Külföldi munkákat bemutató sorozatunkban ezúttal Ausztriába visz az utunk, a magyar munkavállalók által igen kedvelt Tirolba. A külföldi munkavállalással összefüggésben oly sokszor hangoztatják a nyelvtudás fontosságát. Ennek ellenére a negyvenes éveiben járó Tímea 8 évvel ezelőtt nulla némettudással vetette bele magát az új életbe. 

"Nekivágtam, mert otthon nem tudtam eltartani a családom, nőttek az adósságok, és nem tudtam megadni a gyerekeimnek azt, amire szükségük lett volna. Döntenem kellett, hogy a családomtól távolról biztosítom a megélhetésünket, vagy otthon maradok, és teljesen eladósodunk" - avat be az indokokba Tímea.

1600 euró körül visz haza

2008 márciusa óta dolgozik szezonmunkásként Tirolban, ahol szobalányként kezdte, most csoportvezető-helyettes (Hausdama helyettes). Elmondása szerint a fizetés 1530 euro nettó, plusz borravaló (egy szobalány ezen a környéken 1250 euro körüli nettó bért kap). "Ha Magyarországon bolti eladóként dolgoznék, 90-100 ezer forint körül keresnék (túlórákkal), aminek legalább 3-4-szerese itt Tirolban egy betanított munkás fizetése" - árulta el. 

Külföldi munka: nem tudott németül, el akarták küldeni

Tímea azt tanácsolja, hogy aki útnak indul, minél jobban tanulja meg az adott ország nyelvét, annál könnyebb érvényesülni már az elején, valamint csak akkor induljon el, ha a munkabírása magas, és van elég kitartása. 

"Én német nyelvtudás nélkül, teljesen egyedül jöttem ki Ausztriába dolgozni, egyetlen embert ismertem itt, aki két héten belül felmondott és másik városba költözött. Két szót tudtam (igen, nem), illetve el tudtam mondani, hogy 'nem értem'. Elég nagy sokkhatás, hogy az ember teljesen egyedül, tökéletesen magára utalva kell, hogy boldoguljon egy idegen országban."

Külföldi magyarokról szóló cikksorozatunk korábbi részeihez kattintson ide!

Tímea elmondta, hogy a szállása (ami egy kis, penészes szoba volt) 4 kilométerre volt első munkahelyétől, a hoteltől, ahol dolgozott, innen hajnalban az út szélén, autók mellett gyalogolt be dolgozni, majd este vissza. Eleinte a munkatempó is egyfajta sokk volt, mert - mint fogalmazott - "otthon nem kellett megszokni, hogy gyorsan és pontosan is kell dolgozni". 

Nyelvtudás: két hét határidőt kapott a munkaadótól

A nyelvtudást illetően két hét határidőt kapott, hogy valamennyit tudjon beszélni, és értse, amit mondanak neki. "Az egész egy hatalmas sokk volt, de az első fizetés nagyon megvigasztalt és reményt adott, onnantól már csak azért küzdöttem, hogy a következő szezonra is visszahívjanak."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tímea albérletben él a férjével, ennek a díja az otthoninál jóval magasabb, garázzsal együtt 815 euro, ebben már benne van a rezsi is, amire az év végi elszámolásnál még lehetséges, hogy fizetni kell. Tapasztalatai szerint maga az albérlet sokkal többe kerül, mint Magyarországon, de a fizetéssel arányosan nézve nem költenek rá többet, mint otthon. Az élelmiszerárak gyakorlatilag ugyanazok, öltözködés, közlekedés stb. mind hasonló áron vannak. Fodrász, kozmetikus jóval drágább az otthoniakhoz képest, de ezt általában magyar körökön belül oldják meg. 

Tímea mára már német nyelvvizsgát tett (A2 ÖSD), a második munkahelyén dolgozik, ahol kiemelték Hausdama helyettesnek. "Saját, osztrák rendszámú autóm van, albérletben élek, és összességében elégedett vagyok" - mondta.  

A Profession.hu-n ilyen ausztriai és németországi állásokat  találunk, illetve ilyen külföldi munkákat kínálnak.

Címkék: külföldi munka, fizetés, Ausztria, Tirol, nyelvtudás, idénymunka, szezonális munka

Összeállította: Fogas Krisztina