A Forbes magazin szakértője szerint az álláskeresés során mindannyian szembesülünk azzal, hogy a felvételiztető vagy a HR-es valamilyen indokkal elutasítja, vagy elhalasztja a válaszadást arra a kérdésünkre, hogy "mi lett az állásinterjú eredménye".

Az is előfordulhat, hogy bizonyos megjegyzések alapján arra a következtetésre jutunk, hogy rendkívül esélyesek vagyunk, végül kiderül, hogy félreértettük. A HR-hazugságok közé tartozik még az is, ha főnökünk bizonyos előrelépési lehetőségekkel hiteget minket. Az is előfordulhat, hogy olyan biztató információt kapunk egy másik vállalat illetékesétől, ami miatt a jelenlegi állásunk feladását fontolgatjuk.

A Forbes magazin szerint legyünk résen, ha az alábbi 5 hazugság egyikét halljuk:

1. hazugság: "Jelenleg még dolgozunk a munkaköri leíráson, a felelősségi körök megállapításán és a fizetési feltételeken."

A vállalatok számára nincs nagyobb időveszteség és felesleges energiapazarlás annál, mint amikor a HR-eseket úgy kérik jelöltek interjúztatására, hogy közben maguk sincsenek tisztában azzal, hogy kire és hol van szükségük. Ennek alapján a fenti mondat bizonyosan hazugság.

Hazudnak nekünk álláskeresés közben

Mi áll a háttérben?

A vezetők körében valószínűleg nincs egyetértés arról, hogy mi lenne az új munkatárs feladata. Az is előfordulhat, hogy valaki a felső vezetésből nem ért egyet a pozíció meghirdetésével, vagy aggályai vannak a beosztással vagy a fizetéssel kapcsolatban. Bármelyik áll is a háttérben, nem egy jól működő szervezet benyomását kelti.

Mit tehetünk?

Köszönjük meg az információt, és jelezzük, hogy szívesen visszatérünk a témára, amennyiben, aktuálisabbá válik. Jelen pillanatban azonban nincs értelme egy olyan lehetőségről tárgyalni, amelynek a körvonalai még nem rajzolódtak ki.

2. hazugság: "Határozottan Ön lenne a választottunk az állásra, de egy belső munkatársunk is komolyan érdeklődik a pozíció iránt."

Mi áll a háttérben?

A szakértő szerint ebben az esetben időt kérnek a döntéshez, amely annak a jele, hogy nem túlságosan hozzáértőek. Minden HR-menedzsernek kötelessége ugyanis, hogy felismerje a szervezeten belüli lehetséges jelölteket, mielőtt külsősök számára meghirdeti az állást. 

Mit tehetünk?

Válaszoljuk azt, hogy ebben az esetben kiszállunk a versenyből, hiszen nem akarunk egy megbízható munkatárs előléptetési lehetőségének akadálya lenni.

3. hazugság: "Sajnos a cég elnöke családi okok miatt nem tud részt venni az Önnel tervezett interjún, így kénytelenek vagyunk minimum 3 héttel elhalasztani."

Mi áll a háttérben? 

A cégvezetők valószínűleg életük során valóban szembesülnek váratlan családi helyzettel 1-2 alkalommal, a pályázók azonban túl sűrűn hallják ezt a kifogást. Amikor az interjúfolyamat utolsó fázisában a felső vezetés egyik tagjával betervezett interjút hirtelen lemondják, annak szinte biztos, hogy nem családi ok áll a hátterében. Az illető valószínűleg kényelmetlenül érzi magát és szeretné elkerülni az interjúszituációt, ezért halogatja a találkozást. 

Mit tehetünk?

Fogadjuk el a halogatást és érdeklődjünk, hogy 3 hét múlva milyen időpontban lenne megfelelő az interjú.

4. hazugság: "A pszichológiai teszt, a drogteszt és az írásteszt teljesen normál eljárások a kiválasztás során, és az Ön érdekeit szolgálják."

Mi áll a háttérben?

A fent említett eljárások azért kerültek be a kiválasztási folyamatba, mert az őket áruló cég elég hatékony volt, és meggyőzte a vállalat HR-eseit, hogy szükségük van ezekre a tesztekre, ha meg szeretnék találni a legjobb jelöltet. A valóság az, hogy minél komplikáltabb és embertelenebb a kiválasztás, annál nagyobb az esélye, hogy a valódi tehetségek úgy döntenek, hogy nem akarnak egy olyan vállalatnál dolgozni, ahol Godzilla módszereit alkalmazzák.

Mit tehetünk?

Döntenünk kell, hogy mennyire szeretnénk elnyerni a meghirdetett állást. Tisztában kell lennünk azzal, hogy azok a vállalatok, akik bántó és olykor megalázó módszereknek vetik alá a jelölteket, nem a leghumánusabbak a későbbiekben sem.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. hazugság: "Ha felvesszük, Ön lesz a változás motorja a cégnél. Az igazgatóság mindenben támogatni fogja munkáját."

Mi áll a háttérben?

Azok az igazgatók, akik nem képesek arra, hogy rávegyék saját magukat és a vállalatot a legfontosabb változtatások végrehajtására, előszeretettel vesznek fel "változtató ügynököket", akiket aztán majd pajzsként odatarthatnak a záporozó nyílvesszők elé. Ha a főnök valóban változtatást akarna, akkor hozzáértő vezetőket venne fel. És nem tenne úgy, mintha egy új munkatárs kellene azokhoz a reformokhoz, amelyek végrehajtása az ő feladata lenne.

Mit tegyünk?

Kérdezzünk rá, hogy mi az elképzelése, és tudna-e mondani egy példát arra, hogyan fog működni ez a gyakorlatban.

Címkék: álláskeresés, hazugságok, HR, állásinterjú

Szemlézte: Fogas Krisztina