A hírre, hogy állásajánlatot kaptak, a legtöbben azonnal belevetik magukat az interjúkérdésekre való felkészülésbe, sikeresen azonban csak azok szerepelhetnek, akik a megjelenésükre is megfelelő hangsúlyt fektetnek az állásinterjún! Utánajártunk, milyen alapelveket kell betartanunk és melyek azok a hibák, amiket még véletlenül se kövessünk el!

"Alapszabályként elmondható, hogy az öltözködésnek az állásinterjún egyfajta alátámasztó szerepe van, a hangsúly a mondanivalónkon és a szaktudásunkon van, ezt emeljük ki és hangsúlyozzuk a megjelenésünkkel és ruhaválasztásunkkal" - mondta el Maróy Krisztina, a Glamour online főszerkesztője.

A siker érdekében fogadjunk meg pár tanácsot:

- Ne hagyjuk az indulás reggelére az öltözék kiválasztását mondván, hogy "úgyis az időjárástól függ, hogy mit veszek fel." A kapkodásban rossz döntéseket fogunk hozni és nagy eséllyel pont az nem lesz felvehető állapotban, ami kellene.

- Tartsuk karban rendszeresen a lábbeliket és más ruháinkat, ez nemcsak az állásinterjún, de a hétköznapokban is alapkövetelmény.

- Csak kényelmes, már kipróbált szetteket állítsunk össze, ha feszélyezve, kényelmetlenül érezzük magunkat a ruhánkban, az rögtön meglátszik rajtunk.

Alapvetően az arcunkra szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen így az általunk elmondottak is nagyobb jelentőséget kapnak, jobban átjön személyiségünk - tette hozzá. Maróy Krisztina szerint az arc hangsúlyozását megoldhatjuk azzal, ha rúzst használunk, vagy egy hangsúlyosabb fülbevalót, ezzel szinte észrevétlenül beszédünkre és arcjátékunkra tereljük a figyelmet. Vannak azonban dolgok, amiket kerülnünk kell, ha nem akarjuk, hogy azért emlékezzenek ránk, mert valami hatalmas öltözködési hibát követtünk el.

Tartsuk észben, hogy az állásinterjún a legfontosabb két kérdés, amelyre a HR-esek választ akarnak kapni a következő:

1. Megfelelően képviselné ez a jelölt a vállalat érdekeit az adott pozícióban?

2. Illeszkedik a jelölt a vállalati kultúrába és együtt tudna dolgozni a csapat már meglévő tagjaival?

Ilyenkor nemcsak a szaktudásra, hanem a megjelenésre, a stílusra is gondolnak. Érdemes tehát tájékozódni a vállalati kultúráról, a dress kódról és a munkakörről, mielőtt kiválasztjuk a ruhát, amit az állásinterjún viselni szeretnénk.

Így öltözzünk fel az állásinterjúra!
Ne vigyünk magunkkal túl nagy retikült, és állásinterjúra ennél üzletiesebb öltözék való!

"Színek tekintetében nem foghatunk mellé a klasszikus fekete-fehér kombinációval, de az is ízléses, ha egyetlen szín, mondjuk a szürke világosabb és sötétebb árnyalatait választjuk. Játszhatunk erőteljesebb színekkel is, kutatások bizonyítják, hogy a piros és a zöld jó hatással van másokra, ráadásul jobban is fognak emlékezni ránk: például egy piros blúzt viselő nő emlékezetesebb marad" - fejtette ki Maróy Krisztina.

"A három kulcsszó az igényesség, az összeszedettség és a harmónia. Öltözékünkkel nemcsak magunkat, hanem az interjúztatót is megtiszteljük és egyfajta üzenetet is közvetítünk felé. Az igényes és rendezett megjelenés azt mutatja a munkaadónak, hogy más téren is figyelünk a részletekre és ennek az ellenkezője is igaz: ha egy alkalomhoz illő szettet sem tudunk összeállítani, hogyan bízhatnának ránk fontos céges feladatokat?" - hívta fel a figyelmet Maróy Krisztina.

A téli hónapokban a cipőviselés okozhat a legtöbb fejtörést a jelölteknek. A Glamour Online főszerkesztője szerint nem érdemes túlbonyolítani, egy egyszerű balerinacipő vagy egy bokához simuló bokacsizma jó választás lehet. "Sokan elkövetik a hibát, hogy ragaszkodnak a körömcipőhöz és titkárnőnek öltöznek, vagy férfiak esetében, amikor nem érzik elemükben magukat az öltönyben és olyan hatást keltenek, mintha érettségizni indulnának. Természetesen nem kell tetőtől talpig új ruhákba öltöznünk, helyette inkább kombináljuk a már meglévőeket oly módon, hogy az hitelesen és igényesen képviseljen minket."

Íme, a tiltólista:

miniszoknya
csörgő karperecek
dekoltált felső
magasszárú csizma
erős smink
erős parfüm
extrém kiegészítők
szatyorszerű, nagy táska

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, ruha, viselet, öltözködés, tippek