Egy állásbörze fő célja, hogy közvetlen kapcsolat alakulhasson ki a cégek és az álláskeresők - akik lehetnek hallgatók, de már végzett szakemberek is - között. Egy állásbörze nemcsak azoknak jelent előnyt, akik munkát keresnek, hanem a vállalatok is megmutathatják magukat, illetve termékeiket.

Nem csupán a diploma előtt álló vagy frissdiplomás hallgatók találhatnak jó álláslehetőségeket az egyetemek és főiskolák börzéin. Sok cég már eleve úgy érkezik ezekre a kiállításokra, hogy nemcsak állások, hanem belföldi és külföldi gyakornoki pozíciók is megbújnak a tarsolyukban.

Íme 5+1 tipp, hogyan készüljünk fel az állásbörzére:

1. Öltözzünk fel szépen!

Nagyon fontos az, hogy milyen az első benyomás rólunk a cég képviselőjében. Ezt a megjelenésünkkel pozitív irányba befolyásolhatjuk. Nem kötelező öltönyt vagy kosztümöt felvenni egy állásbörzére, de mindenki tartózkodjon a mackónadrág-póló összeállítástól.

2. Készüljünk fel a kiállítókból!

Nem szabad csak úgy "beesni" egy állásmustrára. Az állásbörzék honlapján szinte mindig szerepelnek a kiállító cégek. Válasszuk ki a kínálatból azokat a munkaadókat (10-12 céget), amelyeknél szívesen dolgoznánk, ismerjük meg a tevékenységüket, olvassuk el a róluk megjelent cikkeket, böngésszük a honlapjukat (ahol sokszor a vállalat alapelveit, szervezeti felépítését, munkakultúrájának leírását is megtaláljuk).

3. Írjuk meg előre a kérdéseinket!

A legrosszabb kérdések egyike a "Mivel foglalkozik a cég?" vagy a "Mennyit lehet ezzel a munkával keresni?". Ilyen indítással biztosan elvágtuk magunkat. Ha viszont a beszélgetés során kiderül, hogy felkészültünk a cégből, az jó pont lehet.

   Hogyan készüljek fel egy állásbörzére?   

Azt is érdemes kinyomozni, hogy ki képviseli a céget standnál: ha nem egy hostesst küldtek önéletrajzokat gyűjteni, hanem a HR-osztály egyik munkatársát, akkor akár még találkozhatunk is vele a jövőben. Ha a börzén beszélgetésbe elegyedünk a kiállítóval, a későbbi felvételi interjún már hivatkozhatunk erre, megemlíthetjük, hogy "Talán emlékszik rám, már találkoztunk az állásbörzén".

Ha az érdeklődésünk felkészültséget tükröz - mint például "Hallottam, hogy az helyezést értek el a tavalyi XY munkahelyi ranglistában. Ezért is vagyok kíváncsi arra, hogy mit kínálnak a pályakezdőknek" vagy "Olvastam, hogy bővítik a magyarországi call centereik számát. Pontosan kiket keresnek, és hogyan néz ki a felvételi?" -, akkor nőhet az esélyünk.

4. Nyomtassuk ki több példányban az önéletrajzot!

Több példányban nyomtassuk ki az önéletrajzot, készítsünk egy általános bemutatkozó anyagot. Ám ha már előre tudjuk, hogy milyen pozíciókat hirdet a börzén álmaink munkaadója, akkor szabjuk a konkrét állásra az önéletrajzot. Ez jó pont lehet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Tájékozódjunk, mielőtt jelentkezünk!

Ha a börze honlapján a pozíciók nem szerepeltek, akkor is készíthetünk a konkrét állásra önéletrajzok. Hogy hogyan? Egy kétnapos állásbörzén az első napon tájékozódjunk, a másodikon pedig már cégre, pozícióra szabott önéletrajzzal érkezhetünk.

A kiállítók azokat általában megjegyzik, akik jó benyomást tettek rájuk - ha másképp nem, akkor az önéletrajzra feljegyzik, hogy az adott érdeklődőre vissza kell térniük.

+1. Vegyünk részt a felkészítő napokon!

Az állásbörzéken - vagy néha már napokkal, hetekkel a rendezvény előtt - úgynevezett "felkészítő napokat" is szerveznek. Általában itt kérhetünk öltözködési tanácsokat, megmutathatjuk az önéletrajzunkat egy szakértőnek, aki kijavítja a hibákat, kipróbálhatunk egy állásinterjút, pszichológiai teszteket tölthetünk ki, előadásokon és tréningeken vehetünk részt, valamint néha nyereményjátékokat is szerveznek. A börzék honlapján találjuk a programokat.

A Felvi.hu Diplomán túl magazinja összegyűjtötte, hogy hol lesznek állásbörzék 2014 tavaszán. Íme a lista!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, állásbörze, állásinterjú, önéletrajz, pályakezdő, diplomás, felsőoktatás