A The Undercover Recruiter szakértői cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy az állásinterjút megelőző felfokozott, lelkes állapot könnyen letargiába csaphat át, amikor a jelölt nem kap választ, illetve válaszra vár a felvételi után.

Íme az 5 módszer, amivel enyhíthetjük a stresszt és még a sikeres elbírálást is elősegíthetjük:

1. Írjuk meg a köszönőlevelet!

Ha úgy érezzük, hogy nem sikerült jól az interjú, akkor is két napon belül írjunk egy rövid, de tartalmas köszönőlevelet az interjúztatónak. Az e-mailben lehetőségünk van arra, hogy újra összefoglaljuk erősségeinket, illetve ha van valami, amiről a találkozás során nem esett szó, de erősítheti pozíciónkat, akkor arra is kitérhetünk.

Figyeljünk rá, hogy minden esetben külön, kifejezetten az adott vállalathoz és állásinterjúhoz igazodó köszönőlevelet küldjünk ki. A HR-es ugyanis azonnal ki fogja szúrni, ha sablont használunk, vagy olyan általánosan fogalmazunk, hogy abból látszik, hogy nem csak egy helyre használtuk a levelet.

Hogyan éljük túl az állásinterjú utáni időszakot?

2. Ne tűnjünk túl elszántnak!

Lehet, hogy már beadtuk a felmondólevelet előző munkahelyünkön, vagy egyszerűen úgy vagyunk vele, hogy sürgősen munkát kell találnunk, ezeknek azonban nem szabad egyértelművé válnia a munkaadó előtt. Kerüljük az elszántság és az erőszakosság látszatát is, éppen ezért a köszönőlevélen kívül csak akkor keressük az interjúztatót plusz kérdésekkel, ha arra feltétlenül szükség van. 

3. Válaszoljunk időben!

Ha a köszönőlevelet kiküldtük, hátra dőlhetünk és lazíthatunk, de előfordulhat, hogy az interjúztató még ez előtt, vagy pár nappal az interjú után megkeres minket. Bármikor kapunk is levelet a HR-estől, fontos, hogy az e-mail érkezését követő pár órán belül válaszoljunk, de 24 óránál többet semmiképpen se várjunk vele. Ez még akkor is igaz, ha maga az interjúztató nem biztos, hogy be fogja tartani az 1 munkanapon belül történő válaszadás szabályát.

4. Ne lelkesítsük túl magunkat!

Bármilyen tökéletesnek tűnik is a munka, vigyázzunk rá, hogy ne építsünk ki a fejünkben túlzott elvárásokat a lehetőséggel kapcsolatban. Készítsük fel magunkat arra az esetre, ha nem járunk sikerrel és nem minket választanak az adott pozícióra. Tartsuk kordában lelkesedésünket és idegességünket, ne engedjük, hogy minden gondolatunk azon járjon, hogy mikor kapunk választ a munkaadótól. Különítsünk el bizonyos idősávokat, amikor ellenőrizzük a leveleinket, és folytassuk tovább az állásajánlatokra való jelentkezést. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Fogadjuk a visszautasítást pozitívan!

Amennyiben negatív választ kapunk, vagy pár hét elteltével sem érkezik válasz a munkaadótól, fogadjuk emelt fővel a visszautasítást. Írjunk egy levelet, melyben megköszönjük a lehetőséget, és kérjük, hogy tartsák meg önéletrajzunkat arra az esetre, ha új álláslehetőség adódik a cégnél. Ha még nem történt meg, kérjünk visszajelzést az interjúval kapcsolatban, ez sokat segíthet abban, hogy a jövőben miben kell még fejlődnünk. Semmiképpen se tekintsük személyes visszautasításnak, ha a választás nem ránk esett, inkább nyissunk új lehetőségek felé. 

Címkék: állásinterjú, felvételi, toborzás, HR, köszönőlevél

Szemlézte: Fogas Krisztina