Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minden kezdet nehéz, különösen, ha a munkanapokról van szó, és bár tényleg számtalan tényezőtől függ, hogyan is telik a munkaidőnk, jó, ha tudjuk, hogy bizony rajtunk is nagyon sok múlik. Nem mindegy ugyanis, hogy idegesen, cikázó gondolatokkal ülünk-e le az íróasztalunkhoz, vagy higgadtan és rendezett fejjel. Valljuk be, az utóbbi sokkal jobb végkifejlettet ígér, és ehhez csak a következő lépéseket kell betartanunk.

1. Kellemes környezet

Természetesen az irodai székünk soha nem lesz olyan kényelmes, mint a kanapénk otthon a nappaliban, mégis érdemes kihoznunk a közvetlen környezetünkből a maximumot. Amennyire a céges szabályok megengedik, tegyük személyessé a terünket: egy cserép virág, egy kedves fotó vagy a kedvenc bögrénk ugyan apróságnak tűnik, mégis sokat hozzátehet a közérzetünkhöz. Tartsunk mértéket, és ügyeljünk a rendre, mivel az átláthatóság elengedhetetlen a nyugodt munkavégzéshez, vagyis csak azt tartsuk az asztalunkon, amire tényleg szükségünk van. 

Induljon jól a nap! - munka, reggel, teljesítmény

2. A nemet mondás varázsa

Szinte minden irodában akad egy tettre kész kolléga, aki abban a pillanatban megjelenik az irodaajtónkban, amikor megérkezünk, és épp a kabátunkat hámozzuk le magunkról. Jellemzően nem azért jön, hogy köszöntsön minket, sokkal inkább azért, hogy közölje, már küldött egy e-mailt, amivel jó lenne kezdenünk. Ilyenkor vegyünk egy mély levegőt, köszönjük meg az információt, és jelezzük, hogy némi türelmet kérünk, de egy órán belül reagálni fogunk a levelére. Ne hagyjuk, hogy a kora reggel generált stressz máris megpecsételje a napunkat!

3. Fontosság szerint

Sokak számára a feszültség legfőbb forrása, hogy átláthatatlanok a teendőik, és gyakran érzik úgy, hogy megfulladnak a számolatlan feladatok között. Mielőtt újra belevetnénk magunkat az elintézendők tengerébe, gondoljuk végig, melyek a legfontosabbak, és melyek érnek rá később. Állítsuk fel a prioritási sorrendünket, anélkül, hogy teljesen betábláznák a napot, így marad időnk az esetleges váratlan, de sürgős kérésekre is. Ezeket minden esetben súlyozzuk, és kizárólag olyan határidővel vállaljuk, ami nem veszélyezteti eredeti tervünket. Ugye, hogy sokkal jobb így?

4. Minden nap más

Amikor megtervezzük a napunkat, ajánlott figyelembe vennünk, hogy nincs két egyforma munkanap, már ami az aktuális fizikai-lelki-mentális állapotunkat illeti. Egy végigforgolódott éjszaka után vagy súlyos fejfájással küzdve biztosan nem leszünk olyan produktívak, mint egy élménydús hétvégétől vagy egy előző napi jól sikerült edzéstől feltöltődve. Feladatinkat a lehetőségeinkhez mérten igazítsuk energiaszintünkhöz: amikor kicsattanunk, jöhetnek a komolyabb projektek, megbeszélések, amikor kókadozunk, merüljünk bele a rutinba és pipáljuk ki az amúgy unalmasnak titulált teendőket. A lényeg, hogy tartsuk az egyensúlyt!

5. Óvatosan az e-mailekkel

A legtöbben a levelezésük átböngészésével kezdik a napot, és nem ritka, hogy még egy-két óra múlva is a válaszokkal bíbelődnek. Úgy tűnhet ilyenkor, hogy aktívak vagyunk, és jól haladunk, a látszat azonban sokszor csal, hiszen éppen a fontos projektek kerülnek így parkolópályára. Legyünk tudatosak: szánjunk reggelente tíz percet az e-mailekre, ezek ugyanis befolyásolhatják a priorizálást az adott napra, majd zárjuk be a postafiókunkat, és néhány óra múlva ellenőrizzük újra. Garantáltan nem fogunk lemaradni semmiről, és az eredményeink is látványosabbak lesznek a megszokottnál!

Próbáljuk ki a fentieket, és tegyünk azért, hogy minél kevesebb napunk kezdődjön azzal a bizonyos bal lábbal. Érdemes azonban azt is felismernünk, ha nem vagyunk jó helyen, és hiába minden, mégis rosszkedvűen, frusztráltan és motiválatlanul telik a munkaidőnk. A 12000-nél is több állás közül garantáltan megtaláljuk a nekünk valót, de kereshetünk személyes preferenciáink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is. Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, próbáljuk ki a Mobilmunkát!

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkanap, reggel, teljesítmény, eredmény