Sikeres és rutinos tárgyalási képességünket nemcsak a meglévő üzleti partnereinkkel vagy éppen a főnökünkkel való megbeszélésen vethetjük be, hanem akkor is, ha éppen egy állásinterjú utolsó köreiben járunk, és a fizetésről, juttatásokról egyezkedünk.

Bértárgyalási gyorstalpalónkhoz segítségül hívtuk Roger Dawsont, aki az egyik legkiválóbb szakértője a tárgyalási technikáknak. Lessük el tőle annak a titkát, hogyan érjük el a lehető legmagasabb fizetést egy kiválasztási folyamat során!

Hogyan haladjunk lépésről lépésre? Nézzük!

1. A nyerő tárgyalás egyik legfontosabb szabálya: mindig többet kell követelnünk a másiktól, mint amit ténylegesen el akarunk érni.

2. Gondoljuk végig, mit nyerünk azzal a látszólag logikátlan viselkedéssel, hogy többet kérünk, mint amennyit remélünk.

Így kérjünk több fizetést!

3. Módszerünkre tekintsünk úgy: a tárgyalási mozgásterünket növeljük meg.

4. Ez azt jelenti: ha el akarjuk adni képességeinket, még mindig lehetőségünk van engedni az árból. De emelni már képtelenség.

5. Határozzuk meg az úgynevezett "Maximális Indokolható Követelésünket" (MIK), és első lépésben ennek teljesítését kérjük leendő munkaadónktól.

6. Minél kevesebbet tudunk a másik félről, annál magasabbra tegyük a MIK-et. Miért?

a. Mert lehet, hogy információ hiányában tévesen ítélünk meg dolgokat. Ha például nem ismerjük tökéletesen a másik fél igényeit, előfordulhat, hogy az illető többet is hajlandó lenne fizetni a munkánkért, mint gondoljuk.

b. Ha első alkalommal tárgyalunk valakivel, az illető sokkal együttműködőbbnek fog bennünket tartani, ha hajlandók vagyunk az (amúgy is magas) árból engedni.

7. Viselkedjünk rugalmasan, ez alapvető szabály a folyamat során! Ha ez hiányzik belőlünk, akkor a másik fél nem tart alkalmasnak arra, hogy leüljön velünk tárgyalni. Ha rugalmasnak mutatkozunk, akkor akár a legelképesztőbb ajánlattal is tárgyalásra késztethetjük a másik felet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán túl merésznek tűnik a fenti módszer, de ha valóban tárgyalóképes félként mutatkozunk az interjú során, nyert ügyünk van. Ugyanis ha többet kérünk munkánkért cserébe, akkor ezzel a másik fél is érzékeli értékeink szintjét.

Ha nem szégyenlősködünk egy állásinterjún, akkor a kiválasztási szakember azt fogja gondolni: "Úgy tűnik, ez az ember tényleg megér annyit, amennyit mondott." És ez a taktika azt is segít megelőzni, hogy az együttműködés idő előtt zsákutcába jusson. Mert ki szeretne annyi pénzért dolgozni, amennyi méltatlan a munkájáért?

enlightened A Profession.hu-n a fizetések alapján is keresgélhetünk az állások között!

Forrás: Roger Dawson: Nyerő tárgyalási taktikák, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, béralku, tárgyalás