Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár rutinos állásinterjúzók vagyunk, akár újak a munkaerő-piaci Legyünk megnyerősek az állásinterjún! versenyben, fontos szem előtt tartanunk, hogy az állásinterjú a kölcsönös partneri viszony megalapozása munkavállaló és munkáltató között. Ez tehát nem egy alárendelt kapcsolat, nekünk éppúgy van választásunk, és éppúgy hangot adhatunk az elvárásainknak is, ahogy szakmai tudásunkat, kompetenciáinkat megosztjuk a másik féllel. Hogy hogyan is tegyük ezt, ahhoz Szerémi Péter, kommunikációs szakember ad iránymutatást.

Mielőtt a beszélgetés elkezdődik

Szerémi Péter szerint a felkészülés fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, enélkül ugyanis szinte borítékolható, hogy nem mi leszünk a befutók. „Nézzünk utána, mit is jelent a pozíció, amire pályáztunk, és melyik cég kínálja ezt a lehetőséget. Potenciális munkaadónkról számtalan forrásból tájékozódhatunk, de a vállalat weboldalára, közösségi média profiljára mindenképp érdemes rákeresnünk, ahogy akár az ismerőseinknél is érdeklődhetünk, mit hallottak a cégről, esetleg van-e bármilyen személyes tapasztalatuk vele. A lehető legtöbb információt gyűjtsük össze, és nemcsak azért, hogy az aktuális projekteket idézve a legjobban tudjunk szerepelni a bemutatkozó beszélgetésen, hanem azért is, hogy kiszűrjük azokat a munkáltatókat, akik valamilyen okból nem nekünk valók, így felesleges köröket spórolhatunk, és inkább arra koncentrálhatunk, ahol el tudjuk képzelni a jövőnket.”

Az első benyomást akkor tesszük az interjúztatóra, amikor bemutatkozunk – és ez bizony sokkal többet elárul rólunk, mint azt gondolnánk. „Érthető, hogy nagyon izgulunk az állásinterjú előtt, és a stressz miatt esetleg túlságosan is magunkra koncentrálunk. Érdemes azonban nem csak a saját nevünkre figyelni! Fogjunk kezet, és akár ismételjük el a másik fél nevét, hogy biztosan megjegyezzük azt. A kézfogásunk legyen határozott, de még véletlenül se szorítsuk meg "csonttörő" stílusban az interjúztató kezét, ne akarjunk ilyen módon erőt demonstrálni, és ugyanígy kerülendő a „döglött hal” hatású kézfogás is” – tanácsolja a szakember.

Legyünk megnyerőek az állásinterjún! - álláskeresés, állásinterjú, kommunikácó

És hozzáteszi: „Fontos pluszinformációkat hordozhat rólunk az is, ahogy az állásinterjún ülünk. Amennyiben van választásunk, hol foglalunk helyet, semmiképp se válasszunk egy süppedős fotelt vagy kanapét, és inkább a kérdező mellett helyezkedjünk el, ne szemben vele, így ugyanis közvetlenebbé tehetjük a beszélgetést. Ha egy klasszikus tárgyalóban zajlik az interjú, ne dőljünk hátra a széken, vagyis ne távolodjunk el az interjúztatótól. Testtartásunk legyen egyenes, kezünket pihentessük az asztalon – így érezhetjük ugyanis a legmagabiztosabbnak magunkat.”  

Amit rólunk tudni kell

Miután az interjúztató felvezette a beszélgetést, átadja nekünk a szót, és lehetőségünk nyílik a bemutatkozásra, amit ajánlott a legjobban kihasználni! „Maximum három percben foglaljuk össze mindazt, amit szeretnénk magunkról elmondani, de ez ne az önéletrajzunk felmondása legyen, vagyis ne soroljuk fel a korábbi munkahelyeinken betöltött valamennyi munkakörünket! Arra összpontosítsunk, amivel bizonyíthatjuk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak az adott pozíció betöltésére: szakmai múltunk releváns állomásait említsük meg, kiemelve a legfőbb projektjeinket, eredményeinket, számokkal, tényekkel, példákkal alátámasztva hitelességünket. Ne csupán a korábbi csapat-sikerekről beszéljünk, hanem arról is, amit mi tettünk, amivel mi járultunk hozzá ezekhez” – fejti ki a tapasztalt kommunikációs tréner. 

Számítsunk rá, hogy az interjúztató bizonyos részletekbe, szakmai múltunkba vagy jövőbeni terveinkbe is bele fog kérdezni. „Valószínűsíthető, hogy elhangzik majd a kérdés, hogy miért szeretnénk váltani, vagy miért is jöttünk el az előző munkahelyünkről. A legnagyobb hiba ilyenkor, ha elkezdünk negatívan beszélni a korábbi munkáltatónkról, panaszkodunk a főnökünkre vagy ócsároljuk a munkatársainkat. Ezt ne tegyük, ne indulatból válaszoljunk, hiszen ezek a részletek nem érdeklik a kérdezőt, viszont igazán rossz színben tűntetnek fel minket. Röviden és tárgyilagosan fogalmazzunk, személyeskedés nélkül elmondhatjuk például, hogy a rutinná vált feladataink helyett keresünk új kihívást, nagyobb felelősséget. Bármilyen kérdést is kapunk, lássunk mögé: képzeljük az interjúztató helyébe magunkat, és arról beszéljünk, ami az ő számára fontos lehet” – tanácsolja a szakember.

Kölcsönös érdeklődés

Az állásinterjú a munkaadó bemutatkozása is, ezért jó, ha készülünk néhány olyan kérdéssel, ami valóban érdekel bennünket, így arról is tanúbizonyságot tehetünk, hogy komolyak a szándékaink a felkínált állással. „A felkészüléssel a releváns kérdéseinket is megalapozhatjuk. Kérdezhetünk például a cég terveiről, jövőjéről – ennek kapcsán akár utalhatunk a versenytársak tevékenységére is, igazolandó, hogy képben vagyunk a piaci helyzetet tekintve. Gyűjthetünk információkat a cégkultúráról, például az interjúztatót bátran megkérdezhetjük, miért is szeret itt dolgozni, vagy érdeklődhetünk arról is, hogyan nézne ki egy munkanapunk a vállalatnál. Akár a megpályázott pozíció valamely részletébe is belemehetünk, legyen szó a feladatokról vagy a csapatról” – fejti ki Péter.

Hasznos lehet a munkakörülményeknek is utánajárnunk: van-e konditerem, biciklitároló az épületben, milyen étkezési lehetőségeket találhatunk a közelben, milyen a közösségi élet, ugyanis a kapott válaszok vélhetően körvonalazzák majd azt is számunkra, hogy mennyire figyel dolgozóira az adott munkaadó. „Fontos megjegyezni, hogy ha alkalmunk nyílik kérdezni, ne a bérrel, a juttatásokkal kezdjük. Előnyünkre válik, ha a számokról minél később esik szó, miután már meg tudtuk mutatni, miért mi lennénk a legjobb választás az adott pozícióra. Természetesen a munkakörre jellemző bérekről is ajánlott már a pályázás során tájékozódnunk, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és megfelelő tárgyalási alapunk is lesz” – hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

Fogadjuk meg a szakember tanácsait, és hozzuk ki magunkból a legtöbbet az állásinterjún! Ha még keressük a hozzánk illő munkakört, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak! Nézzünk szét a legfrissebb lehetőségekközött, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kommunikáció, munka, karrier