Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Legtöbbször akkor fordul elő, amikor ki kell állni mások elé, ha prezentálnunk kell valamit egy csoport előtt, konferencián vagy meetingen. De bármilyen szituáció előhozhatja ezt: egy fontos tárgyalás vagy éppen vizsga, amikor egy megbeszélésen a véleményünket kell elmondani, amikor a főnöktől szeretnénk valamit kérni, amikor a kollegának kell megmondani azt, hogy mi nem tetszik az ő viselkedésében, vagy egy felvételi interjú előtt.

A tünetek ahogy jönnek, úgy mennek is, és szerencsére hamar elmúlnak. Ám mindenki másképp, más intenzitással éli meg ezt a jelenséget. Sokan pedig rettegnek ezektől az érzésektől, illetve a szorongató gondolatoktól, amik megelőzik a szerepléseiket.

Mit tehetünk?

A lámpalázat teljesen megszüntetni nem lehet - és jobb is, hiszen inspiráló hatása is van -, de fel lehet rá készülni, kontroll alatt lehet tartani. Lecsökkenthető arra a szintre, amikor a megemelkedett adrenalinszintünk nem bénít, hanem mozgósít minket. A lámpaláz olyan, mint a koleszterin: ha túl sok van belőle az a baj, ha nincs belőle elég, akkor meg az. Az egészséges szintet azonban egyénre szabottan kell beállítani. A kezelésére ezért kiváló módszer a coaching.

A coach jégoldásként egy asszociatív beszélgetést kezdeményezhet. Megkérdezheti például: "mi lenne az az egy szó, ami téged leginkább jellemez?" vagy "mi jut eszedbe, ha mások előtt kell szerepelned?". Vizuális típusoknál a szavakkal történő leírás helyett azt is kérheti, hogy több képből válasszon egyet. Ebből kiderülhet, hogy mi okozza a problémát, és mi adná a legnagyobb segítséget.

Lámpaláz az állásinterjún vagy munkahelyen? Mit tegyünk ellene?

Az asszociatív kérdésekre adott válaszok nagyon sokat elárulnak a személyiségünkről, és a segítségével meg lehet találni a megfelelő "gyógymódot" - amely akár az első magyar coachingmodellre is épülhet. A DIADAL megalkotása Komócsin Laura és Benedek Nikoletta nevéhez fűződik, a folyamat elnevezése a fázisok kezdőbetűiből adódik, azaz: diagnózis, iránykijelölés, alternatívák, döntés, alkalmazás és lezárás.

Diagnózis

A diagnózis során ugyanaz történik, mint amikor az orvosnál megjelenünk. Az ő első kérdése: "mi a panaszunk?" - ezzel deríti ki a lámpaláz okát. A "beteg" megnyugtatása is nagyon fontos, mert ez segíti majd a gyógyulást. A lámpaláz jön és megy, és persze csökkenthető, de véglegesen soha nem szűnik meg létezni. A lényeg az, hogy a lámpalázat megtanuljuk kezelni, az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani.

Fel kell tárni, hogy a "páciens" mikor, milyen helyzetekben érzi a tüneteket, mitől szorong, miért izgul, mitől tart a "fellépés" előtt. Ez az érzés tulajdonképpen a félelem amely akár a barátunk is lehet: mert élesebbé teszi a reflexeinket, megemeli az energiaszintünket, ragyogást hoz a szemünkbe, megszínesíti az arcunkat. Ha idegesek vagyunk a szereplés miatt, akkor például jobban figyelünk a testtartásunkra és a légzésünkre. Mindezek hatására egészségesebbnek és fizikailag is vonzóbbnak fogunk látszani, és sokszor nem is látszik rajtunk az izgalom.

Iránykijelölés

Az iránykijelöléskor - miután már tudjuk, hogy a tüneteinket milyen belső gondolatok okozzák, s ezek mikor jelentkeznek -, a rátérhetünk a "gyógyszer" típusának meghatározásához. Rendkívül sok eszköz áll rendelkezésünkre, hogy "kigyógyuljunk" a lámpalázból. Például használható a "mókuskerék", amelynek a küllőit azok a kritériumok fogják alkotni, amik egy már megtapasztalt, és nekünk tetsző helyzetet előidéztek. Ha egy előadás tartásáról van szó, akkor ez lehet többek között az interaktivitás, a humor, a megjelenés, a közérthetőség, a hallható beszéd. Ezeken a küllőkön bejelölhetjük a saját felkészültségünket, láthatóvá válnak a fejlesztendő területek. Feltehetően a szorongató gondolataink is ezeken a területeken jelentkeznek.

Alternatívák

Amikor már tudjuk, honnan indulunk és hova akarunk eljutni, akkor coaching során feltárhatók a megoldási lehetőségek. Ha az orvosi hasonlatnál maradunk: a "beteg" választhat, hogy ugyanazt a hatóanyagot inkább injekció formájában szeretné-e kapni, ami gyorsabban hat, vagy beéri lassú hatású tablettával is. Alternatíva lehet a helyes légzéstechnika, a testtartás, a pozitív gondolatokra koncentrálás, de akár a mosolygás is. Eszközként használható például a tünetek eltúlzása a tükör előtt, egy tanácsadó felkérése, vagy épp a relaxáció.

Döntés

A döntés fázisában semmi más dolgunk nincs, mint kiválasztani a legközelebbi leendő "lámpalázas alkalmat", és felkészülni rá konkrét akciótervvel.

A fokozatos komfortzónából való kilépést a saját szervezetünk kordában tartásával kezdjük, hogy érzékeljük, uralni tudjuk a testünket, csökkenthetjük vagy akár meg is előzhetjük a szokásos intenzív tüneteket. A szorongó gondolatainkat pedig az eseményre való alapos felkészüléssel tüntetjük el.

Alkalmazás

Ha komoly a betegség, az orvos is visszarendel a gyógyulás időtartama alatt kontrollra, ellenőrzi a javulás mértékét, esetleg kiegészíti vagy módosítja az eredeti terápiát. A lámpaláz elleni küzdelemben erre való az alkalmazás szakasz: az üzleti edző és a gyógyulni vágyó ügyfél megvizsgálja fejlődést, ha kell, a coach bátorít, vagy épp görbe tükröt tart. A tréningek során alkalmazott leghasznosabb módszer a videós visszacsatolás. Ezzel azonnal ellenőrizhető például, hogy mit tesz a lámpalázas "beteg" egy ad hoc jelentkező, fontos kihívás során, amikor ismeretlen közeg előtt kell szimpátiát keltenie.

Nagyon fontos a fokozatosság is: először a kevésbé stresszes helyzetekben kell gyakorolni, majd lassacskán egyre izgalmasabb szerepléseket kell vállalni. Fontos megtanulni, hogyan tanuljunk a saját hibáinkból is, mindig elemezni kell a reakciókat, a gyakorlatokat.

Lezárás

A "beteg" meggyógyult, ám tudni kell, hogy gyengébb formában ugyan, de újra előbukkanhat a lámpaláz. A lámpalázat végleg kiirtani nem lehet, a gyógyulás főként a beteg hozzáállásán múlik. A lezárás során összegezni kell a folyamatokat, le kell vonni a tanulságokat - majd nincs más hátra, mint az ünneplés.