Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyomorgörcs vasárnap esténként, álmatlan forgolódás éjszaka, majd hétfőn elkezdődik az öt napig tartó pokol, amiből alig két napra lélegezhetünk fel. Már többször elképzeltük a pillanatot, amikor átnyújtjuk felmondásunkat felettesünknek, a valóságban azonban mégsem cselekszünk. Vajon mi tart vissza bennünket?

Pofon egyszerű, vagy mégsem?

Talán ismerős a helyzet, amikor családunkkal vagy barátainkkal a munkánkról beszélgetünk, és fásultságunkat, motiválatlanságunkat, a főnökünkkel való megromlott viszonyunkat, vagy a monoton feladatainkat hallva azonnal nekünk szegezik a kérdést: miért nem mondasz fel? A megoldás logikusnak tűnik, hiszen az indokaink adottak, mindössze elő kell készítenünk a felmondásunkat, összeszedni a bátorságunkat, közölni főnökünkkel a döntést, és a felmondási idő letelte után szabadok vagyunk. A helyzet azonban többnyire nem ilyen egyszerű, ugyanis a felszabadítónak tűnő elhatározás komoly következményeket vonhat maga után, amelyek bizony félelmet kelthetnek bennünk. Lássuk, mi mindent ajánlott mérlegre tennünk!

Ezt mérlegeljük, mielőtt felmondunk - felmondás, álláskeresés, motiváció

Pro és kontra

Tisztázzunk magunkban, akár fel is jegyezve, hogy felmondás esetén mivel kell számolnunk. Amennyiben nincs kilátásban egy új lehetőség, elképzelhető például, hogy néhány hónap múlva anyagi nehézségeink adódnak, ráadásul egy hézag is keletkezik az önéletrajzunkban. Ha csak rövidebb időt töltünk el egy munkahelyen, az rossz fényt is vethet ránk, megbízhatatlannak is bélyegezhetnek bennünket a jövőben, ami nagyban megnehezítheti a sikeres álláskeresést. Sokak a felmondást kudarcként értelmezik, amihez gyakran erős szégyenérzet is párosul, különösen akkor, ha a környezet sem igazán támogató.

Miután felsoroltuk az összes lehetséges ellenérvünket, rangsoroljuk őket, melyik jelenti számunkra a legnagyobb nehézséget, kihívást. Ezután pedig nézzük meg a másik oldalt is, vagyis hogy mi mindent nyerhetünk a kilépéssel: megszabadulhatunk a nyomasztó érzéseinktől, az alvásproblémáinktól, esetleg egyéb egészségügyi panaszainktól, amit a helyzet idézett elő. Lehetőségünk nyílik egy olyan munkát találni, ahol nemcsak jól érezzük magunkat, de meg is becsülnek bennünket, sőt, akár még a szimpatikus kollégák társaságát is élvezhetjük. Magasabb lehet a fizetésünk, vagy épp több a szabadidőnk, amit a családunkkal vagy a kedvenc hobbinkkal tölthetünk el. Esetleg olyan karriercéljaink is megvalósulhatnak, amelyekről a jelen körülmények között már teljesen lemondtunk.

A felszabadító terv

Miután átgondoltuk helyzetünket, két út áll előttünk. A félelmeink súlyától és valóságosságától függően dönthetünk úgy, hogy maradunk, és néhány változtatást eszközölve megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni aktuális munkánkból, ekkor azonban fennáll annak a veszélye, hogy ha némi javulást sikerül is elérnünk, végeredményben minden marad majd a régiben. A másik választásunk, hogy a távozás mellett tesszük le a voksunkat, és ehhez kidolgozzuk azt a megvalósítható tervet, amellyel minimalizálhatjuk a döntés kockázatát.

Ismerve körülményeinket, anyagi helyzetünket, határozzuk meg azokat a lépéseket, amelyeket szükséges megtennünk ahhoz, hogy a váltás tényleg sikeres legyen, és tűzzük ki azt az időpontot, amit reálisnak tartunk a felmondáshoz. Elhatározhatjuk például, hogy három hónap múlva lesz ez esedékes, addig félre tudunk tenni annyi pénzt, hogy néhány hónapig fedezzük kiadásainkat, akár bevétel nélkül is. Emellett kezdjük el az álláskeresését is, erre vonatkozóan is adjunk magunknak határidőket, célokat: például hogy mihamarabb feltérképezzük a piaci helyzetet, a szakmánkban jellemző béreket, és legalább heti három álláspályázatot kiküldünk, miközben felélénkítjük szakmai kapcsolatainkat is. Tervünket megoszthatjuk egy segítő barátunkkal is: ha rendszeresen számon kéri rajtunk, hol tartunk épp, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk elakadni. Maradjunk következetesek, hiszen ha így teszünk, a felmondást valódi sikerélményként könyvelhetjük el, és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságainkat reális lehetőségekké formálhatjuk.

Kövessük a fenti lépéseket, legyünk türelmesek és kitartóak. Lehetséges, hogy a tervezettnél sokkal rövidebb idő alatt megtaláljuk azt a munkát, amely tényleg nekünk való! Mihamarabb frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak! Tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: felmondás, álláskeresés, munka, munkahely, motiváció