Továbbra is kutatjuk azokat a legfontosabb szempontokat, melyeket az állásinterjún támasztanak a jelöltekkel szemben. Így írtunk már a tökéletes asszisztensről, és belemélyedtünk egy cukrászda és étterem felvételi követelményeibe is. Fontos, hogy álláskeresőként megértsük, pontosan milyen szakembert keresnek a munkaadók és a fejvadászok, így kevesebb csalódás érhet bennünket egy-egy találkozás során. Az sem mellékes szempont, hogyan mutatkozunk be személyesen, és kellő hangsúllyal emeljük-e ki erősségeinket a másik fél elvárásainak tükrében.

Ilyen az ideális IT-fejlesztő a munkaadók szerintEbben a cikkünkben az egyik legkeresettebb munkakörben dolgozó IT fejlesztőkkel kapcsolatos lényeges ismérveket térképezzük fel. Segítségül hívtuk a kiválasztási szakértők oldaláról Bondici Balázst, a kifejezetten technológiai szektorra specializálódott IseeQ Kft. társalapítóját és ügyvezetőjét.

"Dinamikusan növekvő és fejlődő piacról beszélhetünk - ismerteti a szakember -,és nemcsak külföldi, de hazai viszonylatban is. Ezt az is mutatja, hogy a két és fél évvel ezelőtt induló cégünk létszáma két főről tizenhétre bővült mára. Egyre több cég keresi a legjobb IT szakembert, viszont egyre szűkül a szóba jöhető jelöltek köre. Így kollégáim és a saját tapasztalataim alapján, illetve a nemzetközi trendekre, külföldi partnereink visszajelzéseire is figyelve kialakítottunk egy sajátos munkamódszert. Ennek segítségével hatékonyan és gyorsan megtaláljuk: pontosan kit is keresnek az ügyfeleink."

Nézzük, mi alapján mérlegelik a jelentkezőket az állásinterjú alkalmával!

Az IT fejlesztők 6 legfontosabb felvételi ismérve:

1. Multifunkcionális tudás. Ugyanis mindenki olyan fejlesztőt keres, aki nagyon gyakorlatias, és nemcsak egy programozási nyelvre specializálódott. Az összes pont közül talán ez a legfontosabb - olyannyira, hogy az erre való képességet mérik fel először az interjú folyamán, ha a legjobb szakembert keresik. Az igazán ütőképes jelölttől azt várják, hogy rutinosan mozogjon a különböző programozási nyelvek között. Például nem elég, ha jól kiismeri magát a Java Script programozási nyelvben, ne okozzon nehézséget számára mondjuk a Ruby on Rails-re való átképzés sem. "Bevethetők legyenek minden fronton." - ahogy Balázs fogalmazza meg.

2. A tanulással párhuzamosan a gyakorlat megléte. Ma már egyértelműen hátrányt jelent, ha egy friss diplomás IT-s még nem rendelkezik semmilyen munkatapasztalattal. Aki gyorsan akar elhelyezkedni és ígéretes állásra pályázik, már az iskola mellett bedolgozik különböző projektekbe. Ideális esetben a jelölt már 2-3 év tapasztalattal rendelkezik, amikor búcsút vesz oktatási intézményétől.

Ilyen az ideális IT-fejlesztő a munkaadók szerint

3. Zökkenőmentes beilleszkedés. Mivel ebben a munkakörben gyakori a csapatmunka, jobb esélyekkel bír az a pályázó, aki gördülékenyen képes beilleszkedni egy közösségbe. Itt az alkalmazkodóképesség ugyanolyan hangsúlyos, mint a csapatmunkában is teljes felelősséget vállaló egyéni elkötelezettség. Ugyanis ha az illető nem illik be a csapatba, nem képes hatékonyan kommunikálni a többiekkel, a projektek sérülnek, a határidők csúsznak. Ez pedig sok helyen nem fér bele az elvárásokba.

4. A munkája a hobbija. Beszédes, ha egy jelentkező a szabadidejében is a szakmájával kapcsolatos időtöltéseknek hódol. Az IseeQ szakértője kiemeli, hogy erre érdemes tudatosan törekedni, ha valaki szeretne kiemelkedni a sok kiváló fejlesztő közül. Legyenek az illetőnek hobbi projektjei, és nagy pluszt tud jelenteni a Stackoverflow vagy  GitHub profil is.

5. Használható angol nyelvtudás. Mivel a fejlesztői szakirodalom zömében angol nyelvű, és egyre több helyen nemzetközi csapatokkal kell együtt dolgozni, ezért szinte elengedhetetlen a megfelelő szintű angol nyelvismeret. Nem kell feltétlenül felsőfokú vagy anyanyelvi szinten tudni, de szükség van egy stabil megértési képességre.

6. Ne féljen hibázni. Fontos, hogy meglegyen egy jó fejlesztőben az a képesség, hogy ha elront valamit, vagy nem a legoptimálisabb megoldást találja meg, akkor ne stresszeljen emiatt. Legyen képes újra nekifutni a problémának, és végigvinni akár sokadik próbálkozásra is. És ha kell, keresse meg a jó megoldást a világhálón vagy kérjen segítséget az ismerőseitől. Ettől fog igazán fejlődni szakmailag, és így lesz egyre hasznosabb a munkaadói számára is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bondici Balázstól azt is megtudtuk, hogy ugyan a kommunikációs érzék itt is megmutatkozik a munka során, de a szakmai tudás sokkal mérvadóbb az IT-fejlesztői munkakör esetén. "Ha az illető nem rendelkezik erős kommunikációs képességekkel, az nem feltétlenül kizáró tényező. Ebben az esetben például egy jó tech lead vagy project managerbe tud segíteni a folyamatba azzal, hogy kommunikációs hidat képez a felek között. "

Ám a tökéletes munkatárs kiválasztása nem ér véget az állásinterjú körökkel. Egyre jellemzőbb a szektorra, hogy nemcsak próbanapra, hanem 2-4, akár 7 napra is behívják az esélyes jelöltet dolgozni. Ennek során válnak érzékelhetőbbé a szubjektív tényezők, az egyéni jellemzők, és az is, hogyan működne a beilleszkedés. Mindkét fél számára hasznos periódus ez.

enlightened Legfrissebb IT fejlesztői álláshirdetések ITT!

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, IT-fejlesztő