Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár kisebb vállalatnál, akár multinacionális cégnél toborzunk új munkavállalókat, számtalan pozíció esetén igaz, hogy nem elegendő a megfelelő szaktudás, a releváns szakmai tapasztalat és a kompetenciák széles skálája, az illetőnek képesnek kell lennie az együttműködésre is munkatársaival.

Bár elsőre talán túlzásnak tűnik, mégis igaz: egy cég sikere és eredményei hosszú távon nagyban múlhatnak azon, mennyire erős a kooperáció a különböző részlegeken, projekteken dolgozó csapatok tagjai között. Ha a kollégák megbízhatóak, a kommunikáció zökkenőmentes köztük, figyelnek egymásra és proaktívan állnak a felmerülő problémákhoz, jelentős terhet vehetnek le a vezetők válláról. Igazán jó csapatjátékosokat azonban nem könnyű találni, pedig ez az adottság szinte minden önéletrajzban szerepel” – vázolja a helyzetet Tímea, regionális HR vezető.

Figyeljünk a részletekre!

A leggyakoribb hiba, amit a kiválasztás során sokan elkövetnek, hogy túlságosan általános kérdéseket tesznek fel, így viszont nem kaphatnak valós képet a jelöltről. A sematikus kérdések és a rájuk adható jó válaszok szinte mindenki előtt ismertek. Ássunk a felszín alá, koncentráljuk a csapatmunka szempontjából fontos személyiségjegyekre és készségekre” – tanácsolja a szakember.

Igazán árnyalt képet úgy alakíthatunk ki a pályázókról, ha az interjúztatást nem egyedül végezzük. „Ilyen helyzetben arra is egyértelmű fény derül, hogyan kommunikál a jelölt egyszerre több emberrel, vagyis azonnal tesztelhetünk egy, a csapatmunkához nélkülözhetetlen tényezőt” – teszi hozzá a HR vezető. További információt szerezhetünk a jelentkezőkről, ha szokatlan környezetben tartjuk az interjút: „előfordul, hogy a tárgyalók foglaltsága miatt a közeli bevásárlóközpont egyik kávézójában beszélgetek egy-egy jelölttel. Tanulságos megfigyelni, mi az illető reakciója a váratlan helyszínváltozásra, és hogyan viselkedik egy irodán kívüli, hétköznapi szituációban.

 Így vegyük fel a legjobb csapatjátékosokat 

Kérdezzünk jól!

A klisékkel átitatott válaszokat megfelelő kérdezéstechnikával kiküszöbölhetjük. „Egyszerű, mégis hatásos módszer, ha a kérdést eltávolítjuk a jelölttől, és valaki más nevében kérünk információkat az illetőről. Például: Kollégái hogyan jellemeznék a munkához való hozzáállását? Vagy: Korábbi főnöke mit mondana a munkatársi kapcsolatairól? Tapasztalatom szerint a válaszok így sokkal őszintébbek lesznek, talán a tudat miatt, hogy az elhangzottakat akár le is ellenőrizhetem” – osztja meg bevált gyakorlatát Tímea. 

Természetesen a konkrét kérdésekkel nyerhetjük a legtöbb információt. Például a „Mi volt karrierje legnagyobb kudarca, és hogyan kezelte ezt a helyzetet?” kérdés jól rámutathat, milyen személyiséggel van dolgunk. „Ha az illető nehezen mesél a kellemetlen szituációról, és a megoldást is elnagyolja, feltételezhető, hogy nem vállalja a felelősséget tetteiért, és a csapatmunkát tekintve lényeges alázat híján nincs tisztában a hibáival. Konfliktusokkal teli együttműködésre számíthatnánk vele” – mutat rá egy fontos pontra a szakember.  

A motiváció és a lendület az egyéni munkában éppolyan érték, mint a csapatmunkában, ezért érdemes erre is fényt deríteni. „Azt gondolom, ez a legnehezebb terület, mivel minden álláskereső motiváltnak mutatkozik, a valóság sokszor csak az íróasztal mögül derül ki. Bár nem lehet egyértelmű következtetést levonni a válaszból, de sokat elárul a jelöltről, mit oszt meg a szabadidős elfoglaltságairól. Ha ezek időigényes, régóta űzött hobbik, amelyekhez esetleg speciális tudást is szükséges, valószínű, hogy az illető több energiát fektet beléjük, mint a munkájába, így esélyes, hogy nem ő lesz a csapat legelkötelezettebb tagja” – hívja fel a figyelmet a tapasztalt HR-es.   

A csapatmunka szempontjából elengedhetetlen, hogy a pályázó jól kijöjjön leendő kollégáival. A szakember szerint z erre vonatkozó kérdéseket semmiképp se hagyjuk ki: „ha arról kérdezzük a jelöltet, milyen típusú emberek idegesítik a legjobban, és hogyan kezeli a bosszantó helyzeteket, önismeretéről és önuralmáról is tanúbizonyságot tehet. Hasznos lehet arról is érdeklődni, mennyire együtt érző munkatársaival, tud-e ilyen esetre példát mondani előző munkahelyéről.”   

Használjuk a referenciákat!

Amennyiben a jól irányzott kérdések után is marad bennünk bizonytalanság, segítheti a döntésünket, ha ellenőrizzük a pályázó referenciáit. „Fontos azonban, hogy ne feszélyezzük a véleményt adó munkatársat, inkább amolyan tanácsadó szerepbe helyezzük, akitől megtudhatjuk, a jelentkező jól érezné-e magát a megpályázott munkakörben. Ha csak pozitív jelzőket hallunk, vegyük le a terhet a válláról, és kérdezzük meg, mit mondanának az illetőről mások” – javasolja Tímea.

Ha valóban megismerjük a pályázókat, biztosan megtaláljuk a csapatunkba leginkább illő új munkatársakat! A Profession.hu csapata is segítségünkre lehet egy adott pozíció optimális jelöltjeinek kiválasztásában. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Ráadásul adatbázisunkban több százezer önéletrajz is rendelkezésre áll, amely naponta kb. 400 további önéletrajzzal bővül.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kiválasztás, munka, csapatmunka