Emiatt mondanak fel sokan

A pénzügyi szakemberek majdnem negyede tapasztalt visszaesést az üzleti etikai normákban - derült ki az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezetének kutatásából.

A felmérésben résztvevők 24 százaléka állította, hogy a vállalati etika rosszabbodott az előző évhez képest, etikai problémával 22 százalékuk szembesült (Szlovákiában ez az arány 19 százalék, Csehországban 17 százalék volt). A közérdek, a munkáltatók érdeke, valamint a személyes érdekek közti konfliktusuk okaiként általában a pénzügyi eredmények közlését, az adókötelezettség értékelését, illetve a közbeszerzési szerződések feltételeit és eljárásait említették.

Végső megoldás: a felmondás

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar válaszadók csaknem egyharmada (32 százalék) a felmondása benyújtásával oldotta meg a helyzetet. Csehországban a válaszadók 17, Szlovákiában az 5 százalékuk reagált hasonlóan. Az etikai dilemmával szembesülő 10 pénzügyi szakember közül 6-nak pedig felmondtak. Mindössze negyedük fogadta el a munkáltatójuk vagy felettesük álláspontját, és tett eleget a vállalat elvárásainak, és mindössze 16 százalékuk volt képes megvédeni álláspontját a feletteseivel szemben.

Emiatt mondanak fel sokanPénzügyi szakemberek ilyen állásokat találhatnak a Profession.hu-n!

Emiatt mondanak fel sokan

"Egyre nyilvánvalóbb, hogy az alkalmazottak rendkívül negatívan reagálnak, ha a cégüknél etikátlan magatartást tapasztalnak. Az ilyen magatartást tanúsító vállalatok azt kockáztatják, hogy elveszítik a magasan képzett pénzügyi és számviteli szakembereket, akik könnyedén találnak munkát máshol" - mondta Katerina Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős vezetője, aki szerint alapvető fontosságú a vállalatok számára, hogy felismerjék az etikus magatartás fontosságát, nemcsak az üzleti partnereik és az intézmények, hanem saját munkavállalóik irányába is.

2013-ban 37 százalékuk vélte úgy, hogy növekvő nyomás nehezedik a pénzügyi részlegekre a gazdaság állapota miatt, míg 2014-ben 26 százalék értett ezzel egyet, és idén már csak 10 százalék. Azon válaszadók száma, akik nem vettek észre változást, 55 százalékra emelkedett (a tavalyi évben mért 48 százalékhoz képest). Szintén nőtt azoknak a pénzügyi szakembereknek a száma, akik úgy vélik, a jelenlegi gazdasági helyzet áll szakmájuk hírnevének javulása mögött (21 százalék a tavalyi 12 százalékhoz képest).

Milyen egy jó pénzügyi vezető?

A válaszadók többsége, összesen mintegy 60 százaléka megerősítette, hogy folyamatosan változnak a pénzügyi igazgatói pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tudásra vonatkozó - különösen a modern technológiával kapcsolatos - elvárások.

Több mint háromnegyedük (81 százalék) értett egyet azzal, hogy a szakmai szervezetekben való tagságuk révén megszerzett új ismeretek segítették őket abban, hogy a pénzügyi menedzserekhez képest többlettudásra tegyenek szert, és hogy javítani tudják megítélésüket munkaadóik szemében - derül ki a lapunknak eljuttatott felmérésből.

A kutatásban azt is felmérték, hogy mely tulajdonságok a legfontosabbak egy pénzügyi igazgató számára. Fontos az integritás, a szavahihetőség és az objektivitás. A technikai könyvelői tudást a negyedik legfontosabb tulajdonságként sorolták be a számviteli szakemberek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az "Etika az üzleti életben, valamint a könyvelők és pénzügyi szakemberek elszámoltathatósága" című kutatásban 480 magyarországi, szlovákiai és csehországi válaszadó vett részt, köztük számos iparágban tevékenykedő nagyvállalat pénzügyi igazgatója és pénzügyi menedzsere.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: elbocsátás, felmondás, etika, munkaadó, pénzügyi vezető