Év végéhez közeledve mindannyian átgondoljuk az elmúlt 12 hónapot és hajlamosak vagyunk fogadalmakat, nagy elhatározásokat megfogalmazni. Szakértőket kérdeztünk arról, hogyan érdemes megközelíteni ezt a témát és egyáltalán érdemes-e bármivel kapcsolatban fogadkozni?

Sipos Sándor HR szakértő (shapeHR) kiemelte: magának a fogadalom szónak van egy olyan jelentésárnyalata, hogy valami nagy dolog az, amit elhatározok, és éppen nagysága és távolisága miatt nem is biztos, hogy meg fogom valósítani. A fogadalomról a fogadkozás juthat az ember eszébe, ami csak egy lépésre van a magyarázkodástól, a kifogások keresésétől. Éppen ezért hasznosabbnak tartom a karriercélok megfogalmazását - mondta Sipos Sándor. Ezeket frissíthetjük évi rendszerességgel is, de ha azt akarjuk, hogy vezessenek is minket valahová, akkor nem spórolhatjuk meg azt, hogy év közben is foglalkozzunk velük.

Törekedjünk SMART célokra

Sipos Sándor kiemelte: a jól működő karriercélokkal szemben hasonló kritériumokat állíthatunk fel, mint általában a célokkal szemben: legyenek SMART-ok. Azaz az angol betűszó elemeit lefordítva: konkrétak, mérhetők (tudjam, mikor értem el), elérhetők, a többi életcéljaimhoz illeszkedők és határidősek.

Ezek közül gyakran a specifikusra és a határidősre helyeződik a hangsúly, pedig a karriercélokkal és más céljainkkal szemben is talán az egyik legfontosabb elvárás, hogy illeszkedjen mindabba, amit egyébként el akarunk érni az életben. Azaz: legyen értelme számunkra, vezessen valami olyan helyre minket, ahová egyébként is el szeretnénk jutni.

Emellett nagyon fontos, hogy karriercéljaink illeszkedjenek értékrendszerünkhöz. A munka és az élet más területei nem élesen különválaszthatóak: ha ezek között feszültség húzódik, azt a rendszer mindegyik eleme megsínyli. Éppen ezért nem feltétlenül a legjobban fizető, a legnagyobb presztízzsel rendelkező vagy a legszélesebb hatáskört biztosító munka a legilleszkedőbb számunkra - mondta el a szakértő.

Ha ezek az "előnyök" csak jelentős túlórázással, magas stresszel vagy hektikusan változó környezeti feltételekkel együtt érhetők el egy adott állásban, lehetséges, hogy nem érik meg az árukat. Ezért a karriercélok kitűzésénél nagyon fontos, hogy ne csak a nyilvánvalóan látható előnyökre koncentráljunk, hanem objektíven tegyük ezek mellé a lehetséges költségeket is. Az, hogy hogyan érezzük magunkat egy adott karrierlépcsőnkön, leginkább attól függ, hogy mennyire illeszkedik az adott állás a mi belső, valós lényünkhöz - emelte ki Sipos Sándor.

Karrier fogadalmak: így tervezzünk 2016-ra!

Nézzük át az alternatívákat

Ami még fontos a karriercélok felvázolásánál, hogy ahelyett, hogy bebetonoznánk magunkat egy hosszútávú karrierútba, tárjuk fel a lehetséges alternatíváinkat a helyzetben, és vizsgáljuk meg, hogy melyik mennyire vonzó a számunkra. Sipos Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran csak egy alternatívát látunk először, mert túlságosan is szűk fókusszal vizsgálódunk.

Ha viszont hagyjuk, hogy lazuljanak a gondolataink, elkezdjük észrevenni a többit. A sikeres karrierutak - azok, amelyekben az egyén igazán önmagának érzi magát - ritkán nyílegyenesek manapság. Ehhez viszont nyitottnak kell lennünk a saját megérzéseinkre, melyek váratlan alternatívákat hozhatnak elénk - tette hozzá.

Tisztázzuk magunkban, hogy mit szeretnénk

Fogadalmak helyett tehát reális, és személyiségünkhöz, képességeinkhez illeszkedő karrierterveket dolgozzunk ki, melyeket fejben rendszeresen frissítsünk. A tervek ne legyenek egyfókuszúak, de kerüljük a túlzott általánosságokat: a legjobb, ha fő sodrásirányt, irányvonalakat dolgozzuk ki, valamint megfogalmazzuk a betöltendő állással szembeni legfontosabb kritériumainkat - mondta el Sipos Sándor.

Ide tartozhat például, hogy milyen önállóságot biztosítson, mennyit kelljen utazni, mennyire függjön a siker a társas készségeinktől, milyen szaktudásunkra építsen, mennyire használja ki a kreativitásunkat stb. Ezután pedig legyünk nyitottak a szembe jövő lehetőségekre, és aktívan keressünk újakat.

Ne feledjük, hogy egy biztos állás nem jelenti azt, hogy nekünk a következő 5 évben is ugyanazt kell csinálnunk. A cégen belüli és kívüli kapcsolatok építése, és karriertervünk folyamatos gondozása, frissítése azért is hasznos, mert ezáltal mindig készen állunk arra, ha egy külső hatás (pl. leépítés) miatt gyors váltást kell meglépnünk karrierünkben - emelte ki Sipos Sándor HR szakértő.

Fogadalmak helyett átgondolt döntések

Joó Zsuzsanna, a diplomások karrier tanácsadója szerint az év végi fogadalmak inkább a privát életre jellemzőek, a kifejezetten karrierrel kapcsolatos fogadalmak ritkábbak, inkább a döntéshozatal a jellemző. Az ünnepi, lecsendesedettebb időszak azon ritka pillanatok egyike (a nyaralás mellett), amikor a munkavállalók egy szusszanásnyi időhöz jutnak, és végre kipihenhetik magukat.

Ez a nyugodt időszak alkalmas arra, hogy az ember átgondolja, min szeretne változtatni és mi az, ami jól és kevésbé jól működik a karrierjében. Az ünnepi időszak kipihentsége ideális állapot arra, hogy magunkba nézzünk és az ilyenkor meghozott nagy döntések jóval tartósabbak is, mint amikor hirtelen felindulásból kezdünk el fogadkozni egy-egy stresszesebb időszak közben.

Érzelmek helyett válasszuk a racionalitást

Joó Zsuzsanna kiemelte, hogy sokat segíti a nagy döntések megvalósításában, ha szakemberhez fordulunk, mert új nézőpontot és szakmai segítséget nyújthatnak nekünk. Egy jó szakember segíthet például kilépni abból az érzelmi tandemből is, amely az "imádom-gyűlölöm" között mozog.

A munkavállalók hajlamosak lehetnek ugyanis arra, hogy egy-egy negatív érzelmet a munka egészére kivetítenek és az egész szakmát elutasítják, holott csak egy új állásra lenne szükségük. Tisztáznunk kell magunkban, hogy valóban szakmát vagy foglalkozást szeretnénk-e váltani, vagy "csak" egy új munkahelyre, esetleg a jelenlegi munkahelyünkön egy másik pozícióra lenne szükségünk, hogy felfrissítsük szakmai életünket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Frissítsük fel az álláskeresési folyamatot

A szeptember mellett a január az az időszak, amikor az álláskeresés leginkább lendületet vesz. Ha az újesztendő egyik legfontosabb feladata, hogy új állást találjunk, át kell gondolnunk, hogy eddig miért nem jártunk sikerrel. Joó Zsuzsanna szerint előfordul, hogy az illető a biztos siker reményében a korábbinál alacsonyabb pozíciót céloz meg és utána nem érti, miért nem hívják be állásinterjúra.

Az ok: ha például csoportvezetők voltunk, a munkaadó számára nem érthető, miért egy entry level pozícióra nyújtjuk be a jelentkezésünket. Figyeljünk arra, hogy hasonló szintű pozícióra adjuk be pályázatunkat, mint amilyen munkakörben előző munkahelyünkön dolgoztunk.

Nézzünk körül tágabb ismerősi körünkben is

Sipos Sándor szerint álláskeresőként érdemes az új évben azt a bizonyított tényt is szem előtt tartani, hogy az álláskeresésben a távoli, laza kapcsolataink sokkal nagyobb segítséget nyújthatnak, mint a közeli barátaink, családtagjaink. Utóbbiak ugyanis ugyanabban a közegben mozognak, mint mi, így kevéssé valószínű, hogy olyan lehetőségeket ismernének, amiket mi nem.

A távoli kapcsolatok ellenben ismeretlen állásokra hívhatják fel a figyelmet, és segíthetnek felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akikkel korábban nem találkoztunk. Természetesen a közeli kapcsolatainknak is fontos szerepe van a karrierünk szempontjából: ők adják azt a társas támaszt, törődést és biztonságot, amelyre nagy szükségünk van a karrierváltás okozta stresszel való megbirkózáshoz.

Címkék: munkahely, új év, 2016, siker, karrier

Készítette: Fogas Krisztina