszámot, vagy egyszerűen úgy látták, hogy nem illünk az adott szervezetbe.

Mi történik az állásinterjú után?

A türelem munkát terem

A legtöbb cég kész embert keres, mert nem akarnak túl sok pénzt, energiát belefektetni egy nem teljesen megfelelő új ember kiképzésébe. Fontos testre szabni a keresést, ismerni kell azt, hogy milyen típusú szervezet, milyen méretű cég a megfelelő számunkra, és milyen az a cég, amely minket akar.

A tanácsadó szerint az a legnehezebb, hogy ne csüggedjünk el, ne adjuk fel a munkakeresést. Ez természetesen nagyon nehéz. Herczku Mónika azt ajánlja, hogy próbáljunk meg pozitív energiákat gyűjteni, feltöltődni - hiszen a visszautasítások miatt az önbecsülésünk nagyon mélyre süllyedhet, ami hatással lehet a következő állásinterjún való szereplésünkre is.

"Gratulálunk, felvettük!"

Ha megcsörren a telefon, hogy kiválasztottak egy jelentkezőt egy állásra, akkor az új munkatársnak még a próbaidő alatt bizonyítania kell, hogy tényleg ő volt a legjobb akvizíció. A könyv utolsó fejezetében arról olvashatunk, hogy hogyan kell viselkednünk az új kollégákkal, milyen öltözéket válasszunk. Érdemes "meghúzni magunkat", nem szabad rögtön beszállni a hatalmi harcokba, részt venni a pletykákban. Meg kell ismernünk a közösséget, a munkahelyet, az elvárásokat, a munkafeladatokat, és nem szégyen kérdezni. A tanácsadó szerint az a legkínosabb, ha hónapok múltán derül ki: valamit a kezdetektől rosszul csináltunk.



Herczku Mónika karrier-tanácsadó ?Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet Herczku Mónika az "Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet" című könyv szerzője. HR szakközgazdász diplomáját a budapesti Corvinus Egyetemen, coach szakképzettségét az Egyesült Királyságban szerezte. 1993 óta dolgozik humán erőforrás területen, először fejvadászként egy nemzetközi fejvadász cégnél, majd az egyik legnagyobb hazai vállalat karrier központját alakította ki és vezette. Ezután az egyik legismertebb amerikai multinacionális cég HR-igazgatója, majd egy nem kevésbé ismert hazai cég humánpolitikai vezetője lett. Dolgozott nemzetközi projektekben, tanított MBA kurzusokon és vezetett tréningeket itthon és külföldön, szakmai konferenciák rendszeres előadója. 1999-ben alapította a Karrier Mentor Tanácsadó Irodát Budapesten.

 

 A könyv megrendelhető a Polc.hu könyáruházban ide kattintva!