A MOGUL című lapban összegyűjtötték azokat a tanácsokat, amelyek a karrierre visszateintve a legelőnyösebbnek bizonyultak és amelyekről azt gondoljuk: kár, hogy nem előbb hallottuk őket.

1. A kísérőlevelet írjuk be az e-mail szövegébe!

A digitális korszakban egy dokumentum megnyitása és kinyomtatása egyre kevésbé gyakori. Spóroljunk időt a HR-esnek és magunknak is azzal, hogy a kísérőlevél szövegét illesszük az e-mailbe és csak az önéletrajzot csatoljuk. 

2. Küldjünk köszönőlevelet az interjú után!

Az írásos köszönőlevelek egyre ritkábbak, éppen ezért különösen sokat mondó, ha egy jelölt veszi a fáradtságot és megköszöni az interjúztatónak a rá fordított időt és figyelmet. Ezzel azt is kimutatjuk, mennyire fontos nekünk az állás és hogy törődünk a vállalatnak fontos értékekkel. 

Karrier: 11 tanács, amiket jó lett volna előbb hallani

3. Öltözzünk a jövőbeli munkánknak megfelelően!

A jól ismert mondás szerint ne úgy öltözködjünk, amilyen pozícióban most vagyunk, hanem annak megfelelően, amilyet szeretnénk. Ennek hátterében az áll, hogy ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor automatikusan nagyobb lesz az önbizalmunk is. 

4. Ha nem kaptuk meg az állást, elemezzük ki az okokat!

Sikertelen állásinterjúk után nézzünk az okok mélyére. Mi okozhatta a visszautasítást? Ha például egy menedzseri pozíciót pályáztunk meg és azt találtuk, hogy valószínűleg nem volt elegendő az ilyen irányú tapasztalatunk, akkor nyugodtan adjuk be koordinátori vagy asszisztensi pozíciókba jelentkezésünket. A vállalatnál értékelni fogják törekvésünket és valószínűleg egy idő után előléptetnek majd.

5. Ha egyetemre járunk, több vállalathoz is jelentkezzünk gyakornoknak!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyetem vagy főiskola alatt úgy érzik, hogy még van idejük, ezért csak a legjobb cégekhez jelentkeznek gyakornoknak. Ha ez nem sikerül, azt kockáztatják, hogy gyakorlati tapasztalat nélkül kell belevágniuk az álláskeresésbe. Adjuk be olyan vállalatokhoz is, melyek nem tartoznak álmaink kategóriájába, és figyeljük meg, milyen sok értékes tapasztalatra tehetünk szert. 

6. Merjünk kérdezni, ha új állásba kerülünk!

Nincs rosszabb, mint amikor attól való félelmünkben nem merünk kérdezni, hogy nevetségessé válunk feletteseink vagy munkatársaink előtt, majd hibát követünk el. Kérdezzünk, mert ezzel azt is sugalljuk, hogy minél magasabb szinten szeretnénk végezni a munkánkat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Minden feladatra tekintsünk úgy, mint a legfontosabbra!

Mindegy, hogy csak egy kávét hozunk be a főnöknek vagy előadást tartunk az igazgatóság előtt, soha sem tudhatjuk, hogy az adott tevékenység hová vihet minket szakmai szinten. Ha legközelebb a dokumentumok fénymásolását unalmasnak tartjuk, gondoljunk bele, hogy ez is egy dobbantó az álomkarrier felé vezető úton. 

8. Kapcsolatépítés mindenek felett!

A szakmai kapcsolatrendszer motorként működik a karrierépítés folyamán. A főiskolai években, szakmai gyakorlatok alatt vagy állásbörzéken szerzett kapcsolatok ápolása külön figyelmet érdemel. Ha van valaki, akire felnézünk a szakmánkban, tegyünk aktív lépéseket a kapcsolatfelvétel érdekében, akár a közösségi oldalakon keresztül. 

9. Végezzünk kutatást!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy állásinterjú előtt készüljünk fel minél alaposabban az adott vállalatból. A jelöltek szokatlanul nagy aránya csak felületes ismeretekkel rendelkezik a cégről, ez azonnal ki is derül és könnyen zavarba lehet hozni őket. Legyen a tarsolyunkban egy sor kérdés is, melyet feltehetünk a HR-nek, figyeljünk rá, hogy ezek ne legyenek mesterkéltek.

10. Legyen példaképünk!

Jó, ha van egy olyan példakép előttünk, akire fel tudunk nézni, egy olyan személy, amilyenné válni szeretnénk a jövőben. Ő lehet akár az édesanyánk, de Oprah vagy Sherly Sandberg is. Az ő példájuk irányt mutathat abban, mi kell ahhoz, hogy sikeres karriert futhassunk be.

11. Ne nézzünk oldalra, csak előre!

Könnyű elkeseredni, amikor azt látjuk, hogy bizonyos munkatársaink vagy barátaink megkapnak lehetőségeket, melyekből mi kimaradunk. Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz és emlékezzünk rá, hogy mindenki a saját útját járja és mindenki életében máskor jönnek el a fordulatok karrier szinten. Változtassuk a negatív energiákat pozitívvá az által, hogy előre nézünk. A kemény munkánk meg fogja hozni gyümölcsét!

Címkék: álláskeresés, karrierépítés, önéletrajz, állásinterjú, előléptetés, gyakornokság

Szemlézte: Fogas Krisztina