Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2008-ban még "csak” 10,39 milliárd forintot küldtek haza a külföldön dolgozó magyarok, tavalyra azonban már ennek a 16-szorosát, 170,5 milliárd forintot – tudta meg a Profession.hu a Magyar Nemzeti Banktól.

A Magyarországra hazautalt pénzeket az elmúlt 15 évben idősorosan vizsgálva látható, hogy 2004-ben volt egy jelentősebb növekedés, feltehetően az EU-csatlakozással összefüggésben, majd 2009-től újabb növekvő periódus következett. Ekkor is számottevő emelkedés jelentkezett a Magyarországról kivándorlók számában – írja Kajdi László, az MNB elemzője a Magyarországra hazautalt pénzek és mérésük című tanulmányában (amely az MTA Munkaerőpiaci Tükör 2015 kötetben jelent meg).

A tanulmány adatai szerint 2000-ben valamivel több mint 280 millió dollár érkezett hazánkba, ez 15 év elteltével mintegy 16-szorosára nőtt és 2014-ben már megközelítette az évi 4500 millió dollárt (4473 millió dollárt).

A PROFESSION.HU-N ILYEN KÜLFÖLDI MUNKÁKAT KÍNÁLNAK.

Ennyi pénzt küldenek haza a külföldi munkások

Az MNB-től nem kaptunk arra vonatkozó adatokat, hogy az érkező pénzeket honnan küldik, Kajdi László tanulmánya azonban kitér erre is: a kivándorló magyarok fő célpontjai tekinthetők a legfontosabb küldő országoknak.

Ezek között a legtöbb pénzt Németországból küldték, 2014-ben 952,2 millió dollárt, őket az Egyesült Királyság követte (396,3 millió dollár) és Ausztria (365,1 millió dollár).

"Az idős anyukámnak küldünk haza pénzt rendszeresen, hiszen az alacsony nyugdíjából a segítségünk nélkül nagyon nehezen tudna megélni. Rá szeretném beszélni, hogy, hogy kiköltözzön hozzánk Londonba, mert akkor sokkal inkább tudnánk neki segíteni, és nem csak anyagilag” – mesélte a Profession.hu-nak az Angliában élő, és évek óta ápolóként dolgozó Kata.

Az Egyesült Államok és Kanada is a legjelentősebb küldő országok között szerepel, ami abból a szempontból is lényeges, hogy az ezekbe az országokba irányuló kivándorlás kevéssé került előtérbe az utóbbi évek kutatásainál. A további főbb küldő országok között megtalálható Ausztrália, Svájc, Svédország és Szlovákia is.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, állás, bér, fizetés, hazautalás