A Forbes magazin cikke szerint gyakran előfordul, hogy azok számára, akik sikeresen túljutottak a telefonos és a HR-essel való négyszemközti személyes interjún, a cég egy hosszú, egész napos "megmérettetést" szervez.

A maratoni interjúnak különösen nagy a tétje, hiszen erre már csak azokat a jelölteket hívják be, akiket komolyan esélyesek az állás elnyerésére. A felvételi van, hogy reggeltől késő délutánig tart, de minimum négy interjún biztos, hogy részt vesz a felvételiző.

Vezetői pozíció esetén 12 interjúra is számíthat a jelölt. Az egész napos elfoglaltság időbeosztás szempontjából a pályázó számára is jó, ha máshol teljes állásban dolgozik vagy vidékről ingázik. A vállalat szintén időt spórol, a maratoni állásinterjú után rendszerint egy héten belül meghozzák a végleges döntést.

Íme 11 tipp arra, hogyan éljük túl a maratoni megmérettetést:

1. Készüljünk fel a lehető legjobban

Töltsünk annyi időt felkészüléssel az interjú előtt, amennyit csak lehet. Ugyanakkor ne számoljunk azzal, hogy nem érnek meglepetések, legyünk rugalmasak.

2. Kérdezzünk rá, mire számíthatunk

Az interjú előtt bátran kérdezzünk rá minden részletre kapcsolattartónknál. Hány emberrel fogunk találkozni? Mi a titulusuk? Milyen témák kerülnek szóba? Lesz esettanulmány? Lesznek csoportos feladatok más jelöltekkel? Ebéd közben is tartani fog az interjú? Részt kell venni a nap végén informális, kapcsolatépítő eseményen?

3. Legyenek történeteink!

Elengedhetetlen, hogy legyen legalább három rövid, de részletes anekdota saját magunkról, amelyet bármikor bevethetünk. A rövid történet legyen mindig egy kihívásról, amelyet sikeresen megoldottunk. Beszéljünk arról, amikor 30 százalékkal növelnünk kellett az eladási adatokat fél éven belül, eközben pedig távoli irodák között ingázni.

Így éljük túl az egész napos állásinterjút!

Fejtsük ki, hogyan oldottuk meg a feladatot, amikor közösségi média kampányt kellett szerveznünk, közben sales hívásokat bonyolítani és belső kommunikációs anyagokat írni. Ha pályakezdők vagyunk és még nem láttunk el önálló feladatot, beszéljünk arról, amikor csapatjátékosként sikeresen hozzájárultunk egy projekthez az egyetemen vagy önkéntesként. 

4. Térképezzük fel a cég szakterületét!

Készüljünk fel rá, hogy szóba kerülhetnek azok a viták és kihívások, amelyek a szakterületünket érintik. Ha az oktatásban szeretnénk elhelyezkedni, jó, ha tisztában vagyunk a közelmúltban történt reformokkal, változásokkal és az ezekhez kapcsolódó közéleti vitákkal. Nem az a cél, hogy markáns álláspontot alakítsunk ki az egyik fél oldalán, hanem az, hogy intelligensen hozzá tudjunk szólni a témához. Térképezzük fel a vállalat versenytársait is és az aktuális híreket, amelyek befolyásolják a piac működését. 

5. Koncentráljunk a pozitívumokra!

Ha az interjúztató egy "meséljen magáról" típusú kérdést tesz fel, egy pozitív hangvételű, egyenes vonalvezetésű választ adjunk, melynek végkicsengése az, hogy mennyire érdekel minket az adott munka. Ha eddig az üzleti életben tevékenykedtünk, de most egy tanári állásra pályázunk, ne bonyolódjunk bele annak magyarázatába, hogy miért keseredtünk meg korábbi karrierünkben és miért döntöttünk úgy,hogy otthagyjuk előző munkahelyünket. Beszéljünk arról, mennyit tanultunk korábbi tapasztalatainkból és ezek hogyan készítettek fel minket arra, hogy kiváló tanárok legyünk.

6. Legyünk jó hallgatóság!

Előfordulhat, hogy történetekkel és kérdésekkel felkészülve lelkesen megérkezünk az állásinterjúra, az interjúztató azonban szinte nem enged szóhoz jutni. A Forbes felidéz egy esetet, amikor a pályázónak egy 45 perces monológ végighallgatása után csupán 15 perce maradt arra, hogy kibontakozzon. Ha ilyennel találkozunk, legyünk figyelmes hallgatóság, mutassunk érdeklődést, majd amikor ránk kerül a sor, reagáljunk az elhangzottakra és legyünk fókuszáltak.

7. Ne számítsunk ebédre!

Az ebédszünet jó alkalom arra, hogy kapcsolatokat építsünk, és informálisan kérdéseket tegyünk fel az interjúztatónak, vagy a cég munkatársainak. Asztaltársaságunkat kérdezzük a karrierjéről és arról, milyen a cégnél dolgozni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ez valójában még a megmérettetés része, vagyis nem engedhetjük el magunkat. Lehet, hogy csak egy pár falatot tudunk majd enni, így jobb, ha a táskánkban tartunk egy üveg ásványvizet és kekszet, amelyet a mosdószünetekben elővehetünk. 

8. Ne jegyzeteljünk!

Az étkezés és az interjúk közben ne jegyzeteljünk. Erre a legalkalmasabb idő, amikor mosdóba megyünk, ilyenkor írjunk fel pár kulcsfontosságú megjegyzést a füzetünkbe. Különösen figyeljünk a vállalatot érintő kihívásokra, ha ezeket megjegyezzük és a beszélgetések során megoldásokat kínálunk, nyert ügyünk lehet. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Gyűjtsük be a névjegykártyákat!

Ha nincs fotografikus memóriánk, nem fogunk minden interjúztató nevére és titulusára emlékezni. Gyűjtsük be a névjegyeket, és ha kell, írjunk fel a hátuljára pár szót, amelyről tudni fogjuk, ki is az illető. 

10. Tartsuk magas szinten az energiánkat!

Bármilyen fárasztó is a maratoni interjú, harcoljunk a fáradtság ellen! Üljünk egyenesen, támasszuk hátunkat a szék támlájához, nevessünk az interjúztató viccein, nézzünk a szemébe és mosolyogjunk. Fejezzük ki lelkesedésünket és izgatottságunkat a munka iránt szóban és testbeszéd által egyaránt. 

11. Írjunk összefoglalót a nap végén!

Hazatérve ne eresszünk le azonnal. Ha rá tudjuk venni magunkat arra, hogy leírunk pár gondolatot az elhangzottakról, a rövid összefoglaló nagy segítségünkre lesz másnap, amikor köszönőlevelet írunk minden egyes interjúztatónak.

Címkék: állásinterjú, munka, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina