Sokaknak vonzó lehet az ellátás megtartása melletti visszatérés a munkába. De vajon milyen munkajogi szabályok alkalmazandóak a visszatérő szülőkre? - tette fel a kérdést dr. Kártyás Gábor munkajogász .

Az egészségbiztosítási törvény módosítása 2014. január 1-jén lépett hatályba. Ebben az áll, hogy a gyermek egyéves kora után nem kizáró ok a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítására, ha a jogosult szülő díjazás ellenében munkát végez. Így nem kell választania a gyermeket nevelő munkavállalónak, hogy az ellátását veszi-e igénybe, vagy visszatér dolgozni. (A gyed extráról bővebben itt olvashat.)

Fontos, hogy ez kedvező változás visszamenőlegesen lépett hatályba, azaz arra is alkalmazni kell, akinek még 2014 előtt állapították meg a gyedet - írja a szakértő a Munkajog.hu oldalán.

A munkaadó köteles visszavenni

Munkajogi szempontból a gyed melletti munkavégzés a következőkkel jár. A gyed idejére igényelt fizetés nélküli szabadság után a munkáltató köteles az eredeti munkaszerződése szerint - azonos munkakörben, munkahelyen - továbbfoglalkoztatni a munkavállalót.

Visszatérési szándékát a munkavállaló 30 nappal korábban köteles bejelenteni. Ha ennél hamarabb kíván munkába állni, a munkáltató ezt is elfogadhatja, mindenesetre nem köteles továbbfoglalkoztatni a visszatérő szülőt, csak a bejelentéstől számított 30 nap elteltével.

 Így dolgozhatunk gyed mellett 

Mikor lehet elbocsátani egy kisgyerekes dolgozót?

A visszatérés szempontjából az egyik legfontosabb szempont, hogy a Munka törvénykönyve (Mt.) csak a gyermekgondozási szabadságon lévő szülőnek biztosít teljes felmondási védettséget. Azaz, ha a kisgyermekes szülő visszatér a munkahelyére, már nem áll felmondási tilalom alatt. Az anyát és a gyermekét egyedül nevelő apát azonban a gyermek 3 éves koráig egy bizonyos felmondási korlátozás még megilleti.

Eszerint a munkáltató a munkavállaló magatartása miatt csak akkor mondhat fel, ha az indok már a rendkívüli felmondást is megalapozná. Azaz csak kirívóan súlyos kötelezettségszegés esetén lehet felmondani a munkaviszonyt.

Ha a felmondás indoka a munkavállaló képességeivel, vagy a munkáltató működésével függ össze, a felmondás előtt a munkáltatót állás-felajánlási kötelezettség terheli. (Vagyis a munkavállaló képességének megfelelő másik munkakört kell ajánlania. Ha nincs ilyen pozíció, vagy nem fogadja el a dolgozó, akkor el lehet bocsátani.)

Gyenge pontok

Nem maradnak tehát védettség nélkül a gyed mellett visszatérő szülők, ám van néhány gyenge pontja ennek a garanciának.

Egyrészt, a védettség elsősorban az anyát illeti meg, furcsa módon az apát csak akkor, ha egyedülálló szülő. A munkajogász szerint nem éppen modern felfogásra vall, hogy a törvény nem a szülők választására bízza, melyikük részesüljön a törvényi védelemben.

Másrészt, a bemutatott szabályok csak nehezebbé teszik a felmondás indokolását, de nem zárják ki, hogy a munkáltató a visszatérés utáni legelső napon felmondjon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmondás időzítése tehát nem, csak az indokolás alapossága vitatható. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb távollét után nem nehéz kimutatnia a munkáltatónak, hogy a munkavállaló eredeti munkaköre már megszűnt, a munkahelyen pedig nincs másik betölthető megfelelő munkakör.

Végül, az új munkakör elfogadásával minden más munkakörülmény is változhat. Például, a munkáltatónak nincs olyan kötelezettsége, hogy az eredeti szerződés szerinti bért garantálja az új munkakör mellett is.

Ennyi szabadság jár

A munkavállaló a visszatérését követő 60 napon belül megkapja a korábbi évekről bent ragadt szabadságát. Ez sok esetben igen komoly mennyiségű szabadság is lehet, hiszen a törvény szerint a munkavállalót a szülési szabadságra és a gyermekgondozási szabadság első 6 hónapjára is megilleti a szabadság. Ez önmagában egy évnyi igénybe nem vett szabadságot jelent. Ha viszont a munkaviszonyt megszüntetik, a fel nem használt szabadságot pénzben kell megváltani.

Részmunkaidőt is kérhet a szülő

A gyermek 3 éves koráig a szülő azt is kérheti, hogy a munkáltató őt az eredeti munkaideje felének megfelelő részmunkaidőben foglalkoztassa. A munkáltató a munkavállaló kérését semmilyen indokkal nem utasíthatja vissza, amíg az a munkaidő felezésére irányul a gyermek hároméves koráig.

A részmunkaidőre áttérést a munkavállaló nemcsak a szerződése szerinti munkakörére kérheti, hanem ha a felajánlott új munkakörben szeretne részmunkaidőben dolgozni, annak sincs akadálya.

E lehetőség mérlegelése kapcsán persze arra is gondolni kell, hogy a munkaidő felére csökkentése a munkaidő mértékével összefüggő díjazások (például a havibér) feleződésével is járnak - hívja fel a figyelmet dr. Kártyás Gábor.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, gyes, gyed extra, állás