Eljött a december, a karácsonyi és újévi ünnepek hónapja. Az emberek idejének nagy részét a karácsonyi készülődés teszi ki, hogy a családdal tölthető pihenőnapok a lehető legkellemesebben teljenek el.

A munkarend meghatározásánál ilyenkor a munkavállalóban felmerülhet a kérdés: mikor nem várható el tőle munkavégzés a jogszabályok értelmében? A szerencsések még rendelkeznek pár nap szabadsággal, amit az év ezen napjaira őriztek meg, így több időt tölthetnek a családjukkal az év utolsó napjain.

Mi számít munkaszüneti napnak?

A Munka törvénykönyve (Mt.) által meghatározott munkaszüneti napok: január 1., március 15., húsvét hétfő, május 1., pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Lehet-e rendes munkaidő a vasárnap és a munkaszüneti nap?

A törvény értelmében munkaszüneti napokon rendes munkaidőben csak néhány esetben dolgozhatunk, például a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben (ilyen lehet a virágüzlet, cukrászda, étterem, italbolt, benzinkút, de a rendőrség és a mentőszolgálat is) - ismertette dr. Hargittay Szabolcs, a Profession.hu munkajogásza.

Ez azt jelenti, hogy valaki olyan munkáltatónál áll alkalmazásban, amely a rendeltetése folytán munkaszüneti napon is működik. (A rendeltetés oka sokféle lehet, például egyszerűen csak egy általánosan elfogadott társadalmi szokás, de az is előfordulhat, hogy vagyonvédelem, baleset, elemi csapás, súlyos kár, vagy az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása miatt kell dolgozni.)

Az idényjellegű, a megszakítás nélküli (tömegközlekedés) munkakörökben dolgozóknál nem számít, hogy vasárnap vagy ünnepnap van-e. Ugyanez vonatkozik a társadalmi közszükségletet kielégítő munkaadók alkalmazottaira (egészségügyi-, gáz-, telefon-, áram-, műsorszolgáltatás stb.), de a külföldre történő szolgáltatást nyújtó, illetve a külföldi munkavégzés során foglalkoztatott munkavállalókra is.

Akkor sincs ünnepnap, ha valaki több műszakos munkarendben, vagy készenléti jellegű munkakörben dolgozik. Vannak olyan részmunkaidős személyek is, akik kizárólag szombaton és vasárnap végeznek munkát.

A kereskedelemben, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatóknál, valamint egyes turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott emberek is beoszthatók vasárnapi munkára.

Kapok bérpótlékot a vasárnapi vagy ünnepnapi munkáért?

Az Mt. értelmében a bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. A bérpótlék számítási alapja - eltérő megállapodás hiányában - a munkavállaló egy órára járó alapbére.

Amennyiben a jogszabályi feltételek fennállnak vasárnapi munkavégzés esetén 50 százalék bérpótlék jár a munkavállalónak. A vasárnapi munkavégzésre pótlék csak akkor jár, ha csak kivételes esetben dolgozik valaki vasárnap. Így tehát nem jár pótlék annak, aki a munkaköre sajátossága alapján számíthat a rendszeres vasárnapi munkavégzésre.

A munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100 százalék bérpótlék jár. Az előzőek szerinti meghatározott bérpótlékot kap a munkavállaló a húsvét- vagy a pünkösdvasárnapra, vagy az egyéb vasárnapokra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén.

A törvény megengedi a bérpótlék mellőzését, ha a dolgozó alapbérét azokra a körülményekre tekintettel állapították meg, amelyek alapján egyébként bérpótlékra lenne jogosult. Az Mt. megengedi a bérpótlék eseti elszámolása helyett az átalány megállapítását is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Dr. Hargittay Szabolcs tapasztalata szerint sok munkáltató azzal sincs tisztában, hogy munkaszüneti napon mikor rendelhető el munkavégzés és mikor nem. Több esetben előfordul, hogy jogellenesen rendelnek el munkaszüneti napra munkavégzést, azonban a pótlékot megfizetik a munkavállalónak. Ilyen esetben is - egy esetleges munkaügyi ellenőrzés esetén - elmarasztaló határozat születhet- hívta fel a figyelmet.

Hogyan dolgozunk idén decemberben?

A munkaszüneti napok miatt az általános munkarendben foglalkoztatottak munkaidő-beosztása megváltozhat. Ezt külön miniszteri rendelet szabályozza.

Idén decemberben a rendelet szerint december 7., és 21. (szombati napok) munkanapnak, míg december 24. (kedd) és december 27. (péntek) munkaszüneti napnak minősülnek.

Tehát a jogszabályok értelmében idén december 24., 25., 26. és 27-én és újév napján is csak a Munka törvénykönyvében meghatározott esetekben osztható be rendes munkaidő.

Címkék: munka, karácsony, magánélet, szabadság, 2014