Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor egy jelölt pozícióra való alkalmasságát vizsgáljuk, akkor kulcsfontosságú, hogy a CV mögött lássuk a tényeket és számokat. Az adatok kontextust adnak az általános kifejezéseknek és állításoknak, nélkülük az önéletrajzban foglaltak csak üres szavak, amelyek szabadon értelmezhetőek. Például két jelölt is beszélhet „csapatvezetésről” az önéletrajzban, de nem mindegy, hogy egy kétfős, vagy egy kétszáz fős csapatot vezettek, és ez alapján természetesen nem lesznek alkalmasak ugyanarra a pozícióra.

Ha nem találjuk az adatokat a CV-ben, akkor legkésőbb a felvételi beszélgetésen kérdezzünk rájuk, különben kulcsfontosságú információkról maradhatunk le a jelöltekről. Az önéletrajzban található számok segítségével ráadásul összehasonlíthatóvá válnak a pályázók, így sokkal megalapozottabb döntést tudunk hozni arról, hogy kit hívjunk be állásinterjúra, vagy kit vegyünk fel a céghez.

Íme, néhány tipp arra, hogy hol és mit érdemes számokkal „alátámasztani”:

Pénzügyek

Még a nonprofit cégek is pénzből gazdálkodnak, a profitorientált vállalatokról nem is beszélve. Ha valódi betekintést szeretnénk nyerni abba, hogy egy-egy jelölt sikeres volt-e a múltban, nézzük meg, mit adtak hozzá anyagilag korábbi munkahelyeik előrehaladásukhoz. Van úgy, hogy ez a szempont nem értelmezhető, de a legtöbb esetben az alábbi három kérdéskörben akadhatnak értékes számok:

Kezelt költségvetést?
Mindegy, hogy egy egyszerű közösségi média kampánnyal vagy egy nagy volumenű projekttel kapcsolatban kellett pénzzel gazdálkodniuk, önmagában a tény, hogy pénzügyi felelősséget vállaltak, pozitív jel. A költségvetés nagysága pedig jól mutatja majd, hogy mennyire komoly a pályázó és mit lehet rábízni. Kérdezzünk rá a részletekre!

Spórolt a cég számára pénzt?
Bármilyen költségcsökkentésre irányuló indítvány vagy program, amit a jelölt a korábbi munkahelyein vezetett vagy támogatott, értékes jelzője lehet annak, hogy mennyire motivált és mennyire praktikus gondolkodású.

Generált bevétel?
Ez nem csak a sales vagy marketing munkatársak esetében releváns kérdés. Ha azt látjuk az önéletrajzban, hogy az illetőnek olyan ötletei vagy megoldásai voltak, melyek profitot hoztak a cégnek, akkor az egyértelműen arra mutat, hogy az illető értékes munkaerő.

  Ezeket a számokat kell keresnünk az önéletrajzban  

Idő

Az idő az egyik legfontosabb erőforrás mind a cégek, mind az egyének számára. A jó időgazdálkodás tehát egy jel arra, hogy az illető produktív. Ez az, amit viszonylag nehéz az önéletrajz alapján megítélni, de ha figyelünk, erre is rájöhetünk:

Képes elköteleződni?
Nemcsak az számít, az illető milyen gyorsan dolgozik, hanem az is, hogy mennyi időt tölt el nálunk. Vegyük intő jelnek, ha a jelölt önéletrajza tele van 1-1,5 éves időszakokkal és már nem pályakezdő.

Képes időt spórolni?
Nézzük meg, hogy rendelkeznek-e olyan készségekkel, amelyek lerövidíthetnek munkafolyamatokat, például profizmus az Excel táblázat kezelésében. Jó jel, ha az illető olyan munkamódszert vezetett be, vagy olyan ötletei voltak, amelyekkel időt spórolt a vállalatnak.

Betartja a határidőket?
Figyeljünk fel rá, ha az illető határidő előtt végez a munkáival. Ha ez nem derül ki a CV-ből, de kiváló időgazdálkodást említ az önéletrajzban, akkor kérjük meg, hogy említsen példákat erre.

Földrajzi távolság

Az, hogy a jelölt munkájának milyen földrajzi hatósugara van, hatékonysága milyen széles körben gyakorol hatást, fontos döntési szempont lehet.

Mekkora területet fed le a munkájával?
Van, aki egyetlen városra koncentrál és arra a piacra szakosodott, mások több régiót és akár kontinenseket is lefednek. Egyik sem jobb, mint a másik, de nyilvánvalóan teljesen más pozícióra alkalmasak. Ezek is számok, amelyekre rá kell kérdeznünk. A kapcsolatrendszer földrajzi hatótávolsága szintén egy olyan adat, amely sokat elárul arról, hogy az illető mennyire ismert az iparágon belül. Kérdezzük meg, hány ügyféllel dolgozott és hány kilométeres körzetet fedett le?

Százalékok

Végezetül meg kell említeni, hogy habár a számszerűsíthető adatok nagyon fontosak, bizonyos esetekben inkább a százalékok lesznek mérvadóak. Ezek nélkül az arányszámok nélkül akár félrevezetők is lehetnek az adatok. Például egy 100 ezer Ft-os spórolás nem tűnik soknak egy több tízmilliós költségvetésben, de egy 150 ezres keret esetén már óriási dolog.

Kérjünk számokat az alábbi kérdésekben, mert jól mutatják, hogy az illető hogyan teljesít ahhoz képest, amilyen elvárásokat megfogalmaznak vele szemben.

Mennyivel teljesítették túl a megszabott célszámot?

Egy sales munkatárstól ne arra legyünk kíváncsiak, hány forinttal hozott többet a vállalatnak a kötelezően elvártnál, hanem arra, hogy ez hány százaléka volt az elvártnak.

Milyen arányú növekedést és csökkenést értek el?

Ha konkrét szám és százalékos arány között kell dönteni, akkor a jelölt azt fogja feltüntetni, ami számára előnyösebb. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ezért mindig kérdezzünk rá a százalékra is, mert 150%-os növekedést elérni a céges közösségi oldal követőinek számában nem olyan nagy teljesítmény, ha az adott oldal még csak 2 hete létezik. Ugyanezt megtenni egy több éve létező vállalati oldal követőinek számával már figyelemreméltó teljesítmény.

 

Ha még keressük a megfelelő munkatársakat, a Profession.hu csapata lehet segítségünkre egy adott pozíció optimális jelöltjeinek kiválasztásában, legyen szó a legifjabb korosztály tagjairól, vagy tapasztaltabb munkavállalókról. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Ráadásul adatbázisunkban több százezer önéletrajz is rendelkezésre áll, amely naponta közel 400 további önéletrajzzal bővül! Ha jelöltként szeretnénk minél biztosabbra menni, adjuk be jelentkezésünket a Profession.hu-n meghirdetett több mint 100 pénzügyi pozíció egyikére már ma!Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

  A Profession.hu Instagram oldala