A Munka törvénykönyve (Mt.) a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak - derült ki a kormány honlapján megjelent módosítási tervezetből. A módosítások várhatóan 2016. január elsején lépnek hatályba.

Így változik a Munka törvénykönyveA teljes tervezet ITT olvasható!

Mi változhat?

- Az elektronikusan elkészített munkaszerződést 5 napon belül "papíralapú formátumban" is át kell adni a munkavállalónak.

- A munkaadó továbbra sem mondhat fel várandós nőnek, továbbá annak, aki "emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés alatt áll" - azaz lombikbébi-programban vesz részt. Mindkét tényről a munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkaadóját ahhoz, hogy felmondási védelem alatt álljon. Újdonság ugyanakkor, hogy amennyiben a munkavállaló a tájékoztatást a felmondás után adja meg, akkor a közlést követő 15 napon belül a munkaadó a felmondást még visszavonhatja (de ez nem kötelessége).

- Mentesül az apa a munkavégzési és rendelkezésre állás kötelezettség alól gyermeke születésekor öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra .

- Pontosítják a munkaidő fogalmát, a pihenőnap kiadására való szabályokat - ezek a változtatások általában a munkavállalót védik.

Így változik a Munka törvénykönyve

- Lehetséges lesz a munkavalló nők kérésére az éjszakai munkát elrendelni akkor is ha 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Ugyanezt kérhetik a gyermeküket egyedül nevelő férfiak is. Az indoklás szerint ez az igény a munkavállalói oldalról merült fel és a fizetés nélküli szabadságról visszatérők újbóli munkába állását segíti. Továbbra is megmarad a várandós nők éjszakai foglalkoztatási tilalma.

- A munkáltató által kiadott szabadsága alatt mentesül munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

- Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár. A módosítás a munkavállaló azonnali hatályú felmondása - a munkáltató jogsértése - esetén is kötelezővé teszi a végkielégítést. Sőt, a munkavállalót - azonnali hatályú felmondása esetén - a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti. Amennyiben a munkaadó jogellenesen mondott fel a munkavállalónak, ez utóbbi a felmondási időre járó távolléti díjra jogosult jelenleg. A módosítás a távolléti díj kétszeresében határozza meg ezt a járandóságot.

- Az Mt. felsorolja azokat a felmondási jogsértéseket, amelyeknél a bíróság helyreállítja a munkaviszonyt a munkavállaló kérésére. Ebből a felsorolásból a módosítás kihagyja a következőt: a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának, a munkáltató által felmondással történő megszüntetéséhez.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Más törvények is módosulnak

A munka törvénykönyvéhez kapcsolódva több más törvény módosítását is tartalmazza a tervezet.

- A foglakoztatási törvény módosítása: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében megszüntetik a közfoglalkoztatási kötelezettséget. Az indoklás szerint egy diplomás munkanélkülit jóval egyszerűbb elhelyezni az elsődleges munkaerőpiacon, mint a diplomával nem rendelkezőket. Ezért nem érdemes őket a másodlagos közfoglakoztatásba erőltetni, hanem ezt fent kell tartani a képzetlenek integrálásra. Ugyanakkor diplomás munkanélküli - saját kérésére - a jövőben is foglalkoztatható közmunka keretében.

- A közalkalmazotti bértábla is módosul, erre a nyugdíjkorhatár emelése miatt van szükség. A hosszabb életpálya miatt kisebb korrekció lesz - ennek éves költségvetési kihatása 316 millió forint lesz.

- A polgári perrendtartásba is bekerül egy új szabály: ha munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállaló indít pert, azt a munkavégzés helye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságnál kell megindítania. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha utólag perel, ilyenkor is a jogsértéssel érintett munkavégzés helyszíne szerinti bíróság jár el.

Így változik a Munka törvénykönyveA tervezet 2015. október 15-ig véleményezhető a foglalkoztatas_jog@ngm.gov.hu elektronikus elérhetőségen.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkajog, Munka törvénykönyve, változás, módosítás