Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A vállalati kultúra összetett dolog, és a munkáltatók sokszor nem számolnak vele, hogy az utóbbi évtizedben igencsak felerősödött a digitális kommunikáció, ami azt eredményezi, hogy a munkavállalók már sokkal jobban informáltak, könnyen össze tudják hasonlítani helyzetüket másokkal, és jobban el tudják helyezni a céget is ezen a képzeletbeli palettán.

A mobiltelefonjukon könnyen új munkahely után nézhetnek, illetve sok esetben fejvadászok is megkereshetik őket egy-egy jobb ajánlattal. A lehetőségek tárháza végtelennek tűnik, és valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók többsége már akkor sem tolerál egy rossz vállalati kultúrát, ha neves, nemzetközi cégről van szó. 

Íme a jelek, amelyek már ott lehetnek a vállalati kultúrában és csak idő kérdése, hogy a legjobb embereink elvesztésével járnak majd!

1. A munkáltatói márkaépítés elhanyagolása

A megelőzés a legjobb orvosság – szól a mondás, és ez nem lehetne aktuálisabb a vállalatok esetében sem. A kiváló munkaerő megtalálására és megtartására kidolgozott stratégiával kell rendelkeznünk. A legjobb vállalatok erőteljes lépéseket tesznek, és nem sajnálják az időt és a pénzt a munkáltatói márkaépítésre, valamint arra, hogy megtartsák és fejlesszék őket.

A legjobb munkavállalókat folyamatosan képezni és motiválni kell, mert tudják, hogy nem kell eltűrniük az irreálisan hosszú munkaidőt vagy a nem megfelelő munkahelyi környezetet. Ha arra számítunk, hogy a kezdeti lelkesedés és feltételek a cégnél tartják a munkatársakat, meglepetések fognak érni bennünket. Folyamatosan törődnünk kell a munkavállalók karrierfejlesztésével és inspirálásával, hogy a folyamatosan érkező új opciók ne térítsék le őket a nálunk megkezdett útról. 

Ezért mondanak fel a munkavállalók

2. Inkompetens vezetők

A távozó munkavállalók 90 százalékban a rossz főnököt nevezik meg, mint döntésük okát, és ezen nem is csodálkozhatunk. Hiába a jó fizetés, a nagyvonalú juttatások vagy a munkahelyi baráti kapcsolatok, ha napi szinten a közvetlen vezető az őrületbe kergeti legjobb embereket.

Előfordulhat, hogy a menedzserek stílusa nincs harmóniában a munkavállalóval, az esetek többségében azonban inkább arról van szó: az illető rosszul méri fel, hogy reálisan mennyi idő alatt lehet elvégezni egy-egy munkát, vagy más, lehetetlen elvárásokat állít a kollégák felé. 

3. A munkamániások felmagasztalása

A vezetők, akik piedesztálra állítják a folyton túlórázó, folyamatosan elhavazott munkatársakat, pont azokat a dolgozókat riasztják el, akik jól osztják be az idejüket és nagyfokú szakmai kompetenciával és realitásérzékkel rendelkeznek. Ha a szorgalmas munkavállaló azt látja, hogy a főnök előtt csak a hétvégén is munkát végző, ebédszünetet kihagyó kollégának van értéke, akkor távozni fog.

Ha nem a munkavállaló jóléte és teljesítménye az, ami alapján megítéljük a kollégákat, akkor rossz úton járunk. Éreztessük a dolgozókkal, hogy az ő érdekük a vállalat érdeke is. Csak a kiegyensúlyozott, elégedett, pihent munkavállaló képes ugyanis kiváló teljesítményt nyújtani.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, felmondás, főnök, vezető, feladatok