Az állásinterjún, de már akár a jelentkezés benyújtásánál felmerül a kritikus kérdés, amikor a munkaadó tudni akarja, milyen elképzelésünk van a fizetéssel kapcsolatban. Nem ritka, hogy a jelölteknek közvetlen felteszik a kérdést és arról érdeklődnek, mennyi volt a keresetünk az előző munkahelyen.

A volt munkahelyen keresett összeg pontos megadása a lehető legrosszabb stratégia, a pályázók nagy része mégis elköveti ezt a hibát a kiválasztási folyamat egy pontján - írja a Forbes magazin elemzésében. Emögött az a téves elképzelés áll, hogy a munkaadónak joga van tudni az illető fizetéstörténetét. A valóságban ennek az érzékeny információnak a bevallására senki nem kötelezhető.

Ez az állásinterjú leghalálosabb kérdése!

Ha a korábbi fizetésünk pontos összegének megadásával már azelőtt "beárazzuk magunkat", hogy az állást felajánlották volna nekünk, számoljunk azzal, hogy később nagy valószínűség szerint nehezen fogunk tudni a bemondott összegen (felfelé) változtatni.

Ne feledjük, hogy a munkaadó célja, hogy a lehető legjobb szakembert a lehető legalacsonyabb összegért foglalkoztassa.

Íme 3 ötlet, hogyan célozzuk meg az álomfizetést akkor is, ha korábban kevesebbet kerestünk:

1. Fizetési összeg helyett fizetési célkitűzést adjunk meg

Amennyiben az álláshirdetésben külön kérik, hogy korábbi fizetési történetünket is mellékeljük, adjunk inkább meg fizetési célkitűzést, amelyet a konkrét állás esetében reálisnak tartunk. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a HR-es, aki valószínűleg egymás után nyitja meg a dokumentumokat, nem fog első ránézésre különbséget tenni múltbeli fizetési összeg és a jövőre vonatkozó fizetési elvárás között. Ez arra az esetre vonatkozik, amikor az általunk megadott összeg többé-kevésbé a munkaadó által elképzelt kategóriába esik. 

A legjobb, ha a kísérőlevélben megemlítjük: "Ennek a marketing asszisztensi pozíciónak az esetében az XY fizetési sávra koncentrálok."

A Forbes szakértője kiemeli: fontos, hogy tudjuk, hogy milyen összeget kérhetünk egy-egy állás esetében és ennek meghatározására ne az álláshirdetések szövegeire támaszkodjunk. Nézzünk körül a piacon és szerezzünk információt arról, hogy az adott vállalatnál mi a jellemző. 

2. Hivatkozzunk az (előző) munkáltató érdekeire

Amikor az interjú során hirtelen azzal szembesülünk, hogy direkt nekünk szegezték a rettegett kérdést, jó, ha előre átgondolt válasszal készülünk. Íme egy minta párbeszéd:

HR-es: Mennyi volt a fizetése XY vállalatnál?
Jelölt: Az álláskeresésnek ebben a szakaszában a Z fizetési sávban keresek lehetőségeket.
HR-es: Rendben, tehát a cél a Z fizetési sáv, de mennyit keresett korábban?
Jelölt: A cég, ahol dolgoztam, nagyon komolyan veszi a titoktartást és az érzékeny információk bizalmas kezelését, biztos vagyok benne, hogy ezt Önök is nagyra értékelik. Hasonló elv alapján nem osztanám meg a fizetésem összegét másokkal abban az esetben sem, ha itt dolgoznék.

Ha úgy látjuk, hogy az interjúztató továbbra sem engedi el ezt a témát, az egy figyelmeztető jel, melyet nem árt komolyan vennünk - írja a Forbes. Ha a munkaadó nem tudja a tehetségünket meghatározni a benyújtott pályázat és a személyes beszélgetés alapján, akkor komolytalan, vagy őszintétlen vállalattal van dolgunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Fordítsuk meg a kérdést!

Amennyiben bővebb magyarázatot kérnek arra, miért nem vagyunk hajlandóak a témáról konkrét számokban beszélni, válaszolhatjuk az alábbiakat:

enlightened "Természetesen minden cég és helyzet más, ezért amikor erre, vagy hasonló pozícióra pályázom, számomra a Z fizetési kategória az, ami egy viszonyítási pont és az egyik legfontosabb információ. Biztos vagyok benne, hogy Önök sem éreznék magukat kényelmesen, ha arra kérném Önöket, hogy osszák meg velem saját, illetve a részleg dolgozóinak pontos fizetését. Ezért nem is lehet Önöket hibáztatni, hiszen semmi közöm nincs hozzá. Hasonló logika alapján az én keresetem összege sem fontos a beszélgetésünk szempontjából, különösen, hogy a fizetési célkitűzésemet már tudják."

Címkék: állásinterjú, fizetés, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina