Minden tevékenységünk során az önbecsülésünk szempontjából egyaránt elengedhetetlen igényünk, hogy szeressenek, értékeljenek, rokonszenvesnek találjanak bennünket, és hogy úgy érezzük, értünk valamihez. Éppen ezért nagyon fontos törekvésünk a munkánk során, hogy hozzáértőnek bizonyuljunk, és elismerést kapjunk kollégáink, főnökünk részéről.

Ha csupán az egyik tényező teljesül, az önmagában kevés: amennyiben csak szeretetet kapunk, de megbecsülést nem, akkor úgymond gyermeksorba helyezettnek érezzük magunkat; míg a szeretet nélküli megbecsülés frusztráló hatással bír ránk.

Ám ezek az egónk által megkívánt táplálékok annál is inkább nélkülözhetetlenek, mert önbecsülésünk nem kőbe vésett: személyiségünk egyik legváltozékonyabb dimenziója, mely állandó táplálásra szorul. Cikkünkben megmutatjuk a két véglet közötti különbséget, és a továbblépési lehetőségeket!

A MAGAS ÖNBECSÜLÉS 8 ISMÉRVE:

1. Határozott véleménye van önmagáról.

2. Kategorikusan nyilatkozik önmagáról.

3. Előnyös tulajdonságait kihangsúlyozva beszél magáról.

4. Koherens módon nyilatkozik magáról.

5. Meglehetősen szilárd ítéletet alakít ki önmagáról.

6. Saját magáról alkotott véleményét viszonylag alig, vagy egyáltalán nem befolyásolja az adott helyzet illetve a jelenlévők.

7. Legfőbb előnye a szilárd, határozott önkép. Ennek (is) köszönhetően számos újító ötlettel rukkol elő.

8. Legfőbb hátránya a túl sok bizonyosság és a leegyszerűsítő hajlam, illetve hogy néha túlságosan ragaszkodik rövid távú céljaihoz.

TÖBB MINT TÍZEZER KIHÍVÁST JELENTŐ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

A szilárd önbecsüléssel rendelkezők céljaikat sikeresebben elérik, mint akik bizonytalan, tétova önképpel rendelkeznek. Nem meglepő, hiszen a magabiztosabb kollégák kitartóak, ha nehézségekbe és kudarcokba ütköznek, akkor is mennek tovább.

Karrierépítés: így növeljük az önértékelésünket!

Óriási a jelentősége a karrierünkre és a megbecsülésünkre nézve, hogy mennyire érzünk egy döntést, egy célt, egy feladatot a sajátunknak. Éppen ezért ezek a határozott önbecsüléssel rendelkező munkatársak aratják le szinte kizárólag a munkahelyi babérokat is - legyen az előléptetés, fizetésemelés, kihívásokkal teli új feladatok, és így tovább. De ne feledjük azt sem, ha ebbe a csoportba tartozunk, hogy sosem dőlhetünk hátra! Tartsuk szemünket mindig az álláspiacon, és lépjünk, ahogy egy ígéretes lehetőség kerül elénk. Nézzük a másik csoport jellemzőit!

AZ ALACSONY ÖNBECSÜLÉS 7 ISMÉRVE:

1. Úgy véli, hogy nem ismeri jól önmagát.

2. Visszafogottan nyilatkozik önmagáról.

3. Tétován, bizonytalanul, átlagosként írja le önmagát.

4. Néha ellentmondásosan vélekedik önmagáról.

5. Önmagáról alkotott véleménye az adott helyzettől és a jelenlévőktől függhet.

6. Legfőbb hátránya a bizonytalan, ingadozó önkép.

7. Legfőbb előnye az alkalmazkodóképesség, a gyors ráhangolódás beszélgetőpartnerére, és az óvatos, megfontolt, türelmes magatartás.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek a munkájuk során meg vannak arról győződve, hogy a jó megoldásokat nem ők találják ki, és emiatt gyakran háttérbe is szorítják véleményüket, ötleteiket. Inkább a határozott fellépésű, magabiztos kollégáiknak engednek teret, hogy visszavonulásuk közben alaposan megfigyelhessék ezeket az embereket, és tanuljanak tőlük. Ehelyett azonban hasznosabb, ha saját személyiségüket és képességeiket fejlesztik, és nem másokat próbálnak utánozni. Mint említettük a cikk elején, az önbecsülés dinamikusan változhat!

Ugye, ismerős az a bölcsesség, hogy nincsen lehetetlen, csak tehetetlen? Ha alacsonyabb önbecsüléssel rendelkezünk - most még! -, vágjunk bele egy izgalmas és kihívásokkal teli új feladatba! Keressük meg végre a nekünk való új állást! Tíz szempontot is adunk a minél gyorsabb kereséshez:

1. Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

2. Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

3. Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

4. Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

5. Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

6. Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

7. Szakmunkás állásra vadászunk? Majdnem ezer hirdetés itt!

8. Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

9. Többet akarunk keresni? Több, mint száz nyitott pozíció!

10. Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

Ne feledjük: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Christophe André és Francois Lelord: Önbecsülés, Park kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, önértékelés, önbizalom, siker