Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetes, ha aggódunk amiatt, hogy az állásinterjún egy meggondolatlanul megválaszolt kérdés miatt nem mi kapjuk meg a vágyott állást. De mit tehetünk ez ellen, honnan tudhatjuk a jó választ, ha nem látunk a munkaadó fejébe? A megoldás a felkészültségben rejlik, cikksorozatunkban pedig ebben igyekszünk segíteni.

Más cégekhez is jelentkezett?

Trükkös kérdés, hiszen az interjúztató itt azt akarja felmérni, hogy keresettek vagyunk-e és mennyire vagyunk ráutalva arra, hogy felvegyenek. Ha más cégek állásinterjúin már jártunk és esetleg ajánlatot is kaptunk, azt érdemes finoman közölni velük, mert gyorsíthatja a kiválasztási folyamatot és valószínűleg egy jobb ajánlatot is adnak majd. Ha nem jelentkeztünk máshová, beszéljünk arról, hogy nemrég kezdtük az álláskeresési folyamatot és ebben a pozícióban teljesen magunkra ismertünk, így először ide jelentkeztünk, de nyitottak vagyunk más lehetőségekre is! A hangsúly mindig az őszinteségen van, de ha teljesen kétségbe vagyunk esve, hogy felvegyenek, mert nincs más lehetőségünk, azt semmiképp ne kommunikáljuk egy állásinterjún, mert a saját értékünket csökkentjük vele!

Hogyan kezeli a munkahelyi konfliktusokat? Mondjon egy példát!

Állásinterjún nem csak a munkakör betöltéséhez elegendő tudást és képességeket nézik, hanem azt is igyekeznek felmérni, hogy milyen készségeink, személyiségjegyeink vannak. Mivel a munkavégzés sok esetben csapatban történik, fontos, hogy az alkalmazottak közötti interakció gördülékenyen menjen, így természetes, ha rákérdeznek a konfliktuskezelési képességeinkre. Ha konkrét példát kérnek tőlünk, igyekezzünk minél részletesebben beszámolni egy esetről, amelyben elmagyarázzuk az elejéről, hogy mi volt a nézeteltérés, hogyan oldottuk meg a konfliktust és mit tanultunk belőle. Emeljük ki, hogy mindig igyekszünk végighallgatni a másik felet és megérteni az álláspontját, és ha továbbra sem értünk egyet, hogyan oldjuk fel a helyzetet.

Mi a fizetési igénye?

A kiválasztási folyamatnak minden esetben része a bértárgyalás, így érdemes erre a kérdésre is időben felkészülni. Először is végezzünk egy piackutatást, hogy a hasonló munkakörökben, hasonló nagyságú cégeknél nagyvonalakban milyen fizetésre és milyen juttatási csomagra lehet számítani! Vegyük figyelembe a tapasztalatainkat, az adott munkakörben eltöltött éveink számát, és számoljuk ki azt is, hogy az alap megélhetésünk mennyibe kerül! Adjunk meg magunknak egy intervallumot, amelyen belül mozoghat a fizetés – legyen egy elképzelésünk a minimum összegről, amiért hajlandók lennénk elvállalni a munkát, és adjunk meg egy maximumot is, amivel már több mint boldogok lennénk! Ha kérdezik, soha ne egy konkrét összeget, hanem egy ilyen intervallumot adjunk meg, és jelezzük az interjúztatónak, hogy a fizetési igényünk ezen belül mozoghat attól függően, hogy pontosan mit várnak el tőlünk ebben a pozícióban. Legyünk készek kompromisszumot kötni – ha egy alacsonyabb fizetést ajánlanak fel, rákérdezhetünk, hogy milyen egyéb juttatásokat tudnak még kínálni, például van-e lehetőség otthoni munkavégzésre, rugalmas-e az időbeosztás, vannak-e extra szabadnapok.

Mennyit keresett az előző cégénél?

Ezt a kérdést nem vagyunk kötelesek megválaszolni és a legjobb, ha igyekszünk valahogy úgy alakítani a beszélgetést, hogy inkább a jelenlegi fizetési igényünkről essen szó. Mondhatjuk például azt, hogy „a korábbi években változó volt a fizetésem, de a jelenlegi tapasztalataimmal 350-450 ezer Ft-os nettó bér közötti fizetést tudok elképzelni”.

A sorozat első részét itt, a másodikat itt találjuk.

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala