Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Megtaláltuk álmaink állását, az önéletrajzunk már sikeresen átment a rostán, és hamarosan személyesen is bemutatkozhatunk leendő munkaadónknak. A helyzet ilyenkor még bizony kétesélyes, ezért érdemes lehet más szempontok mentén készülnünk a találkozóra, mint azt általában tesszük. Természetesen mindenképp érkezzünk időben, nézzünk utána a cégnek, és legyünk tisztában a munkakörrel is, amire pályáztunk, de akad még néhány pont, ami megkülönböztethet bennünket a többi álláskeresőtől! 

Első benyomás, másodszor

Ahogy mondani szokás, első benyomást csak egyszer tehetünk, és az önéletrajzunkkal ezt ki is pipáltuk, azonban a személyes fellépés javíthat vagy akár ronthat is a rólunk kialakult képről. Elengedhetetlen, hogy a pályázatunkkal összhangban álljon a kisugárzásunk: ha a fotónk elegáns megjelenést tükröz, öltözzünk ennek megfelelően az állásinterjúra is, és amennyiben precíznek és kommunikatívnak tartjuk magunkat, ezeket szem előtt tartva beszélgessünk. A fellépésünk egészen meggyőző lehet, ha bevetünk egy egyszerű ún. power posing technikát, azaz egy energetizáló testtartást: a bemutatkozás előtt a mosdóban szánjunk egy percet a ráhangolódásra, álljunk egyenesen, kis terpeszben, magasba emelve a karunkat, pontosan úgy, mintha épp győzelmet arattunk volna. Ez a pozíció olyan biokémiai folyamatokat indít el a szervezetünkben, amelyek magabiztossá tesznek bennünket, ami a tökéletes pályázó egyik legfőbb ismérve.  

Én, a tökéletes pályázó - álláskeresés, állásinterjú, felkészülés

Mintha már ismernénk egymást

Amikor készülünk a bemutatkozásra, nem csupán a munkaadónak ajánlott utánanéznünk, de érdemes néhány információt gyűjtenünk az interjúztatóról is. Amennyiben előzetesen tájékoztattak bennünket, kivel fogunk beszélgetni, sokat nyerhetünk, ha utánanézünk az illetőnek a közösségi oldalakon: elképzelhető, hogy van közös ismerősünk, esetleg megtudjuk, mivel tölti a szabadidejét, vagy, hogy van egy kedves négylábúja. Bármilyen közös pont, a találó időpontban óvatosan felfedve segíthet egy hullámhosszra kerülni a kérdezővel. A hatást erősítheti, ha némiképp visszatükrözzük beszélgetőpartnerünk testtartását, és az általa leggyakrabban használt szavakat beépítjük a mi mondandókba is. Mivel a hozzánk hasonlóak a legszimpatikusabbak számunkra, garantáltan emlékezni fog ránk az interjúztató, akár több tucat jelölt közül is.

Az eredmények számítanak

Természetesen az is lényeges, mit mondunk, nem csak az, hogy hogyan! Attól mindenképp tartózkodjunk, hogy felmondjuk a CV-nkben leírtakat, ragadjuk meg az alkalmat, hogy többet is elárulhatunk magunkról, pontosan azt, amiből kiderül, minket keresnek. Gondolkodjunk a munkáltató fejével: üres szavak helyett az lesz meggyőző számára, hogy mit tettünk le eddig az asztalra – ezzel tudásunk, képességeink értékét is jól pozícionálhatjuk. Tehát ne azt mondjuk, hogy kreatívak, innovatívak, proaktívak vagyunk, konkrét eredményekkel, projektekkel példázzuk e jeles tulajdonságainkat. Reflektálhatunk a szakmánk, vagy az érintett szektor legfőbb problémáira is, mégpedig a megoldások felől közelítve, és ha a dobogó legfelső fokára pályázunk, az adott cég aktuális piaci helyzetével, kampányaival, folyamataival is ajánlott képben lennünk, hogy láttathassuk, valódi szakmai potenciál rejlik bennünk.

Veszélyes terep

Előfordulhatnak az állásinterjún olyan kényes kérdések is, amelyekre adott válaszaink akár veszélybe is sodorhatják nyerő pozíciónkat, ha nem kellően megfontoltak. Aranyszabály, hogy aktuális vagy korábbi munkáltatónkról semmi rosszat ne mondjuk, különösképp közvetlen főnökünket, a cégvezetést vagy munkatársainkat ne kritizáljuk, ellenkező esetben joggal feltételezheti rólunk az interjúztató, hogy távozásunk után ugyanígy nyilatkoznánk arról a cégről is. Ne nevesítsünk senkit a vállalattól, sőt az iparágból sem, hiszen bárhol dolgozunk is, a kicsi a világ elv biztosan igaz lesz rá. Fogalmazzunk tárgyilagosan, kerüljük a konfrontálódásra okot adó témákat, és mindig személyes illetve szakmai hitelességünkre helyezzük a fókuszt.

Amennyiben épp állásinterjúra készülünk, alkalmazzuk a fentieket, és arassuk le előrelátásunk babérjait. Ha még csak keressük a számunkra ideális munkát, prioritásaink mentén válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, és ha nem akarunk lemaradni egyetlen nekünk való állásról sem, kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés, meggyőzés, siker