Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elüti az óra a délután négy, öt, hat, esetleg hét órát, az irodaépületek pedig szépen lassan kiürülnek. Nem így a fejek, amelyekben gyakran még a számítógép kikapcsolása után is pörögnek a gondolatok, az elmaradt feladatokról, a sürgető határidőkről, a váratlan kérdésekről, és arról az új projektről, amiről ráadásul még szinte nem is tudunk semmit. Aki képtelen kikapcsolni a munkából, a jól megérdemelt pihenést sem tudja élvezni, és nagyon gyorsan egy lefelé húzó spirálban találhatja magát. A folyamatos stressz blokkolja a teljesítményt és az egészségre is káros, ezért ajánlott komolyan vennünk a kikapcsolódást: van néhány ötletünk hozzá.

Így kapcsoljunk ki munka után

Zárjuk le a munkanapot

Valószínűleg sokak számára ismerős a kép, amikor a munkaidő letelte előtt néhány perccel még gyorsan megpróbálnak elintézni valamit, majd a következő pillanatban már indulnak is haza. Lehetséges, hogy már a lépcsőházban, liftben azon morfondíroznak, nem felejtettek-e el valamit, vagy otthon hasít beléjük a kellemetlen felismerés. Az idegeskedést megelőzendő szokjunk le a kapkodásról! Inkább maradjunk néhány perccel tovább, mégpedig magunk miatt: írjuk össze a másnapi teendőinket, akár priorizálva is azokat, és gondoljuk át az aznapi eredményeinket is, hogy lássuk, milyen hatékonyak voltak az eltelt munkaórák. Amennyiben ezt nem így érezzük, zárhatjuk azzal az elhatározással a munkát, hogy másnap fókuszáltabban és aktívabban kezdünk majd bele feladatainkba, és ezután gondolatban el is engedhetjük azokat.

Használjuk ki a hazautat

A munkahelyünkről hazafelé vezető utat is kihasználhatjuk arra, hogy áthangoljuk magunkat otthoni üzemmódra. Természetesen ha folyton a végeláthatatlan dugó, vagy a tömött, esetleg rendszeresen késő tömegközlekedés miatt bosszankodunk, csak tovább emeljük a stresszszintünket, és az ellazulás még nagyobb nehézséget jelent majd számunkra. Kezeljük tudatosabban ezt az időt: a külső körülményeket bizonyára nem fogjuk tudni megváltoztatni, a hozzáállásunkat viszont igen. Akármilyen járművel utazunk, hallgassunk zenét, esetleg hangoskönyvet, vagy egyszerűen csak figyeljük meg a körülöttünk lévő tárgyakat, embereket. Aki teheti, az út egy részében sétáljon, ugyanis akár már tízpercnyi könnyű mozgás is csodákra képes. A szervezetünkbe jutó oxigén azonnal felfrissít bennünket, beleértve a gondolatainkat is, arról nem beszélve, hogy az ülőmunkától elgyötört testünk is hálás lesz ezért a jó cselekedetért.

Így kapcsoljunk ki munka után - munka, pihenés, egyensúly

Nyissunk új fejezetet

Ha sikerült kiaknáznunk az utazási időben rejlő potenciált, tegyük fel a pontot a képzeletbeli i-re néhány egyszerű otthoni rutinnal. Hazaérkezve ne csak a kabátunkat, táskánkat tegyük le, hanem a ruhánkat is váltsuk kényelmesre. Ha viselünk órát, szintén vegyük le, ezzel is jelezve, hogy most már nem kell figyelnünk az időre. Egy rituális kézmosás, amit akár mindfulness gyakorlatként is felfoghatunk, szintén segíthet az itt és mostba horgonyozni magunkat, de egy kellemes zuhanyt is bevethetünk az átkapcsolásért. Ajánlott repülő üzemmódba állítanunk a céges mobilunkat, és egészen másnap munkakezdésig távol tartanunk magunkat tőle, ezzel is kiiktatva az esetleges zavaró, bosszantó ingereket.

Figyeljünk a gondolatainkra

Lehetséges, hogy épp egy olyan periódusban vagyunk, amikor az átlagosnál több a munkánk, nagyobb nyomás hárul ránk, esetleg egy munkahelyi konfliktus foglalkoztat bennünket napok óta. Ilyenkor óhatatlanul is előfordul, hogy a családi körben töltött vacsora, az esti mozi vagy kocogás közben alkalmatlankodnak ezek a gondolatok. Csípjük el őket, és tudatosítsuk, hogy ezeknek aktuálisan nincs helye, és mivel megoldani nem tudjuk ezeket a problémákat, rágódnunk sem érdemes rajtuk, majd pedig húzzunk a helyükre pozitív, bíztató, megnyugtató gondolatokat, élményeket, képeket. Ha kiírjuk magunkból az épp futó nehézségeket, azzal is tehermentesíthetjük, és helyes irányba terelhetjük az agyunkat.

Próbáljuk ki a fentieket és találjuk meg a számunkra leghatásosabb technikákat, hogy a munka utáni időszak tényleg feltöltő legyen. Amennyiben úgy érezzük, törekvéseink ellenére sem sikerül megtalálnunk a vágyott egyensúlyt, érdemes akár a munkahelyváltáson is elgondolkodnunk. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkaidő, kikapcsolódás, pihenés, egyensúly