Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az őszi időszakra a legtöbben kimerülünk, így gyakran bágyadtnak, erőtlennek érezzük magunkat, pedig lehet, hogy éppen fontos projektek várnak még ránk a munkahelyünkön vagy állást keresünk – akárhogy is, a lendületünk és a vitalitásunk megőrzése most különösen fontos. Ahogyan az élet egyéb területein, a kulcs itt is rendszeresség és a tudatosság – amennyiben évközben elhanyagoltuk magunkat, lemerült energiaraktáraink felöltése bizony nagyobb feladat lesz - ám nem lehetetlen!  Pető Rita személyi edző és coach segítségével utánajárunk, hogyan hozhatjuk mentálisan, lelkileg és fizikailag is kirobbanó formába magunkat.

Immunerősítésre fel! 

„A téli fáradtságunknak két oka van: az egyik, hogy ilyenkor teljesen megváltozik a bioritmusunk, a nappalok sokkal rövidebbek, így a rutinunk is ehhez igazodik: sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, kevesebbet mozgunk, így elszokunk az aktív élettől. A másik tényező pedig, hogy télen a hormonrendszerünk is jelentős változásokon esik át. A szerotoninszintünk, ami a boldogságérzetünkért felel, valamint a dopaminszint, ami a motivációnkra hat, egyaránt csökkenni kezd, a kortizol szintünk ugyanakkor magasabb lesz, amitől stresszesebbnek érezhetjük magunkat” – kezdi Rita, aki szerint az alábbi módszerekkel nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához: 

1. Pótoljuk a D-vitamint! A napsütéses órák számának csökkenése okán a magyar lakosság majdnem fele D-vitamin hiányossá válik a tél végére. Ez általános fáradtságérzethez vezet, esetleg gyakori, szűnni nem akaró fejfájást is okozhat. A vitaminkapszulák és a napsugarak mellett számos más D-vitaminforrásból vihetjük be a napi adagot: együnk például csukamájolajat, szardíniát vagy tonhalat, esetleg májat, illetve fogyasszunk tojást is! 

2. Teázzunk! A zöld tea és a kamillatea immunerősítő hatása régóta ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy tele vannak antioxidánsokkal is. Érdemes különböző gyógynövényekből készült teát is rendszeresen kortyolgatnunk, ezek fogyasztása előtt azonban fontos, hogy tájékozódjunk azok hatásairól, és ha szükséges, konzultájunk az orvosunkkal is!

3. Mozogjunk! Sétáljunk vagy kocogjunk gyakran a friss levegőn – ez jó hatással lesz a vérkeringésünkre, ami pedig a betegségek gyorsabb leküzdéséhez járul hozzá. A testmozgás oldja továbbá a szorongást és javítja a hangulatunkat, így a téli depresszió ellen is hatásos.

4. Táplálkozzunk tudatosan! Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a cukros üdítőitalokat, ugyanis szervezetünk számára megterhelő a feldolgozásuk, ráadásul gyulladások kialakulásához is vezethetnek. Az őszi-téli időszak a levesek szezonja: főzzünk kalóriaszegény, de tápláló és ízletes leveseket zöldségekből!

Ha a szakértő fenti tanácsait megfogadva sikerül napról-napra jobb formába lendülnünk, koncentráljunk a mentális és a lelki egészségünkre is – mutatjuk, hogyan!

Ép testben ép lélek

1. Motiváljuk magunkat! Használjuk ki a lakásunk, irodánk üres felületeit, és helyezzünk el motivációs idézeteket, képeket. A legjobb, ha a „gyenge pontokat” erősítjük, például a hűtőre, laptopra keresünk néhány inspiráló gondolatot, de az is áldásos lehet, ha a párnánkon köszön vissza egy edzésre buzdító mondat.

2. Tűzzünk ki célokat! Úgy mint: minden nap 10 percet foglalkozom az adott projekttel; kedves leszek a főnökömmel; fél órán át munkát keresek. Drasztikus változásokra kevesen képesek, ezért érdemes fokozatosan, apró lépésekkel haladnunk a vágyott életünk felé. Minden egyes elvégzett feladat után működésbe lépnek majd a boldogsághormonok, amitől nő az energiaszintünk, és megbirkózunk azzal a munkahelyi feladattal is, amihez egyáltalán nem volt kedvünk.

3. Sziesztázzunk! Egy körülbelül 20 perces, délutáni szieszta a kognitív képességeinket és az agyműködésünket is serkenti. Pihenjünk csukott szemmel, kényelmes testhelyzetben, hogy felfrissülten folytathassuk napi teendőinket.

4. Nevessünk és kapcsolódjunk! A nevetés csökkenti a stresszt és növeli az energiaszintünket. Keressük hát azokat a pillanatokat, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra: hívjuk fel a barátainkat és nevessünk egy jót!

5. Fókuszáljunk jól! Nagyon nem mindegy, mire irányítjuk a figyelmünket. Ha folyamatosan több feladattal párhuzamosan zsonglőrködünk, valamint állandóan a közösségi média hírfolyamára és értesítéseire függesztjük a tekintetünket, rengeteg energiát veszítünk, és egyre nehezebben tudunk majd a lényeges feladatainkra koncentrálni. Fontoljuk meg, mi az, ami igazán számít, használjuk tudatosabban az internetet, egyszersmind az időnket is.

6. Tervezzünk és létezzünk tudatosan! Ha rendelkezünk egy átlátható napi tervvel azt illetően, hogy mi mindent fogunk elvégezni, és mindezt véghez is visszük, akkor az elvégzett feladatok, a teljesítőképessünk boldoggá tesznek majd minket. Fontos azonban, hogy ne hajszoljuk túl magunkat – értékelni és élvezni kell az összes megtett lépést, az apró örömöket is. Egy-egy sikerünk után jutalmazzuk meg magunkat valamilyen egészséges örömforrással és emlékezzünk arra, hogy milyen jó érzés volt mindent elérni.

Figyeljünk befelé!

Interjúalanyunk a test és lélek hivatásos edzőjeként azt vallja, hogy akár már néhány fenti tipp megfogadásával is minőségi változást hozhatunk az életünkbe. „Most persze nincs könnyű dolgunk: folyamatosan változásoknak és bizonytalanságnak vagyunk kitéve, így természetes, hogy olykor úgy érezzük, nincs energiánk többre, mint az adott nap túlélése” – mondja a coach. Majd hozzáteszi, hogy amellett, hogy elnézőek és türelmesek vagyunk magunkkal és a környezetünkkel is, fontos az is, hogy tudatosítsuk, felelősek vagyunk a saját boldogságunkért, közérzetünkért. 

„Ha egyetlen dolgot emelhetnék csak ki, azt tanácsolnám: higgyünk benne, hogy mind az örömök, mind a nehézségek minket szolgálnak. A gondolatainknak teremtő ereje van, érdemes hát arra fókuszálnunk, amire vágyunk. Gondolkodjunk el azon is, hogy az életvitelünk mennyire van összhangban az értékeinkkel, és tegyünk meg még ma egy apró, ámde annál fontosabb lépést a harmonikusabb, lendületesebb évbefejezésért, életért. Ne várjuk kívülről életünk szerencsés fordulatát, legyünk mi vagyunk saját életünk leghatalmasabb mágusai” – bátorít interjúalanyunk. 

Engedjük, hogy az önmagunkba vetett szeretet és a hit irányítson minket, és akkor előbb-utóbb jutalomban részesülnek a fáradozásaink. Addig is vágjunk bele az álláskeresésbe személyes prioritásaink szerint! Amennyiben a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, vegyük igénybe a személyre szabott segítséget, és frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen nekünk szóló lehetőséget sem.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, egészség, tudatosság, lendület, motiváció