A karrier+család témakörben már számtalan cikk született, ám most egy érdekes párhuzammal és párosítással engedünk bepillantást olvasóinknak a tanulságos történetekbe cikksorozatunkon keresztül. Interjúalanyaink körében eddig szerepeltek kisgyermekes anyukák, akik ambiciózusak, tehetségesek, és nagyon is szeretnének újra jelentős mennyiségű és értelmes munkát végezni.

Sorozatunk most következő részében a másik oldalt kérdeztük meg: vajon egy férfi hogyan éli meg ezt a helyzetet, és hogyan változik meg élete a hírt realizálva: apa leszek? Interjúalanyunk Giber János, a legendás budai Árnyas Étterem tulajdonosa, emellett vegyészmérnök, szabadalmi ügyvivő és három fiúgyermek büszke édesapja.

Profession.hu: Meséljen arról, amikor apává vált! Mi volt az első gondolata?

Giber János: Nem ért váratlanul a dolog. Az egyetem befejezése után házasodtunk össze a feleségemmel, és terveztünk gyereket, kettőnél többet is. Mindketten úgy gondolkodtunk, hogy egy jókedvű, értelmiségi, olasz családmodellben tudjuk elképzelni magunkat, sok zsibongással, örömmel. Ám azt is természetesnek vettem, hogy elsősorban nekem kell ehhez megteremteni a stabil anyagi hátteret, bár a feleségem is elkezdett dolgozni. Két évig voltunk házasok gyerekek nélkül, és ezt ajánlom másoknak is: kell a kettesben eltöltött idő. Sőt, kutya se legyen addig, mert akadályozza a közös programokat, mozgásteret. Nagyobb izgalom volt az, hogy akkoriban a szülésig nem lehetett tudni, hogy fiú vagy lány lesz-e a babánk, ezért mindig két névvel készültünk.

Profession.hu: Nem esett pánikba? Hogy kimarad valamiből, és le kell mondania dolgokról?

Giber János: Nem volt pánik érzésem, előtte már több mindent megéltem, megtapasztaltam, és a feleségemmel kettesben is sok közös élményt szereztünk. Ezért nem az volt az első gondolatom, hogy kimaradnék valamiből. Azért nősültem meg, hogy megéljem a családi örömöket is.

Profession.hu: Mint családfő hogyan alakult a karrierútja: maradt a szakmájában és ott mélyítette el tudását, vagy más utakat is kipróbált?

Giber János: Régivágású értelmiségi famíliából származom, a nagyapám és az apám is vegyészmérnök volt, ezen az úton indultam el én is. Először az MTA tudományos segédmunkatársaként helyezkedtem el, és öt évig dolgoztam ott. Végül a kis fizetés miatt váltottam, mert közben jöttek a gyerekek, és nem tudtuk biztosítani a megélhetésünket. Akkor még egy anyuka nagyon kevés támogatást kapott az államtól, szinte teljes mértékben az én feladatom volt a pénzkereset.

Karrier családalapítás után - egy férfi szemszögéből
(A kép illusztráció.)

Aztán közeledett a rendszerváltás, kezdtek beszűrődni a vállalkozások, az ún. gmk-k. És éltünk a lehetőséggel, a feleségem vett egy Burda újságot, és a szabásminták alapján elkezdett divatos ruhákat varrni, meg nyakláncokat is csináltunk. Először csak néhány darabot készítettünk, és ezekkel elmentem a butikokba, hogy van-e rá igény. Volt, nem is kicsi. Akkor rájöttem arra, hogy értek a kereskedelemhez, és elindultunk ebbe az irányba.

Két év múlva már egy jelentős vállalkozást működtettünk: felvettünk munkatársakat, sok ezer termékünk lett - és ezt párhuzamosan csináltam a vegyészmérnöki kutatómunkám mellett. Például egy babaterméket mi hoztunk be és építettük fel a márkát itthon.

Aztán belevágtam a vendéglátásba is, és átvettem az akkor éppen gyengén működő, patinás, 100 éves budai Árnyas Éttermet, aminek boldog békeidős hangulata és igényes menüsora egyaránt a szívügyem a mai napig - mert nem akartam egy lenni a sok hasonló közül.

Időközben megszereztem a szabadalmi ügyvivői diplomát is, és gyógyszeripari termékek, -szabadalmak és -védjegyek specialistájává váltam. Sőt, a haverokkal 2003 körül megalapítottunk egy jazz fúziós zenekart is - korábban G-Beer zenekar a nevemből, most JBB, azaz Jani B(l)ack Blues banda -, és havonta egyszer koncertezünk. Hihetetlen erőt ad nekem egy ilyen koncert is.

FRISS GYÓGYSZERIPARI ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK ITT!

Profession.hu: Ha most egy mérleget kellene készítenie a család és a karrier szemszögéből, mi kerülne a pozitívumok, és mi az esetleges lemondások serpenyőjébe?

Giber János: Nézzük csak! A nyereség oldalra kerülnének a családi örömök, az apaság megélése, egy szerető, összetartó közösség megteremtése és a változatos karrier. A lemondások közé sorolnám, hogy mindez az idő szűkösségében is megmutatkozik: vagyis hogy nincs elég idő mindenre, ezért egyfajta szétforgácsolódás következik be. De hát szerintem a családapaság nem a nárcisztikus, magányra teremtetett férfiaknak való, hanem aki közösségben érzi jól magát és ezért kompromisszumra is hajlandó. Az én egyéniségemhez ez mondjuk jobban illik, mert ún. körfűrész típusú ember vagyok: inkább több mindennel foglalkozom egyszerre, de változatosan, minthogy csak egy-egy területbe mélyednék bele teljesen és kizárólagosan, mint a "mélyfúró" típus. A túlterheltséget azonban fel kell ismerni, és időben lépni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Profession.hu: Mit tapasztal a mai huszon-harmincéveseknél, ők hogyan állnak a család és a karrier kérdéséhez?

Giber János: Azt látom, hogy ma sokan csak akkor vállalnak családot, amikor úgy érzik, már minden megvan. Pedig addigra lehet, hogy idősebbé, rugalmatlanabbá, merevebbé válnak és nehezebben kezelik a megoldandó helyzeteket. Ezért is jó, ha valaki fiatalon kezdi a családi életet, de tudom, hogy a mai világban nagyobb a nyomás a férfiak vállán. Minden azt sugallja, hogy két utad van: a nyertes és a lúzer. Pedig ez nem így van, sok mindenen múlik egy férfi tehetsége és sikere. Mégis a mai sikeres férfimodell az, ha sok pénzt szerzel, és gyors karriert építesz. Közben több fontos tényező kimarad - mint a pihenés, a feltöltődés, az öröm -, és ezt a kapcsolatok, a család és az egészség sínyli meg. Szerintem a sikerhez fontos a kemény munka, de ugyanakkor nem szükségszerűen az eredmény a legfontosabb. Közben is jól kell érezni magunkat, és ez nem mindig magától a tevékenységtől függ, hanem attól, hogy kikkel és milyen hangulatban végzed a munkád, mennyire vagy kényszerhelyzetben, csapdában vagy éppen ellenkezőleg, szabadon cselekszel-e.

Profession.hu: Mire tanítja a saját fiait és mit tanácsolna az olvasóinknak?

Giber János: Szenvedéllyel csinálj mindent, ne legyél cinikus, aki mindent csak muszájból csinál. A siker szubjektív és relatív fogalom. Összefügg a férfiassággal, és az igazi férfinek akkor lesz önbizalma, ha tudja befolyásolni a saját életét, hatással van a dolgokra, és szabadsága is van emellett. Vagyis saját elhatározásából cselekszik, és érzi, hogy nincs egyedül, számíthat másokra is, mert "egyedül nem megy". Ehhez egy stabil és őszinte családi háttér nagyon nagy támogatást ad. Meg kell találni az utat. Ha önmagad tudsz maradni, akkor te veszed át az irányítást. Ez sokszor csak elhatározás kérdése és tényleg rajtunk múlik.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, apa, gyerek, család, magánélet