Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Ha van rajtunk pár kiló felesleg, esetleg egészségügyi problémáink vannak a túlsúlyunk miatt, valószínűleg az első gondolatunk nem az, hogy teljesen meg kell változtatnunk az életmódunkat. Belekezdünk pár sikertelen fogyókúrába, lemegyünk néha edzeni, de ezek a próbálkozások gyorsan el is halnak, mert nem látunk drasztikus változást és az időnkbe sem fér bele igazán. A változáshoz viszont nem elég egy fellángolás, mindenképpen hosszú távban kell gondolkozni. Bármilyen nehéz is, meg kell változtatnunk az egész életmódunkat ahhoz, hogy lényegi változás történjen és ne ingadozzon a testsúlyunk időről időre.

A kérdés, hogy hogyan?

Az életmódváltás a munka, a család és a többi elfoglaltságunk mellett szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Rengeteg lemondás, fárasztó edzések, folyamatos éhezés… ennyit nem ér – gondoljuk. Pedig egy kis szervezéssel és kitartással minden megoldható.

Három műszak mellett változtatni

Ha több műszakban dolgozunk, valóban nehezebb dolgunk van az átlagnál, ha életmódváltásra adjuk a fejünket. A kiegyensúlyozott életvitel egyik alapja a rendszeresség, nekünk pedig ez egész egyszerűen nem opció. Egyik héten éjszakázunk, másik héten nappalozunk, talán a harmadik héten délutánosok vagyunk; még mi magunk is alig tudjuk követni, nem hogy erre alapozva megszervezzünk valamit. Kemény dió.

Életmódváltás műszakolás mellett

Rendszer a rendszertelenségben

Valami rendszer azonban biztosan van még ebben a kaotikusnak tűnő beosztásban is, csak meg kell találnunk. Vegyük elő a naptárunkat és nézzük meg, melyik napokon van szabadnapunk, melyik nap mettől meddig van szabadidőnk, esetleg két műszak között van-e pár nap szünet az átállásra. Ez lesz a kiindulópontja az edzéseink és az étkezésünk megtervezésének.

A sport nélkülözhetetlen

A sport nem kihagyható része egy egészséges életmódnak, így ne is próbáljunk meg vele alkudozni. Be kell építenünk heti minimum 2-3 edzést az életünkbe, ha kiegyensúlyozott és egészséges életet szeretnénk, ha fogynánk is, akkor meg végképp. Nézzük meg a naptárunkban, hogy mikor van a legkevesebb esély arra, hogy valami közbejönne vagy megzavarna, és írjuk be hetekre előre az edzéseink időpontját!

Ragaszkodjunk ezekhez az időpontokhoz, akkor is, ha úgy érezzük, ez van a prioritási listánk legalján. Ez az érzés hamar el fog múlni, mivel egy idő után az ember már igényli is az edzést. Keressünk valakit, aki segít nekünk ilyenkor a gyerekekkel vagy elintéz helyettünk pár dolgot, amire nekünk nem marad időnk.

Csináljuk, amit szeretünk

Fontos, hogy átgondoljuk, mi az a sport, amit szívesen űznénk. Ha mindig is utáltunk futni, nincs sok értelme most elkezdeni, mert nem fogjuk tudni szívből csinálni és egy idő után a maradék motivációnk is el fog fogyni. Persze most még tűnhet úgy, hogy semmit nem csinálnánk szívesen, de biztosan van legalább egy olyan sport, amitől kevésbé ódzkodunk: legyen az bármilyen csapatjáték, görkori, biciklizés, tánc, stb.

Változtassuk meg az étrendünket

A sport mellett a másik alappillére az életmódváltásnak az egészséges és rendszeres étkezés. Műszakolás mellett nehéznek tűnhet mindkettőt betartani, de ismét javasolnánk a naptáras trükköt: írjuk be előre, hogy melyik napokon hány órakor kelünk, mettől meddig dolgozunk és mikor fekszünk le aludni, ezek közé pedig írjuk be az étkezéseink időpontjait. Bár hétről hétre változni fog a menetrend, ez akkor is egy biztos kiindulási alap, ami rendszeresebbé teszi az életünket, átláthatóbbá a napjainkat.

Étkezzünk egészségesen

Az persze nem elég, hogy rendszeresen együnk, az sem mindegy, hogy mit! Nehéz általánosítani, bár azzal biztosan jót teszünk, ha kerüljük a cukros ételeket, a péksüteményeket és a gyorsételeket. Főzzünk meg előre és vigyük munkába az ebédet, vacsorát! Ha ránk törne a nassolási vágy, kerüljük a csokit, a chipseket és válasszunk inkább egy almát vagy egy zabszeletet.

A folyadékbevitelről se feledkezzünk meg; igyunk meg naponta legalább 2-3 liter vizet. Jó, ha mindig van a kezünk ügyében egy palack víz, mert így szinte tudat alatt el fog fogyni ez a mennyiség.

Aludjunk eleget

Minden mellett talán az alvásra jut majd a legkevesebb időnk, pedig fáradtan se a munka, se az edzés nem megy annyira jól. Igyekezzünk úgy beosztani az időnket, hogy legalább 7 óra alvás férjen bele! Hosszú távon mindenképpen pozitív hatásai lesznek, ha nem az alvástól vesszük el az időt.

Végül, de nem utolsósorban: ne halogassuk a változtatást! A majd jövő hét hétfőtől, a majd jövő hónaptól, majd január 1-től hozzáállással még senki nem vált egészségesebbé. Kezdjünk bele még ma! Itt egy kis inspiráció, hogy ne essünk a halogatás hibájába.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala