Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Stresszinterjút általában olyan esetekben alkalmaznak, amikor a pozícióra kifejezetten jellemzőek a frusztráló, váratlan helyzetek. Ilyenek lehetnek például a vezetői, üzletkötői vagy ügyfélszolgálatos munkakörök. A feszült hangulat célja, hogy kizökkentse a pályázót a komfortzónájából, és annak kiderítése, hogyan teljesít nyomás alatt, milyen a konfliktuskezelő képessége, kommunikációs készsége és mennyire stabil érzelmileg – foglalja össze a módszer lényegét Répáczki Zita, karrier-tanácsadó.

Kekec interjúztató

A szakember szerint az interjúztató személye azonnal árulkodó. A beszélgetés során ugyanis a kérdező meglehetősen kellemetlen személyiségnek tűnik. Kérdéseivel és válaszaival is a feszültség fokozása a célja. Gyakran vág az interjúalany szavába, vagy egyáltalán nem figyel a válaszra. Testbeszéde flegma, arckifejezése unott, előfordulhat, hogy az interjú közben olvas, firkál, vagy a telefonját nyomkodja. Kritikus megjegyzéseket is elejthet a jelölt ruházatára, frizurájára vonatkozóan.

Ez bizony stresszinterjú! - álláskeresés, állásinterjú, munka

Kényes kérdések

A stresszinterjún általában egymást követik az össze nem függő témák, és elhangozhatnak kényes kérdések is, akár politikai, vallási, szexuális hovatartozást feszegetve. A tempó általában nagyon gyors, a válaszadásra nem jut elegendő idő. Nem ritka, hogy a kérdező becsmérli vagy megkérdőjelezi az elhangzott válaszokat („Csak ennyi, semmi több?”; „Ezt komolyan gondolja?”), magyarázkodásra késztetve ezzel az alanyt – hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

Nézzük azokat a provokatív kérdéseket, amelyek valószínűleg elhangzanak a beszélgetés során:

-  Korábbi főnöke milyen negatívumokat említene Önnel kapcsolatban?

-  Melyek azok a tulajdonságai, amelyeket kifejezetten szégyell?

-  Az Ön modorával hogy tudott eddig sikereket elérni?

-  Meséljen néhány helyzetről, amelyet nem tudott megoldani!

-  Milyen embertípusokkal képtelen kijönni?

-  Mi annak az oka, hogy eddig nem sikerült kiemelkedő eredményt elérnie?

-  Mennyire fontos Önnek a pénz?

-  Mit tenne meg egy jól fizető állásért?

A jó reakció

A legfontosabb, hogy átlássunk a helyzeten, és higgadtak maradjunk – tanácsolja a szakértő. Tekintsünk úgy a beszélgetésre, mint egy szituációs gyakorlatra, és reagáljunk hideg fejjel, így tehetünk tanúbizonyságot arról, hogy valóban nekünk való ez a stresszes feladatkör. Válaszoljunk barátságosan a legkellemetlenebb kérdésekre is. Ha félbeszakítja mondandónkat az interjúztató, udvariasan jegyezzük meg, hogy szeretnénk mg néhány gondolatot elmondani a témában. Ha úgy érezzük, illetlen kérdést szegeztek nekünk, kedvesen utasítsuk vissza azokat. Amennyiben csak a kudarcainkat firtatják, a válaszok után bátran említsük meg az odavágó sikereinket is.

Az interjú végén az interjúztató mindig szán időt a feszültség levezetésére: elnézést kér a zavarba ejtő kérdések miatt, és elmondja, hogy az udvariatlanság nem a személyünknek szól, hanem a megpályázott pozíció jellege kívánta meg ezt a módszert.

Jegyezzük meg a fentieket, és készüljünk fel egy esetleges rossz hangulatú állásinterjúra is. Ha még keressük a számunkra megfelelő munkakört, figyeljünk a legfrissebb lehetőségekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését! Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, vagy próbáljuk ki a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, stressz, munka, karrier