A CareerBuilder legfrissebb felmérése szerint a munkáltatók majdnem 49 százaléka már az állásinterjú első 5 percében eldönti, hogy a jelölt alkalmas-e az adott pozícióra, de 15 percen belül a HR-esek 89 százaléka már biztos elhatározásra jut, hogy az illetőt érdemes-e felvenni.

Ennyi idő alatt a legtöbb esetben még a "Meséljen magáról!" és a többi, bevezető kérdésen sem jutnak túl. Mi az tehát, ami alapján a HR-esek döntenek? A Careerbuilder 2000 toborzási és kiválasztási szakember megkérdezésével készített kutatása szerint a jelöltek számos olyan hibát követnek el, melyeknek nincs köze a szóbeli megnyilatkozáshoz, mégis katasztrofális következményekkel jár a róluk kialakított kép megalkotásakor. A munkáltatók szerint a felvételizők a legalapvetőbb bakikat követik el a legtöbbször.

Íme a viselkedési lista, mely a jelöltek vesztét okozza még akkor is, ha egyébként jó válaszokat adnak a feltett szakmai kérdésekre:

Ezt ne tegyük az állásinterjún!

A testbeszédet szintén figyeli a felvételiztető, hiszen ezek sokszor többet árulnak el az illetőről, mint a kimondott szavak. Íme a legtipikusabb hibák, amelyeket a jelöltek elkövetnek:

Ezt ne tegyük az állásinterjún!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Címkék: álláskeresés, kiválasztás, hibák, testbeszéd, állásinterjú

Szemlézte: Fogas Krisztina