Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év 52 hetéből mindössze négy-hat hetet tölthetünk pihenéssel, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen módon használjuk ki, illetve kihasználjuk-e egyáltalán a rendelkezésünkre álló szabadnapokat. Mindannyiunk számára érvényes recept nem létezik, viszont tagadhatatlan tény, hogy minél inkább a saját igényeinkre szabjuk a pihenést, annál nagyobb valószínűséggel térhetünk vissza feltöltődve a dolgos mindennapokhoz. Christa Schirl munkapszichológus útmutatása következik.

A megfelelő időzítés

A szakember szerint a szabadság időzítésén múlik a legtöbb! Hogy mit jelent ez? Amikor úgy érezzük, hogy már minden egyes porcikánk pihenésre vágyik, elkezdhetünk gyanakodni, hogy rosszul terveztünk a szabadnapjainkkal, és hiába vár ránk egy hónap múlva kéthétnyi nyaralás, ha mostanra már lemerültek a tartalékaink. Ezt megelőzendő ajánlott néhány hosszú hétvégét vagy rövidebb pihenőt beiktatnunk év közben, ahelyett, hogy fél év megfeszített munka után jutalmaznánk magunkat két-három hét szünettel, ez ugyanis garantáltan nem lesz elég ahhoz, hogy visszanyerjük lendületünket, mi több, a hónapokig tartó pörgéstől megcsappant motivációnkat. Használjuk ki a még előttünk álló ünnepnapokat, és lopjunk magunknak egy kis pihenést akár az őszi, akár a téli hajrá közepette. 

Pályamódosítás

Kedvünk szerint

Nézzünk magunkba: mire is vágyunk úgy igazán, ha a szabadságunk eltöltéséről van szó? Vízparti láblógatásra? Hegyi levegőre és sok zöldre? Egy távoli ország ismeretlen kultúrájára? Napokon átívelő bulizásra? Szomorú tény, mégis sokan olyasmire szánják értékes szabadnapjaikat, amihez egyáltalán nincs kedvük, vagy azért, mert a megszokás rabjai, vagy azért, mert valaki másra bízzák a program megszervezését, majd fejet hajtanak a döntés felett. Némi kompromisszumra persze szükség lehet, ha családdal, gyerekekkel, barátokkal tervezzük a nyaralást, azonban legalább néhány napot mindenképp úgy alakítsunk, ahogy nekünk tetszik – ez az új élmény eddig ismeretlen szintre emeli majd azt, amit ezidáig a szabadságról gondoltunk!

Valami más

A munkapszichológus azt javasolja, hogy a szabadságunk mindenképp másról szóljon, mint ahogy a munkanapjaink telnek. Ha az időnk nagy részét a négy fal között, számítógép előtt ülve töltjük, válasszunk aktívabb elfoglaltságot, és mindenképp menjünk ki a zöldbe is. Amennyiben a munkánk során sok emberrel van kapcsolatunk, netán segítő tevékenységet végzünk, adjunk időt magunknak a magányosabb lecsendesedésre, hogy aztán újból adni tudjunk a hozzánk fordulóknak. Ha pedig fizikailag megterhelő feladatokat látunk el, hagyjuk regenerálódni testünket a napi sokórányi megerőltetés után, és aktivizáljuk kicsit szürkeállományunkat, így a kiszakadás garantált lesz a megszokott rutinból.

Így hozzuk ki a legtöbbet a szabadságunkból - munka, nyár, szabadság

A jótékony átmenet

Talán sokak számára ismerős a helyzet, amikor is a szabadságunkat megelőző napokon még csúcsra járatjuk magunkat, aztán a jól megérdemelt pihenést egy betegség, de legalábbis krónikus fáradtság nyitja. Tanuljunk korábbi hibánkból, és idén csináljuk másképp: a szabadságunk előtti hétre osszuk be jól a feladatainkat, és csak annyit vállaljuk, amennyi ténylegesen belefér a munkaidőnkbe, sőt, érdemes az utolsó napra már csak annyit tervezni, amennyi feltétlenül szükséges, hogy legyen időnk átadni helyettestő kollégánknak a futó projekteket, rendet rakni az íróasztalunkon, és kapkodás helyett nyugodtan lépjünk ki munkahelyünk ajtaján. És mielőtt fognánk is a bőröndünket és világgá indulnánk, hagyjunk egy napot a nyaralás előtt, hogy át tudjunk hangolódni a ránk váró élményekre. 

Fogadjuk meg a fentieket, és amikor csak tehetjük, szakadjunk ki a megszokott környezetünkből, hiszen akár egyetlen városon kívül töltött nap is csodákra képes. Figyeljünk magunkra, és ha úgy tapasztaljuk, hogy már csak a szabadnapok és hétvégék éltetnek minket, ideje elgondolkodnunk a váltáson.   Válogassunk a legfrissebb lehetőségekközött, vagy keressünk személyre szabott beállításainkalapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, váljunk láthatóvá a munkáltatók számárais.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, nyár, szabadság, feltöltődés