Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Velünk is előfordult már olyan, hogy kivettük a szabadságot, elmentünk nyaralni, de hazatérve úgy éreztük, hogy csak elvesztegettük a rendelkezésünkre álló szabadidőt – nem is beszélve a rengeteg pénzről, amit a vakációra költöttünk – és tulajdonképpen egyáltalán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltük? A nyárnak pedig vége és most megint hosszú hónapokat kell várnunk, mire újra lehetőségünk lesz szabadságra menni… Ezzel nem vagyunk egyedül – sokan annyira ráfeszülünk a tökéletes nyaralás gondolatára, hogy gyakorlatilag szabotáljuk saját magunkat, és a végén mint egy önbeteljesítő jóslat, valóban „pocsékba mennek” a szabadnapok. Hogyan védhetjük ezt ki, hogyan tehetjük legközelebb valóban tartalmassá, emlékezetessé és pihentetővé a vakációt?

A nyaralás egy készség

Először is arra érdemes gondolnunk, hogy maga a pihenés is egy készség, amihez ugyanúgy gyakorlásra és tapasztalatra van szükség, mint bármi máshoz. Ha azt várjuk, hogy kivesszük a szabadságunkat és azonnal megkapjuk a vágyott feltöltődést és minden a fantáziáink szerint alakul, valószínűleg tévedünk, hiszen a nyaralás megtervezéséhez is rengeteg munkára van szükség. Például fel kell tudnunk mérni, hogy mire van szükségünk, mit szeretnénk, és mi az, ami ezek közül megvalósítható. Sokan egy vágyott ideát dédelgetünk arról, hogy hogyan is néz ki egy tökéletes nyaralás: lehet, hogy egy tengerparton képzeljük el koktéllal a kezünkben, vagy hátizsákkal a hátunkon a természetben barangolva. Aztán lehet, hogy amikor már ott vagyunk, akkor jövünk rá, hogy nem bírjuk a 35 fokos meleget és amúgy nem is szeretjük annyira a koktélokat, vagy a nyaralás maga is annyira kimerítő, hogy fáradtabban térünk haza, mint ahogy elmentünk. De az is előfordulhat, hogy hosszú hónapokig, évekig spórolunk, hogy végre elmehessünk a vágyott úti célra, majd ott döbbenünk rá, hogy a hosszú idő alatt a fejünkben az egekbe magasztalt város az elvárásainknak egyáltalán nem felel meg, és helyette elmehettünk volna akár öt másik helyre is önmagunk sanyargatása helyett. Elsőként tehát fontos, hogy az igényeinket és a vágyainkat összemérjük a lehetőségeinkkel, és mérlegeljük, hogy az álmunk valóban megér-e nekünk annyi lemondást, amennyibe kerül!

Fogalmazzuk meg a miértünket

A nyaralás nem egy kötelező dolog, ezért sokkal könnyebben halasztjuk el vagy mondunk le róla, ha az élet közbeszól. Míg a munkánkban egyértelmű határidők, feladatok és felelősségi körök szerint működünk, a szabadnapok könnyen elértéktelenedhetnek a szemünkben, hiszen nem tartozunk senkinek semmivel, nem köt minket ígéret és nem okozunk senkinek csalódást, ha kicsit arrébb toljuk egy projekt kedvéért. Csak arról feledkezünk meg, hogy saját magunknak tartozunk annyival, hogy pihenjünk is néha. Gondoljuk át, hogy miért szeretnénk nyaralni, mit jelent számunkra a szabadság! Miről mondunk le, ha nem megyünk el? Ha jelentőséggel ruházzuk fel a vakációt, fontosabb lesz számunkra, hogy valóban megtörténjen, és tartalmasabban ki fogjuk használni a rendelkezésünkre álló időt. Ne feledjük, hogy a pihenés is ugyanolyan értékes, mint a munkával töltött idő és tulajdonképpen a pihenés teszi lehetővé, hogy dolgozzunk!

Legyen tervünk

Ha nincs egy konkrét terünk arra vonatkozóan, hogy mivel fogjuk tölteni a szabadnapjainkat, könnyen visszasodródhatunk a munkába. Hiszen nem árt senkinek, ha még gyorsan válaszolunk egy üzenetre, sőt, a saját dolgunkat könnyítjük meg a következő héten, ha a szabadnapunkon is haladunk egy kicsit egy projekttel – ismerősek ezek a gondolatok? Ha mi is így gondolkozunk és képtelenek vagyunk letenni a munkát, valószínűleg nem kapjuk meg a vágyott felfrissülést, szabadság ide vagy oda. Nem kell komoly dolgokra gondolni tervezés alatt: ha világmegváltó ötleteink nincsenek is, csak írjuk fel, hogy reggelente heverészni fogunk vagy az erkélyen akarunk nyugalomban kávézni! Így máris lesz egy pontosabb képünk arról, hogy hogyan fog kinézni ez a pár nap és nem fogunk visszakalandozni a munkába.

Válasszuk meg jól a társaságot

Sokan el sem gondolkoznak azon, hogy kivel menjenek nyaralni, mert alapvetésnek gondolják, hogy csakis a családjukkal, a párjukkal vagy a barátaikkal indulnak útnak. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabban a közegben találjuk meg a feltöltődést, mint ahol a napjaink nagy részét töltjük, és ha így van, ezt elsőként magunknak érdemes beismernünk. Az ember nyilván a hozzá közel állókkal tervez szívesen programot, de gondoltunk már arra, hogy mennyi mindent lehet egyedül, vagy számunkra addig ismeretlen emberekkel csinálni? Érdemes a társaságunkat az alapján megválasztani, hogy nekünk mire van szükségünk, és nem az igényeinket alakítani mások elvárásaihoz. Ha például mi szeretünk múzeumokba járni, szívesen fedezzük fel a helyi nevezetességeket és járjuk be a turistaútvonalakat, valószínűleg nem fogjuk magunkat jól érezni, ha a partnerünk egész nap a medence partján szeretne napozni, és ugyanez fordítva. Ha adott a partner, akkor pedig kompromisszumkésznek kell lennünk, és közösen kell kialakítanunk egy olyan programot, ami mindenkinek megfelel; ennek hiányában a nyaralásunk valószínűleg egy konfliktusforrás lesz.

Még keressük a számunkra megfelelő állást? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala