Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

December végén érdemes számot vetni, és mérlegre tenni, milyen Karrier-coaching: befektetés a jövőnkbe - álláskeresés, váltás, támogatás évet tudhatunk magunk mögött: jól érezzük magunkat a munkánkban, vagy fásultan, robotként végezzük a feladatinkat; ismerjük céljainkat, vagy csak amolyan szükséges rosszként dolgozunk ott, ahol; esetleg fizetésemelés jelezte munkánk értékét, vagy épp szenvedünk a megbecsülés hiányától. Hogy mikor ajánlott szakemberhez fordulnunk, és miben számíthatunk támogatásra, azt Hadas-Hajdu Helga, karrier-coach, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője árulta el nekünk.

Kölcsönös együttműködés

Sokan hiszik úgy, hogy mindenhez érteniük kell, és ez igaz az álláskeresésre is. Pedig a munkaerőpiac rendkívül sokat változott az elmúlt években, és ez a változás napjainkban is folyamatos. Új fogalmak, új elvárások születnek, és ha korábban sikeresek is voltunk az álláskeresésben, már nem biztos, hogy az akkori eszközeink működnek. Az interneten elérhető cikkek nagyon sok hasznos információt tartalmaznak, de nem biztos, hogy az egyéni helyzetünkre is megoldást találunk bennünk – ezt érdemes szem előtt tartanunk, mielőtt begyűjtünk néhány kudarcélményt” – kezd bele a témába Hadas-Hajdu Helga.

A karrier-coach idő-hatékonyan, személyre szabottan, az eredményekre koncentráltan segít, de nem helyettünk oldja meg a problémát. „Az egyéni elköteleződés nagyon fontos, enélkül ugyanis nem lesz eredményes a tanácsadói támogatás. A coach mindig arra szerződik, amire az ügyfél szerződik, azonban a hangsúly azon van, hogy megtaláljuk, mivel is szeretne az illető a jövőben foglalkozni. Ha a motiváció megvan, és ez összhangban áll a szükségletekkel, illetve biztonságérzetet is ad, akkor léphetünk tovább. Természetesen, ha valaki azzal keres meg, hogy muszáj sürgősen állást találnia, mert pénzre van szüksége, akkor ebben segítek, de valószínűleg nem a gyorsan elnyert munka lesz az, ami hosszú távon is boldoggá teszi az érintettet, ezért amikor a körülmények ezt lehetővé teszik, érdemes tovább dolgozni a kérdésen” – fejti ki a szakember.

Karrier-coaching: befektetés a jövőnkbe - álláskeresés, váltás. támogatás

Ha karrier-tanácsadóhoz fordulunk, egy olyan eszköztár birtokába kerülünk, amelyet aztán később bármilyen álláskeresési szituációban alkalmazhatunk, vagyis egy igazi, megtérülő befektetést jelenthet a pályánk szempontjából. „A szakember számtalan helyzetben segítséget nyújthat: ha elveszítettük az állásunkat, és romokban hever az önértékelésünk, vagy nem vagyunk tisztában azzal, mik az erősségeink, és hogyan tudjuk ezeket az önéletrajzunkban megmutatni, de van, aki számára az állásinterjú jelent problémát. A leggyakrabban azonban a teljes folyamaton végigkísérem a hozzám fordulókat, hogy elérhessük a kitűzött célt” – részletezi a coach.

Amikor váltanánk

A szakember szerint hazánkban nagyon sokan ülnek olyan munkakörben, amit nem szeretnek, már belefásultak, vagy esetleg már ki is égtek, de nem mernek váltani, mert félnek a bizonytalanságtól, és talán nem is engedhetik meg maguknak, hogy egy havi fizetésük kimaradjon. „Ilyen szituációban nem ritka, hogy a munkavállaló már valamilyen egészségügyi problémával is küzd, de mivel a végkielégítést nem akarja a cégnél hagyni, inkább az elbocsátásért tesz, ahelyett, hogy kilépne.

A fenti utat járta be az a hölgy is, aki azután fordult hozzám, hogy tizenöt évet töltött el egy telekommunikációs cégnél, és gyakorlatilag egyáltalán nem ismerte önmagát. Az önismereti tesztekből kiderült, hogy a hölgy nyitott, empatikus és társaságkedvelő, igazi csapatjátékos, aki szívesen segít másoknak. Ehhez képest egy ablaktalan irodában ült egyedül, csak telefonon kommunikált, és napi nyolc órában számokkal foglalkozott. Érezte ugyan, hogy valami nem volt rendben, de mégis meggyőzte magát, ahogy nagyon sokan teszik, hogy hogyan is kell működnie, és figyelmen kívül hagyta a valódi vágyait. Ma egy dekorációval, kreatív kellékekkel foglalkozó boltot vezet, többedmagával” – osztja meg a tanulságos példát Helga.

A karrier-tanácsadó tehát önismereti tükröt tart elénk, és amikor teljesen tanácstalanok vagyunk, akkor is képes rámutatni azokra az adottságainkra, amelyek a több lábon állás képességét magukban hordozzák. Bátorít, hogy higgyünk önmagunkban, és merjük megtenni a szükséges lépéseket. „Mindez akár egy szervezeten belüli váltásnál, akár munkahelyváltásnál vagy egy teljes karrierváltásnál jól működik, de hasonlóan szoktam segíteni pályakezdőknek is elindulni” – teszi hozzá a szakértő.

Ha visszatérnénk

Hosszabb kihagyás után, ami lehet gyermekvállalás vagy egyéb családi ok, esetleg betegség, szintén sokat adhat és megkönnyítheti a visszatérést egy coach iránymutatása. „A kismamák rendkívül érzékeny csoportot alkotnak, ugyanis a gyermekgondozás alatt teljesen kiesnek a szakmai ritmusból, gyakorlatból, de még a beszédtémákból is. Erre általában akkor döbbennek rá, amikor a gyermekük 1,5-2 éves lesz, és úgy érzik, már semmire nem jók, elkezdik ledegradálni magukat, és nagyon komoly önbizalom-romboláson mennek keresztül. Náluk ezt a negatív énképet kell visszafordítani, a félelmeiket, illetve lelkifurdalásukat feloldani, és egy olyan megoldást találni, ami minden tekintetben optimális” – avat be Helga.

A másik jellemző helyzet, amikor a kezdő anyuka már mást tart fontosnak, mint a gyermekvállalás előtt, és egyértelmű számára, hogy nem a korábbi karrierútját szeretné folytatni, hanem például vállalkozásba kezd, megőrizve ezzel a munka-család egyensúlyát. Ők jóval tevékenyebbek, de az alkalmazotti gyakorlat felülírásához igénylik a támogatást” – egészíti ki a fentieket a szakember.

Gondoljuk át, hol is tartunk a karrierünkben, és ha bármilyen tekintetben is bizonytalanok vagyunk, ne habozzunk felkeresni egy karrier-tanácsadót. Ahogy a fizikai jólétünkért teszünk, úgy ne hanyagoljuk le lelki egészségünket se! Ha a váltás mellett döntünk, figyeljünk a legfrissebb álláshirdetésekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le álmaik állásáról! 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, váltás, támogatás