A nemzetközi cégek az idén 3,7 százalékkal emelték a béreket magyarországi érdekeltségüknél, ez ugyanakkor jóval elmaradt a 2014 végén előre jelzett 5 százalékos mértéktől - derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési tanulmányából. A vezérigazgatók és ügyvezetők éves jövedelme az idén átlagosan 20,4 millió forint volt, míg a fizikai és szakmunkások mintegy 2,3 millió forintot kerestek. Budapesten a bérek 22 százalékkal magasabbak, míg a Dél-Dunántúlon 14 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál.

Átlagosan 2,6 százalékkal nőttek a bérek 2015-ben a Hay Group tanácsadó cég bérpiaci felmérése szerint. Idén alig 0,3 százalékos lesz az infláció, és ha ez megvalósul, akkor év végéig 2,3 százalékos reálbér-növekedés realizálódik Magyarországon - olvashatjuk a lapunknak eljuttatott közleményükben. Az ipari vállalatok idén is átlag feletti fizetésemelést adtak dolgozóiknak, 

Ennyivel emelkedett az átlagkereset

4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az októberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrisseb, 2015. január-októberre vonatkozó adataiban.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 243 600 forint volt.

Ennyi volt a fizetésünk az idén

4,2 százalékkal nőtt reálbér

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 159 500 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 400 forintra becsülhető a KSH szerint.

A fogyasztói árak 0,2 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett.
A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek - 0,2 százalékponttal - kisebb ütemben emelkedtek, mint a keresetek.

A GKI 2015-2016-os előrejelzése szerint az idén a reálkereset a gyorsuló bérkiáramlás és továbbra is eltűnt infláció miatt a tavalyinál gyorsabban, 4 százalékkal bővül. A reáljövedelem a gazdaságkutató szerint 2,8 százalékkal emelkedik 2015-ben.

34 hónapja töretlenül nő a reálbérek mértéke Magyarországon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt: óriási jelentősége van annak, hogy a magyar gazdaság működik, a vállalkozók fejlesztenek, amihez szakemberekre van szükség. Néhány hónapja már 4 millió felett van azon foglalkoztatottak száma, akik az elsődleges munkaerőpiacon tudnak elhelyezkedni - tette hozzá. Jó hírnek nevezte, hogy az idén az első tíz hónapban folyamatosan emelkedtek a keresetek, illetve a foglalkoztatottak száma is nőtt.

Ennyi volt a fizetésünk az idén

A legjobban és legrosszabbul keresők

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (490 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).

Az iparban 4 százalékkal voltak magasabbak a keresetek, mint tavaly októberben, az építőiparban pedig 7,7 százalékos volt a növekedés - írja a távirati iroda. A feldolgozóiparon belül a számítógépeket és elektronikai cikkeket gyártók fizetése 7 százalékkal emelkedett, a járműgyártásban 6,6 százalék volt a növekedés. A költségvetési szférában a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén dolgozók bére 12,8 százalékkal nőtt, az oktatásban 7,5, a humán egészségügyi ellátásban 5,1 százalékkal volt magasabb a fizetés.

A LEGJOBBAN FIZETŐ ÁLLÁSOKAT ITT TALÁLJUK!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része - mintegy 186 ezer fő - az adó- és járulékváltozások miatt bekövetkezett jövedelemcsökkenés kompenzációjaként átlagosan 9600, illetve 9300 forintot kapott.

A kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 4 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,1, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 5,2, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,8 százalékkal nőttek a keresetek. (185 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként.)

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 256 200 forint volt. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt. A munkajövedelem 3,9 százalékkal volt magasabb.

 

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, fizetés, bér, jövedelem, statisztika