Cikksorozatunk következő részében a tökéletes projektmenedzser, illetve projektvezető kiválasztási folyamatába lestünk be, hogy kiderítsük: mi alapján döntenek a HR szakemberek. Ugyanis az interjúk során több olyan szempont is mérlegelésre kerül, amelyeket előre nem lehet feltérképezni, illetve felkészülni sem tudunk rá. Nézzük, milyen kulcstényezőkre érdemes odafigyelni!

Ez a munkakör több területre is specializálódhat: egy HR-tanácsadó is lehet projektvezető, de informatikai, beszerzési, műszaki, építőipari és autóipari területen is dolgozhatnak projektmenedzserek.

Ilyen projektvezetőre vágyik a munkaadóTokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a projektmenedzseri állásokra egyáltalán nincs túljelentkezés, hiányszakmának tekinthető. Átlagosan 2-7 pályázat érkezik egy-egy meghirdetett állásra, ami ebben a kategóriában megfelel az átlagnak. Mindez azt mutatja, hogy nagy a kereslet egy ilyen szakemberre.

"Éppen most értünk a végére egy ilyen keresésnek - fűzi hozzá Péter -, de havonta több projektmenedzseri állást is szoktunk hirdetni. Alapvetően nagyon összetett a kiválasztási szempontrendszerünk: vizsgáljuk a hozzáértést és a szakmai tapasztalatot, amelyben nem igazán tudunk kompromisszumot kötni. A másik nagy kört az olyan szempontok alkotják, amelyek egyéni jellemzőket érintenek, mint például a vezetői képesség vagy a problémamegoldás. Ez utóbbiak esetén el tudom képzelni, hogy egy igazán megfelelő jelöltnél nem ragaszkodunk mindegyikhez maximálisan. De ehhez azt is kell látnunk, hogy az illető képes és hajlandó a fejlődésre, illetve kihozható belőle minden, ami a munkájához szükséges."

A projektvezető tehát igen keresett szakember az álláspiacon, hiszen speciális tudásra és meghatározott képességek kombinációjára van szükség az esetében. Ezek egy része megtanulható, egy része pedig fejleszthető. A bérezés tekintetében óriási különbségek lehetnek az egyes szakterületek és a munkaadó cégek szerint is: míg egy kisebb építőipari cég projektvezetője mondjuk bruttó 300.000 forintot kereshet, addig egy informatikai nagyvállalatnál ez egy millió fölötti bruttó bért is jelenthet.

Nézzük, melyek a legfontosabb kiválasztási szempontok!

A szakmai tapasztalat irányából elengedhetetlen tényezők:

1. Az adott szakterület ismerete, tapasztalata. Ahogy már említettük, a HR-től a marketingen át az építőiparig bárhol dolgozhat az illető, így a szaktudása és mérvadó tapasztalata elengedhetetlen. Általánosságban ez 3-5 év szakmai tapasztalatot feltételez, ha az álláshirdetésben mást nem hangsúlyoznak ki.

Ilyen projektvezetőre vágyik a munkaadó

2. Dokumentációs jártasság. Mivel a projektmenedzser munkájának egyik fontos pillére az áttekinthetőség és a követhetőség, ezért az adminisztráció terén precíznek, naprakésznek kell lennie.

3. Megfelelő szoftverismeret. A manapság leggyakrabban használt szoftver, a Microsoft Projekt ismerete szintén elengedhetetlen az ideális jelöltnél.

4. Gazdasági szemlélet. Mivel a projektmenedzser a gazdaságos működést is elősegíti munkájával, illetve üzleti tervet, akciótervet is kell készítenie, ezért fontos, hogy egyfajta tulajdonosi szemlélettel tudjon nézni feladatára. Egyúttal figyeljen a veszteségek, károk elkerülésére is.

Az egyéni jellemzők oldaláról szükséges szempontok:

5. Vezetői készségek. Ez önmagáért beszél, hiszen a kiváló projektmenedzser nemcsak egy belső csapatot képes összefogni, hanem gyakran külsős partnereket is koordinál. Ez nem csupán a klasszikus menedzseri - azaz a végrehajtásra irányuló - képességeket jelenti, itt valódi vezetésre, mások motiválására és támogatására is szükség lehet.

6. Kiváló szervezőkészség. A feladatok és a váratlan helyzetek egyaránt igénylik a rugalmas, gyakorlatias szemléletet.

7. Problémamegoldó képesség. Ez ugyan minden munkakör esetén előnyös tulajdonság, ám a projektmenedzsernél kifejezetten hangsúlyos. A munkája során bármikor adódhatnak kisebb-nagyobb súlyú megoldandó helyzetek, ezért nem mindegy, mennyire rutinos valaki ezek kezelésében.

8. Önállóság, kezdeményezőkészség. Ha egy igazán jó projektvezetőt szeretnénk találni, ezt a szempontot se hagyjuk figyelmen kívül. Ez ugyanis a mindennapokban gördülékenyebb és gyorsabb folyamatokat eredményez nemcsak az illető, hanem az általa összefogott csapat munkájára nézve egyaránt.  

Ilyen projektvezetőre vágyik a munkaadóTÖBB MINT 200 PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTVEZETŐI ÁLLÁS ITT!

Péter azt is hozzáteszi, hogy az állásinterjú során gyakran az egyszerű kérdések módszerével dolgoznak. "Például a problémamegoldó képességet könnyedén meg tudjuk állapítani abból, hogy megkérem a jelöltet: meséljen olyan dolgot az életéből, amely igazán nagy kihívás volt. Nagyon beszédes azonban az, hogy egyáltalán milyen fajsúlyú problémát említ az illető, illetve hogyan reagált az adott helyzetben."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kiválasztási szakember arra is felhívja figyelmünket, hogy érdemes lehet projektmenedzseri állásokat akkor is megpályáznunk, ha nem felelünk meg maximálisan az álláshirdetés minden paraméterének - vagy éppen a fenti szempontrendszer egyéni jellemzőinek. Sok olyan összetett tényező lehet, ami alapján elbírálják jelentkezésünket.

Ilyen projektvezetőre vágyik a munkaadóÁm ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is kell! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, projektmenedzser, projektvezető